Ahmet Yaşar Aktaş


Son Bir Yılın Getirdikleri?


Değerli okurlarım, ?istikrar, gecikmeyen icraat, etkili yönetimle ekonominin büyük bir sıçrama yaratacağını? vaat eden ?Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi?nin (CHS) yaptığı ilerleme (!) örneklerini, gelin birlikte okuyalım.
T.C. sorunu!!!
Kayseri Melikgazi BB, muhalefetin ?Tabelaya T.C. koyalım? önerisini hangi gerekçeyle reddetti, dersiniz? ?Maddi külfeti fazla.? Oysa bir gün önce ?evliyalar günü? için 50 kazan etli pilav pişirtip dağıttı. Bir BB düşünün, yurttaşı olduğu ülkenin ibaresine sudan sebeplerle karşı çıkıyor. Akepe´nin gerçek yerel ve milliğine ışık tutmuyor mu?

YİK dediğiniz de nedir?
Merak mı ettiniz? İşte size yanıtı: Yüksek İstişare Kurulu. Cumhurbaşkanlığına bağlı. Kurula akepenin eskimiş topları atandı. Neden? Yorumlar çok çeşitli. Akepe içinden çıkması olası 2 yeni partiye kaçmalarını önlemek için bu dışlanmışların YİK üyesi yapılarak edilginleştirildiği kulislerde konuşuluyor. Diğer soru ise, bu kurum ne için var?
YİK üyelerine başlangıçta 13 bin lira aylık verilecekti. Her nedense bu rakam, yeterli görülmemiş olmalı ki, daha ilk ayda % 40 zamla 18 bin TL yapıldı. Memura, işçiye % 6 zam verildiği, halkın ekonomik kriz, pahalılık, işsizlik altında inim inim inlediği bu zamanda, kamuoyu ister istemez tepki gösterdi. Tek adam rejiminin tasarruf önlemi?
Ergenekon, Kozmik Oda sorunları sırasında bakan olan, ?Türkiye bağırsaklarını temizliyor? diye yüksek sesle bir tanı koyan zat, maaş arttırılmasına tepki gösterenleri, bir tv programında ?Edepsizler? diye niteledi. Kötü söz sahibinindir, bir yana ama CHS´de siyasetin, makam ile para arasındaki işleyişine işaret etmiyor mu?
O zatı muhterem, ?Aldığım emekli milletvekili maaşı ile geçinemiyorum.? dedi. Asgari ücretli ölsün! Ardından YİK´ten alacak aylığın yarısını KHK mağdurlarına vereceğini açıkladı. Hani geçinemiyordu.
Kaldı ki, KHK´lılar, fetö, pekaka ile iltisaklı olduklarından kamudan uzaklaştırılanlar. Hukukçular, bu söylemin siyaseten sorunlu olduğunu belirtiyor. Çünkü mağdur edilen birileri varsa, kendi iktidarınca mağdur edilmemiş miydi? -Basın, siyasetçiler, Osmanlıca ?iltisaklı? sözcüğünü niçin kullanırlar, biliyor musunuz? Türkçesi bitişik demektir.-

Ekonomiye bir göz atalım mı?
Tek adama bağlı ?Türkiye Varlık Fonu? satışa çıkarıldı; faizi düşürmeyen T.C. Merkez Bankası Başkanı görevden alındı, duydunuz mu?
Beklentimiz, tek adam rejiminin en kısa zamanda, faizleri %5´in altına düşürmesi yönünde? Enflasyonun da, ekonomik krizin de izi mizi kalmasın!!!

2018´de dolar, 4,57 lirayken, şimdilerde 5,70;
Enflasyon yüzde 12 deydi, 2019´da 18,71. İşsizlik, %14´e çıktı.
Bütçe açığı, 2,7 milyar liradan 12 milyara yükseldi. Alın size bir sıçrama örneği?

İktidar, 11.inci Kalkınma Planı´nı yapıp, meclise gönderdi. Bilginiz oldu mu? Şimdi iktidarın daha önce duyurduğu hedeflerle, yeni planda öngörülen değerlerin bir öz karşılaştırmasına ne dersiniz?

2023´te Milli Gelir, 1 trilyon 80 milyar dolar olacak. Eski hedefte: 2 trilyon 64 milyar. Yarı yarıya azalma olunca, kişi başı gelir de, ufalandı, 12 bin 484 dolar. Eski hedefteyse, 25 bin dolardı. İşsizlik oranı, yüzde 9,9 olacak. Eski hedefte yüzde 5 idi. Özce, işsizlik yeni planda azalmayıp iki katına çıkacak. Bunun anlamı nedir? Yatırım yok, yeni iş alanları iyice azalacak. Dahası, üretimden çok tüketime yöneleceğiz.
Kayıt dışı istihdam, yüzde 28,5 olacak. Eski hedefte, %15 idi. Kayıt dışı istihdamı azaltmak için neden köklü önlemler alınmıyor? Kimler, kayıt dışı çalıştırıyor? Devlet bundan kazanç mı sağlıyor?
Bir de, dışsatıma bakalım: 226 milyar dolar olacak. Eski hedefteyse 500 milyar dolardı. Bu da, bize dış ticaret açığının iyice büyüyeceğini, üretimin düşeceğini, ihraç etmekte çok zorlanacağımızı söylemiyor mu?
Son olarak, dolar kurunun, 6 lira 90 kuruş olacağı öngörülüyor. Şimdiye dek, ne T.C. Merkez Bankası´nın, ne de iktidarın ekonomiye ilişkin öngörüleri tuttu. Demem o ki, bu plan öngörüleri de tutmayabilir.
Diyelim ki, öngörüler gerçekleşti. Ama yukarıdaki veriler, bu 11.inci Kalkınma Planı´nın, ekonomimizin daha ileri götüreceğine değgin, size göre, bir işaret veriyor mu?
Kaldı ki, bize, 2023´te ilk 10 dünya ekonomisi arasına gireceğimiz söylenmemiş miydi? Özce, Plan, 2023´te ilerlemenin iyice gerileyeceğini itiraf ediyor. Böyle giderse, güzel günler yakınlaşıyor.
Sevgiyle Atatürk ile kalınız!

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05