(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


SON ROMANTİK ECEVİTLER

‘’Rahşan Ecevit’in, kamçı gibi yüze çarpan ıslak havada, eşini taşıyan cenaze aracının demirlerine tutunup, yıllardır tuttuğu eli bırakamadan Ankara caddelerini saatlerce tavaf etmesi hafızalara kazınan sevgi, saygı timsaliydi’’


Bülent Ecevit, düşünce yapısı, sanatçı duyarlılığı ve siyaset anlayışı ile 20. yüzyıl Türk siyasi tarihinin en önemli devlet adamlarından biriydi.

Mavi gömleği, kasketi, beyaz güvercini, dağlara taşlara kazınan ‘Halkçı Ecevit’ ve ‘Karaoğlan’ sevgisi ve her koşulda en yakınında olan hayat ortağı Rahşan hanım ile siyasetin unutulmaz isimlerinden oldu.

Ortanın solu ve "toprak işleyenin, su kullananındır" dediği köy-kent projesi gibi felsefeli siyasetçiliğinin yanı sıra iyi bir gazeteci, yazar ve şair olarak bilinirdi.

***

Karadeniz Ereğli’sinin Alaplı istikametinde, sahil yolundaki dev ‘Karaoğlan Ecevit’ yazısı yıllarca şehrin sembolü gibiydi. Karaoğlan gelene geçene adeta ‘hoş geldiniz/güle güle’ derdi.

***

Başbakan Ecevit 2000 yılında Arnavutluk’a resmi bir ziyarette bulunmuştu.

Ev sahibi, şimdi Cumhurbaşkanı olan, genç Başbakan İlir Meta idi. Yaşı, Ecevit’in siyasi kariyerinden küçük olan Meta, özel sohbetleri sırasında siyasi hayatındaki en büyük başarısını sorduğunda Ecevit, Çalışma Bakanlığı sırasında kendi eseri olan toplu iş sözleşmesi yasasını göstermişti.

***

Ecevit, 1963 yılında Çalışma Bakanıyken ‘Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt’ kanunu için büyük uğraş vermiş, bu başarısı kendisine siyasette öne çıkma yollarını aralamış ve çalışan kitlelerin gözünde ‘halkçı ve işçi babası’ olarak efsaneleştirmişti.

Ecevit, Kıbrıs harekatı ve işçi dünyasına duyarlılığı nedeniyle Kıbrıs’ta ve madenci şehri Zonguldak’ta farklı içtenlikle sevilirdi.

Zonguldaklılar bugün de adını taşıyan Üniversite, Hastane gibi kurumlarla, Ecevitlerin hatırasını günlük yaşamlarında da sürdürmektedir.

SON ROMANTİKLER

60 yıllık Rahşan-Bülent Ecevit birlikteliği, zamanımızın halen gıpta edilen efsane aşklarından biriydi.

Sanattan siyasete birçok alandaki uyum ve anlayışları zihinlerdedir.

Zorunlu kısa ayrılıklar dışında hep birlikteydiler. Acı, tatlı, meşakkatli günlerde, suikast zamanlarında el ele, omuz omuza, baş başa görüntü verdiler.

Ecevitler zamanımızın son romantikleriydi.

 

***

12 Eylül darbesi siyasi yasaklısı döneminde kaleme aldığı bir makale ve yabancı basına verdiği demeç nedeniyle, Milli Güvenlik Konseyi bildirisini ihlal ettiği bahane edilerek, sıkıyönetim tarafından iki kez hapse mahkum edildi.

Birkaç yıl önce Kıbrıs Harekatının kahramanı olarak el üstünde tutulan efsanevi Başbakan, düşünceleri nedeniyle bir suçlu gibi demir parmaklıkların arkasına gönderilmişti.

Cezaevi günlerinde yılbaşı gecesini ve 36. Evlilik yıldönümlerini buruk şekilde, ayrı geçirmişlerdi.

***

Ulucanlar cezaevinin ağır demir kapısı Ecevit’i içeri almak için açıldığında, Rahşan hanımın gözyaşlarının yanaklarından sessizce süzülmeye başladığı hatıratlarda yer alır.

Eşini Cezaevine teslim eden Rahşan Hanım, aynı akşam kaleme sarılır.

 

MEKTUP

‘’ Sevgili Bülentim,

Seni dün cezaevindeki davranışımla utandırdım mı acaba, diye düşünerek geceyi daha da fena geçirdim. Ama bu sabah daha da iyiyim. Ve dün orada utanması gereken ne sendin, ne bendim, diye düşündüm...

Sana bugün de biraz yemek yolluyorum.

Hasretin şimdiden dağlar kadar büyüdü...

Rahşan

Mektubun arka sayfasına düşülen not:

Ateşini düşünerek ayrıca üzüldüm. Ben de seni ayrıca üzdüğüm için ateşin düşmemiştir diye düşündüm.

İyi oldun mu acaba? ‘’

***

Beklenmedik mahkumiyet ayrılıkları Ecevitlerin yaşama dirençlerini de azaltmıştı. Rahşan Hanım üzüntüsünden hasta düşmüş, Ecevit’in stres kaynaklı kalıcı mide rahatsızlığı başlamıştı.

***

Son ayrılıkları 2006 yılında Ecevit’in kaybı ile yaşandı.

Rahşan Ecevit’in, yüze kamçı gibi çarpan ıslak bozkır havasında eşini taşıyan cenaze aracının demirlerine tutunup, adeta yıllardır tuttuğu eli bırakamadan, Ankara caddelerini saatlerce tavaf etmesi hafızalara kazınan bir sevgi, saygı timsaliydi.

***

Rahşan Hanımla son yıllarında, Ankara’da Eymir gölünde kısa yürüyüşünde karşılaşıp, selamlaşmıştık. Bülentli Eymir günlerini yad ediyordu.

Türkiye onları ebedi istirahatgahlarında ayırmaya kıyamamıştı, özel izinle eşi Bülent Ecevit’in devlet mezarlığındaki kabrinde toprağa verildi.

Son romantik Ecevitler, yaşadıkları sevgiyi paylaşıp çevresine aşılamaya çalışan iki efsaneydi.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00