Vahit ŞAHİN


SEYHAN BELEDİYESPOR DENETLENEMİYOR


Tabi başlığa bakarsak hiç denetlenemiyor anlamı çıkarılmamalıdır.

Seyhan Belediyespor Kulübü, dernekler kanununu statüsüne bağlı bir kuruluş. Seyhan Belediyesi Spor Kulübü’ne geçen yıl 2 milyon 100 bin Türk Lirası kaynak aktarılmış. Kaynağı aktaran kuruluş Seyhan Belediyesi. Para Seyhan Belediyesi’nden çıkıyor ama Seyhan Belediye Meclisi tarafından oluşturulan denetim Kurulu, bu kurumu denetleyemiyor. Neden? Çünkü Dernekler Kanununda derneklerin nasıl denetleneceği açıkça yazılıdır.

Kanunen doğru olabilir ama burada bir terslik yok mu sizce?

Seyhan Belediyesi’nin Haziran ayı son birleşiminde bu konuya dikkat çekildi ve meclis üyesi bir kişi Seyhan Belediyespor’a denetleyemediklerini söyledi. Bu üye Yasemin Şule Özülkü idi. Kendisi Seyhan Belediye Meclisi tarafından seçilen denetim kurulunun üyesidir. Son toplantıda belediye meclisi denetim raporu okunduktan sonra kürsüye geldi ve bu rapora şerh koyduğunu açıkladı ve konuşmasında şunları söyledi:

“İkinci olarak Spor İşleri Müdürlüğü; okullara malzeme dağıtımı işi ilgili ihaleyi alan firmaya ödenen tutarın çok yüksek olduğu yaptığımız piyasa araştırması sonucu ortaya çıkmıştır. Müdürlük Seyhan’da bulunan amatör spor kulüplerine ortalama 3 biner Türk Lirası yardım yaparken Seyhan Belediyesi Spor Kulübü’ne dikkatinizi çekerim tam olarak 2 milyon 100 bin Türk Lirası kaynak aktarılmıştır. Belediyenin kendi spor kulübüne diğer kulüplerden daha fazla para aktarması normal diyebiliriz ancak diğer kulüplere 3 bin lira layık görülürken üstelik bütçede kullanılmayan 9 milyonun üzerinde para varken Seyhan Belediyesi Spor Kulübüne 2 milyonun üzerinde para aktarılması kulüp kasasının örtülü ödenek gibi kullanılması için midir? Değilse bütçede para olmasına rağmen zor şartlarda ayakta kalmaya çalışan amatör spor kulüpleri ile Seyhan Belediyesi spor kulüpleri arasındaki yardım makası neden bu kadar büyüktür?”

Bunun üzerine kürsüye çıkan CHP’li Güngör Geçer de çok mantıklı şeyler söyledi. Geçer, kendisinin de bir dönem önce Seyhan Belediyespor yönetim kurulu üyesi olduğunu açıklayarak,  diğer spor kulüplerine yapılan yardımın çok olmadığını ama Seyhan Belediyespor’un 16 branşta hizmet verdiğini, 450 tane aktif sporcusu olduğunu, 2200 tane lisansız sporcusu bulunduğunu söyledi. Bunlara sabah sporlarını dahil etmediğini söyleyen Geçer, “Seyhan Belediyespor atletizmde kadın ve erkekte süper ligdedir. Hentbolda 1.ligde, voleybolda kadın ve erkek takımları birinci ligde olup bir çok başarılara imza atmıştır. Seyhan Belediyespor bir önceki dönemden Adana sporuna ciddi katkıda bulunmuştur, bulunmaya da devam edecektir. Adana’da 2 takımımız var maalesef hepimizin üzüntüsüdür süper lige çıkamıyor. Bu Adanamızın ayıbıdır. Biz eğer sporu geliştireceksek Adana’da altyapıya sahip çıkmamız gerekiyor. Dolayısıyla şu yapılan faaliyetler bu maliyetle yapılması mümkün değildir. Bana göre bunun bütçesinin artırılması gerekiyor hem de spor kulüplere maddi katkıların artırılması gerekiyor. Bu konuda Adana maalesef sahipsiz ve talihsiz bir ildir.  Bütün meclisin Seyhan Belediyespor’a sahip çıkması gerekir. Çünkü Seyhan Belediyespor’a sahip çıkmanız Adana sporuna sahip çıkmanız demektir. Aramızda diğer spor kulüplerinde idarecilik yapan arkadaşlarımız var, oradaki kulüplerin imkanları kısıtlı ve yetersiz, dolayısıyla spora çok destek verilmesi gerekir. Adana’da bir kulüp kurulmuş ama tek branşta hizmet vermektedir. Altyapıya sahip çıkarsak be desteğin yeteriz olduğunu düşünüyorum. Seyhan Belediyespor Adana için bir şanstır.”

Şimdi, iki meclis üyemiz de haklı. İkisi de doğruları söylüyor. Kulübe parayı meclis aktarıyorsa, aktarılan bu paranın Meclis denetim Kurulu tarafından denetlemek istenmesi doğaldır. Ama kanunun arkasına sığınarak buna müsaade edilmemesi de kulüp yönetiminin yasal hakkıdır. İdareciler hoşgörülü olup kulübü denetime açmasında bir sorun olmaz. Eğer denetime müsaade edilmezse Sayın Özülkü’nün dediği gibi, “Bütçede kullanılmayan 9 milyonun üzerinde para varken Seyhan Belediyesi Spor Kulübüne 2 milyonun üzerinde para aktarılması kulüp kasasının örtülü ödenek gibi kullanılması için midir?” iddiası ile karşı karşıya kalınır.

Sayın Akif Kemal Akay’ın meclisi yönetirken nasıl şeffaf davrandığını, her türlü eleştiriye açık olduğunu ve verdiği cevapların nasıl bilgece olduğunu bilenlerdenim.

Sayın Başkan, şeffaf bir yönetim her zaman kazanır.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51