İlhan ALPER


ŞÜKRÜ BİRBAŞ´I TANIMAK


Selamlar yeniden uzaklardan? Yeni bir hafta, yeni bir müzik dostuyla merhaba olsun Adana´ya..

            Beni de bir müzikolog yerine koyuyorlar ya (!) bu hava yetiyor bana.(!) Oysa kitaplar, bilgiler, kalemler hep  paylaşıma açık? Bilginin dolaşımı evrensel,tıpkı şiir ve ezgi de olduğu gibi. Dili, dini, tabiyeti, ırkı, rengi, düşüncesi yok bilginin; sanat, felsefe ve güzellikte olduğu gibi. Yokluyoruz, buluyoruz,  soruyoruz; hatıralarımızı, enikonuna deşeliyoruz? Bu yüzden bu Şükrü Birbaş da nerden çıktı demeyin? Böyle bir yakışmayan saygısızlık yapmayınız? Biliyor, bilmiyor, tanıyor, tanımıyor o sizin sorununuz; tanıyamamak da tabii? Sonuçta, müzikseverseniz bilmek zorundasınız.

            Bana gelince? Şükrü Birbaş´ı anımsıyorum galiba? Ya da o yıllardaki, Ahmet Polatöz de olabilir. Öyle de olsa sonuçta bir Adana Musıki Derneği? Yeri yurdu olan eski bir emektar müzik derneğimiz.

            Sevgili Karataş´ın çok emekler verdiği röportajlardan birini daha okuyoruz? Böylece Sayın Şükrü Birbaş´ı derinlemesine, daha geniş açıdan tanımaya çalışıyoruz?

            Türk Müziği´nde çok önemli bir nokta Kubbealtı  Kubbealtı Musıki Enstitüsü? Adı üstünde zaten. Bir enstitü? Müziğin bilimsel olarak aktarılmaya çalışıldığı,müzik camiasında kabul gören önemli bir yer? Burda Münir Nurettinler, Yusuf Ömürlüler, Kemal Batanay´lar gibi önemli ustaların bilgi ve birikiminden yararlanmış sevgili Birbaş? Ses olarak da iddialı ki, MünirNurettin´in sınavı kazanıyor; biliyorsunuz işte Münir Nurettin de Münir Nurettin yani. Klasik dönemin önemli bir müzik adamı; ses sanatçısı, bestekârı. Çelik Yargıcı´nın tambur sesi onu ta oralara götürmüş. Öğrenci kredisiyle aldığı metal  gövdeli tamburuyla,?aşk olmazsa meşk olmaz? sözünü doğrularcasına, büyük bir aşkla sarılmış müziğe. Sonra da dönmüş Adana´ya? Sahnelerde yaylı tamburuyla birçok tanınmış sanatçıya profesyonelce çalmış. Ustalaşmış, korolar yönetmiş, beste de yapmaya başlamış ne güzel? Ses var, saz var, koro şeflikleri var, besteler var? Fakat o daha çok müzik eğitimine önem vermiş; başta TRT ve devlet koroları olmak üzere, şimdi her biri yurdun değişik kurumsal müzik odaklarında başarıyla çalışmalarını yürüten öğrenciler yetiştirmiş? Şükrü Bey, Ahmet Polatöz´ün davetiyle kapısından adım attığı Adana Musıki Derneği´nin 40 yıldan beri sembol bir ismi olmuş. Bir 30 yıl da Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü´nde öğretim üyeliği ve şefliği var. Avni Anıl´ın, kuruluşunda sanat yönetmenliğindeki Adana Belediyesi Konservatuarı´nda iki dönem görev almış. Arada sayısız korolar da var?

İşte Adana´nın, Çukurova´nın ?Toroslar´ı aşan? sanatçılarının müzikle ilgili damarını Adana Musıki Derneği ve Şükrü Bey gibi müzik emekçilerimiz besleyip, büyütüyor? Sayın Şükrü Birbaş´a sevgi ve saygılarımı gönderirken; 40. sanat yılını kutluyor; güzel Adana´mız müziğindeki âşıkane çabalarının daim olmasını diliyorum.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00