Zekai BULUÇ


SİVAS KONGRESİNDE ASİ (!) BİR GENÇ TIBBİYELİ HİKMET


        Askeri Tıbbiye öğrencileri okul dekanı Hulusi Bey´in önerisiyle Sivas Kongresine gönderilmek üzere Hikmet´i ve arkadaşı Yusuf ?u seçip; kendi aralarında 15 lira toplayarak Sivas ?a gönderirler. Bu iki genç Tıbbiyelinin aklı fikri Çanakkale savaşlarında şehit düşen gazi olan arkadaşlarındadır. Yürekleri yurt sevgisiyle dolu olan bu iki arkadaş Sivas´ta hayal kırıklığına uğrarlar. Hayal kırıklılığına uğramalarının sebebi kongreye katılacak olanların çoğunun Amerika Mandasını savunmalarıdır!

Amerikan himayesini savunanlar Halide Edip´in mesajını argüman olarak kullanmaktadır! Gerçi Halide Edip Hanım daha sonra iyi bir Kuvvai Milliyeci olacaktır. Kongreye başkanlık yapan M. Kemal Paşa tedirginlik içerisindedir!

(ArkadaşlarM. Kemal Paşa dediğim için kimse öküzün altında buzağı aramasın! Daha o zaman düşman kovulmamış Cumhuriyetimiz kurulmamış ve Medeni Yasa Hükmüyle soyadı yasası çıkarılmamıştır! ) Amerikan mandacılarının çoğunluk olduğunu anlayan M. Kemal Paşa zaman kazanmak amacıyla oylamayı erteler, ertelemenin amacı toplantı yaparak mandacıları ikna etmektir.

Mandacıların çoğunlukta olduğunu anlayan Tıbbiyeli Hikmet İstanbullu bir bayanın Paşaya göndermiş olduğu kitaptan ötürü kitap tesliminde kısa bir tanışıklığı olmuştur.

Amerika desteğini istemek konusunda kararlı olanların konuşmalarını dikkatle izleyen Hikmet, bir konuşmacının daha ateşli bir şekilde Amerika´yı istediğini görünce, on dokuz yaşın verdiği duygusal gerginlikle ayağa fırladı. Konuşmak için Mustafa Kemal Paşa´dan izin istedi. Paşa daha önce tanıştığı bu gence eliyle ?´konuş ?´ anlamına gelen bir işaret yaptı.

Hikmet, Mustafa Kemal´in tam bağımsızlık yanlısı olduğunu biliyordu. Almış olduğu konuşma izniyle, sesinin en yüksek tonunu kullanarak bir ateş topu gibi gürlemeye başladı: ?´Paşam ?´dedi ?´ Delegesi bulunduğum Tıbbiyeliler, beni buraya bağımsızlık davamızı başarma yolundaki çalışmaya katılmak üzere gönderdiler. Mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa, her kim olursa olsun karşı koyar ve onları kınarız. Olmayacak şey ama?´´

Hikmet burada iki saniye kadar durakladı. Ne diyeceğini merak edenler, tüm dikkatleriyle bu genç Tıbbiyelinin bundan sonra söyleyeceklerine odaklandılar.

?´Olmayacak şey ama manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi bile reddeder, ?Mustafa Kemal vatan kurtarıcısı değildir´ deriz ?´

Salonda buz gibi bir hava esti. Manda yanlıları , genç adamın Mustafa Kemal´e yönelik sözleriyle umutlanır gibi oldular. Çünkü onlara göre, Mustafa Kemal çizmeyi aşan bu genç Tıbbiyeliye gününü gösterecek , böylece dolaylı olarak kendilerine destek vermiş olacaktı.

Erzurumlu Raif Hoca´nın yüzü bembeyaz oldu. ?´ Hay Allah ?´ diye geçirdi içinden. ?´ Son anda işin içine Mustafa Kemal Paşa ?yı katınca bir çuval inciri berbat etti. Oysa ne güzel şeyler söylemişti. ?´ Ama korkulan olmadı. Mustafa Kemal Paşa yüreğindeki sesi dile getiren bu Tıbbiyeli genci dinledikten sonra, yüzünde hiçbir kızgınlık belirtisi göstermeden;

?´ Evlat müsterih ol ?´ dedi?´ Gençlikle kıvanç duyuyor, gençliğe güveniyorum. Biz azınlıkta kalsak bile mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya bağımsızlık ya ölüm! ?´

Mustafa Kemal´i ayakta dinleyen Hikmet, çevresinde bulunanların üzerinden atlarcasına Mustafa Kemal´in yanına ulaştı.´´ Var ol paşam!´´ diyerek elini öptü Mustafa Kemal de onu alnından öptükten sonra herkesin duyacağı bir sesle;

?´ Vatanın bütün umut ve geleceği, bu genç kuşakların anlayış ve enerjisine bağlanmıştır´´ diyerek Hikmet´e verdiği desteği yineledi.

Sağlıcakla kalın.

KAYNAK: B.Suat ÇAĞLAYAN

TIBBİYELİ HİKMET    Bilgi Yayınevi 1. Basım Ocak 2019

Bizlere nesnel verilerle böyle bir kitabı kazandırdığı için sayın B.Suat ÇAĞLAYAN´a teşekkürü borç bilirim.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92