KONUK YAZAR


SON SEÇİMLERİN KISA DEĞERLENDİRMESİ- DR. HASAN İLERİ


31 Mart seçimlerinin üzerinden haftalar geçti. Seçimlerle ilgili pek çok söz söylendi ve pek çok yorum yapıldı.

Ama yine de üzerinde pek durulmayan gözden kaçan hususlar var. Seçimlere giderken partiler koalisyon yaptılar bununda adına ittifak dediler.  Böylece cumhur ittifakı ve millet ittifakı doğdu.

İktidar partisi Türkiye´yi 17 yıldır yönetiyor.  Yıpranması normal. Ama Ana muhalefet CHP neden yıprandı?

Neden İYİ Parti ile koalisyon yapma gereği duydu?

Bu soruyu  CHP yönetimi cevaplamalıdır.

CHP, Ankara ve İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlıklarını zorda olsa kazandı.  Ankara, İstanbul adaylarının seçim stratejileri en hassas noktaları nelerdi?

1-    Her iki adayda BÖLÜCÜ PARTİ´den, BÖLÜCÜ PARTİ önderlerinden uzak durdu, bölücülere katiyen prim vermediler. Birlikte görülmediler.

2-    Her iki Adayda  SOSYAL  DEMOKRAT söyleminden uzak durdular.  SOSYAL DEMOKRASİ PUTPERESLİĞİ YAPMADILAR. CHP Sosyal  Demokrasi  putperestliğinin gerisi olmadığını sezdiler. Gördüler.

AKP ile MHP´nin ayrı ayrı seçimlere katıldığı yerlerde MHP başarılı oldu.

BBP ve DSP başı küçük belediyeleri kazandılar.

DSP nin yıldızının parladığını söylemek yanlış olmaz. CHP den ümidini kesenler DSP koşmuştur. Burada Mustafa Sarıgül´ü ve Celal Doğan´ı ayrı tutuyorum. Onlar bana göre sadece başkanlık için DSP´ye koşmuşlardır.  Her iki siyasetcininde artık siyasal yaşamının bittiğine inanıyorum.

Türkiye´nin pek çok yerinden Sayın Ecevit´in yaklaşımlarından ilham alan siyasi yönden tertemiz pek çok kişi DSP ye koşmuştur. Bu önemli bir olaydır.

Seçimlerde hiçbir parti zafer kazanmadı. Ama başarı kazananlar var.

17 yılın yıpranıklığına rağmen iktidar partisinin aldığı sonuçlar başarılıdır. İktidar Partisi Ankara ve İstanbul´da kazananları zorladılar. MHP, DSP BBP azda olsa başarılı görüyorum. Başarılı göremediğim parti VATAN PARTİSİ dir. Tek bir yerde bile seçim kazanamamıştır.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00