Ata Alp And


ŞOFÖRLER VE EMEKLİLER     

Uzun bir süreden beri toplu taşımanın soğuk savaşında olan bir konuyu geçtiğimiz günlerde Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek beyden duymak yerinde oldu…


Bendeniz de bir süreden beri bu konuda bir yazı kaleme almak isterken bu açıklama ve eleştiri geldi. Umuyorum ki bundan sonra da Nihat Bey bu konunun üzerine gidecektir.

Konu şehit yakını, gazi ve altmış beş yaş üzerindeki yurttaşlarımızın, devletin kendilerine tanıdığı toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılmasıyla ilgili konuda bir süreden beri yoğunlaşan sorunlarla ilgili…

Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan otobüs ve metro araçlarında bu konuda yaşanan bir sıkıntı yok ama Nihat Beyin de uyardığı gibi, Özel Halk Otobüslerinde yaşanan sorunlar var…

Son zamanlarda bu konudaki olumsuzluklar oldukça sık yinelenmeye ve araçlarda tartışmalar yaşanmaya başlamıştı. Bunlardan birkaçına tanık olduk, hatta uyardığımız da oldu ama adamlar bildiğini okuyor. O nedenle, yetkililerin Özel Halk Otobüsü şoförlerine uyarı ya da bir eğitim, brifing vermeleri için bir fikir de bizde oluşmaya başlamıştı.

Gördüğümüz kadarıyla neler olduğunu sizlerle paylaşmaya çalışalım…

Öncelikle duraklarda 65 yaş üstü görünümlü biri varsa durağa girmiyorlar, ya da alırken ters ters bakıyorlar, sen de nerden çıktın gibisine kendi kendilerine el-kol hareketleri yapıyorlar.

Bir defasında, yaşlı ve beyefendi görünümlü bir yolcu, şoförün değiştirdiği güzergah konusunda bir-iki yolcu ile birlikte uyarı yapınca, şoför: “Sen hele suss…” demesin mi?. Yaşlı adam da açtı ağzını yumdu gözünü haklı olarak. O anda bizim aklımıza televizyonların gösterdiği yolcu-şoför kavgaları geldi hemen. Bu tip konularda olumsuzluk yaratanların da araç sahipleri olduğu fikrine vardık biraz. 

Yine birinde buna benzer bir tartışma yaşandığında biz şoföre:”Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından araç sahiplerine biner lira ödeme yapıldığını..”hatırlattığımızda, “Verdikleri gibi alıyorlar...” gibisinden beğenmemezlik tutumu takınmıştı.

Sonuç olarak; şehit yakını, gazi ve altmış beş yaş üzerindeki yurttaşlarımızın ulaşım hakkının eksiksiz olarak yaşama geçirilmesi için konu izlenmeli,şikâyetler değerlendirilmeli, yineleyen şoförlere uyarı yapılmalı, yinelendiğinde ceza verilmelidir.

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22