Cumali KARATAŞ


?ŞİİR HAYATIN BURASINDA?


/resimler/2016-1/18/0954472151993.jpg

         9 Kitap Fuarı´nın edebiyat ve sanat çerçevesindeki en düzeyli etkinliklerinden biri de kuşkusuz ki Ataol Behramoğlu?nun gerçekleştirdiği ?Şiir Hayatın Neresinde? adlı söyleşiydi. 

        *BİR ŞAİRİN DURUŞU:  

            Şair-Yazar Ataol Behramoğlu, 9. Çukurova Kitap Fuarı´nın ilk günü olan 9 Ocak 2016 Cumartesi günü Tekin Yayınevi adına ?Şiir Hayatın Neresinde?? adlı bir konuşma gerçekleştirdi.  ?Şiir Hayatın Neresinde? sorusunu, kendisi yanıtlayıp, giriş kapısına kadar dolu olan bulunduğu salonu göstererek: ?işte burasında? yanıtıyla konuşmasına başlayan Behramoğlu; kendisindne söz açıldığında, izleyicilerden ?sağlam adam?? vurgulu yanıtlar aldı. Bu elbette ki bir şairin, yazarın, sanatçının olmazsa olmazlarından olan ve de yeri geldiğinde uğruna bedeller ödediği aydın duruşunun saygın bir silueti olan güzel bir yanıttı.

            *ŞİİRLİ İLK YILLAR:

Şair Ataol Behramoğlu, poetik öyküsünün gerilerine dönüp, kafiye arayışlarıyla şiire başladığını, platonik olarak bir kıza âşık olunca da ?Ada sahillerinde bekliyorum? adlı şarkının sonuna kızın adını koyarak şarkı söylediği o çocukluk yıllarına götürdü izleyicileri. Gelenek kökenli olaralk heceye önem veren Behramoğlu; on bir hecenin Türkçe´nin omurgası olduğunu vurguladı. On üç-on dört yaşlarında yazdığı ?Sefalet? adlı şiirinin, çok yıllar sonra Necip Fazıl´ın şiiriyle benzerlik taşıdığının farkına vardığını özgüven duygusuyla itiraf eden Behramoğlu; bilinçaltında yürüyen dizelerin farkında olmadan böyle bir sonuç ortaya koyduğunu belirtti. O yaşlarda yurtseverlik şiirleri yazdığını, lisede ise gerçekten bir şairlikle karşı kaldıya kaldığını söyleyen Ataol Behramoğlu; bunun da aşkla yakın ilgisi olduğunu, teneffüse çıktıklarında şarkı söylediğinde kendisini dinleyen, aynı sınıftaki kız arkadaşına âşık olduğunu sözlerine ekledi.  

*ŞAİR-ŞİİR-ÇOCUK:

            Türk şiirinde Necip Fazıl, Ömer Bedrettin Uşaklıgil, Kemalettin Kamu, Orhan Veli gibi şairlerin şiirlerinin iyi olduğunun altını çizen Ataol Behramoğlu; Orhan Veli´nin şiirlerinde hikâye olmadığına dikkat eçkti. Çocuklara daha 2-3 yaşında iken, Türkçenin güzel şiirlerini okumayı telkin ederek, onların duyarlılık ve algılarının şiirle gelişebileceğini işaret eden Behramoğlu; çocuklarının dil, duygu ve insancıl gelişiminin etkilenmesi konusunda şiirin oynadığı rolden söz etti.   İzleyicilerle sıcak iletişim kurup, kendisinin isteği üzerine de, bir izleyiciden gelen Cahit Sıtkı Tarancı´nın ?35 Yaş? şiiri hakkında bir düşünce değerlendirmesi gerçekleştirirken; kendilerinin çocukken, şiirin bir dizesinde geçen ?Dante? ismini anlamadıklarını ifade edip, bunun Dante´nin ?İlahi Komedya?sıyla ilgili olduğunu, adı geçen yapıtın, bir adamın ormanda ilerlemesiyle başladığına değindi.   

            *?YAŞADIKLARIMDAN ÖĞRENDİĞİM BİR ŞEY VAR?:

            Sait Faik´in hikâyelerindeki şiir dilinden de söz eden şair; ?Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var? adlı şiirinin Nazım Hikmet´in ?Yaşamaya Dair? adlı şiiriyle arasında bir bağ kurulmasının yanlış olduğunu da dile getirirken; ??Ama ilgisi yok... ?Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir şey Var? bir heyecan şiiri? dedikten sonra, aynı şiiri işaret ederek, ?Bu dört dize ile birlikte size bir şiir sırrı vereceğim? derken de, ?Bitkin kalmakla, bitkin olmak arasında farkın gizemli bir fark olduğunu? vurguladı. Bu bağlamda, şiirlerinin internette farklı biçimlerde yer almasından yakınan şair,   şiir,/bilinçaltı ilişkisinden söz etmeyi sürdürdü.

            *2. YENİ  VE BİR ANI:

İzleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan şair, bir izleyiciden gelen İkinci Yeni sorusuna, akımın Fransız gerçeküstücülüğünden etkilendiğini ifade edip; Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar gib 2.Yeni şairlerinin iyi şairler olduğunun altını çizdi. Birkaç yıl önce bir okurun kendisine, Nihat Bey, Nihat Bey diyerek üzerine doğru geldiğini, kendisinin ?Ben Ataol´um, Nihat değil?? dediğinde de, ?olsun, fark etmez, kitabınızda bir yanlışlık var?? demesini de, sırası gelmişken ilginç bir anı olarak dile getirdi.

*?AŞK İKİ KİŞİLİKTİR?:

Bir okurunun, poetikasındaki aşk izleğinden söz açtığında da, ?aşkın kokusu, dokusu yok? deyip, ?Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var? şiiriyle evlenen çiftlerin olduğunu belirten şair; sevgilisinden ayrılan bir erkeğin ?Aşk İki Kişiliktir? şiirini sevgilsine gönderdiğinde, ?sende iş var, bu şiiri gönderdiğine göre?  dediğine değindiğinde de, zaman zaman gülümseyen yüzlerin şiir aralığından yakaladığı güzel anlardan biriydi.  Karacaoğlan´ın aşk şiirlerinden de söz edip, bir izleyicinin de, ?Neden aşk?..? şeklindeki sorusu karşısında, ?Başka derdimiz yok mu  diyorsun..? diye söze giren Behramoğlu; yurtseverlik, hasret, gurbet vb. olgular gibi aşkın da bir izlek olduğunun altını çizerek, ?Şairin bir yere saplanıp kalması  doğru değil.? dedi. Aşk izleğini duygu çemberine alan şair,  ?İnsan her şeye düşünsel bakabilmeli  abartmadan?? dedi.

*ŞİİR ÇEVİRİSİ:

Bir izleyicinin çeviri şiir konusunda sorduğu soru karşısında, Sabahattin Eyüboğlu-Orhan Veli çevirileriyle çeviri şiirleri sevdiğini dile getiren Ataol Bahramoğlu; daha sonra bir izleyiciden gelen, ?Yunus´un iki dizesinden hareket ederek nasıl şiir yazdığı? yolundaki souyu da, ?Futbol oynuyoruz farzet? Yunus bana pas atıyor, ben de gol atıyorum? demesi de, salonda üslenen gülümseme dalgasını hareketlendirdi. ?Şiirin dinlenilmesi gereken bir bir ses olarak´ şair-yazar Ataol Behramoğlu´nun konuşması, alkışlar arasında sona ererken; salonda, ?sizin gibi aydınlara ihtiyacımız var?? sözleri duyuluyordu. 

(18.01.2015)

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00