Zekai BULUÇ


ŞEVKET SÜREYYA AYDEMİR ?DEN BİR ALINTI VE YAPICI BİR ELEŞTİRİ


            Öncelikle  Şevket Süreyya AYDEMİR´in SUYU ARAYAN ADAM adlı kitabından alıntımızı yapalım .

            ??..yeniden  yollara dökülünceye kadar Kayseri´de  birkaç  gün  kaldık . Burada  , eşeği elinden alınan ihtiyardan başka  , bir de Kayseri şehirlisiyle tanıştım. Anadolu  toprağının bu da başka türlü bir mahsülüydü . Akşamları güneş ufka inerken , Kayseri Kalesinin burçlarında dolaşmayı severdim . Onu birgün , bu burçları dolaşırken tanıdım . Kalenin topçusuydu . Ramazan ayı içindeydik .  Onun vazifesi kale burçlarındaki  ramazan topunu ateşlemekti  . Altmış yaşlarında vardı .Kale bedenlerinden birinde yuvarlanan  ve kim bilir hangi asırdan kalan eski bir kaval topu namlusuna , her gün vakti gelince barut dolduruyordu . İçine bezler , paçavralar sıkıştırıyordu . Sonra namluyu havaya dikerek  iftar vakti olunca topu ateşliyordu . Ateşlendikten sonra devrilen namlu , yerde bir süre yuvarlanırdı .

            O saatlerde bu kale bedenleri , Kayseri´nin en güzel yeriydi . Güneş batıda kaybolurken şehrin tozlu havası içine gömülen Kayseri  evlerinin  camları ışıl ışıl yanardı .Renk renk bulut dalgaları stepte acayip alemler , şehri ayinler yaratırdı .Erciyes dağının ebedi karlardan beyaz külahı ; pembe , turuncu , mor veya sincabi renklere bürünürdü .

             Her iftar topundan sonra bir yudum su ile orucunu bozan ihtiyar önce akşam namazını kılar  sonra :

            -Allah ne verdiyse.

            Diyerek çıkınını açarak , rızkını benimle paylaşırdı. 2 oğlu da askerdeymiş .Birinden hiç haber gelmiyormuş . Bazen bana :

            - Bu muharebe yakında biter mi dersin diye sorardı . Fakat  anlardım ki sualin cevabını beklemezdi  çünkü muharebenin yakında bitmeyeceğini o da bilirdi .  Sonra kendi kendine dalardı. Bir şeyler yermiş gibi görünürdü  fakat bütün olanını , benim önüme sürerdi.

            Yunan muharebesini bilirdi :

            -İlk  askerliğim 7 yıl sürdü oğul . Topçudaydım. Dönünce teyzenle baş göz olduk  ama sonra gene çağırdılar  bu sefer 5 yıl dolaştık . Bıraktıkları zaman baktım ki benden hayır yok . Tezkereyi terk edince başçavuşlukla gittik Yemen´e  hepsini toplasan belki 20 yıl eder asker ocağında ?Şimdi de buralarda sürtelerim işte ? Ama hani bugün de ? Haydi gel !? deseler gidesim gelir içimden oğul , gidesim gelir gene ?

            Kayseri Kalesi topçusuna gel deseler giderdi . Gönderdiklerim daha geri gelmedi demezdi .  Bize galiba bunun için ? Ordu millet ?  diyorlardı . Evet biz bir ordu millettik. İşte bu Kayseri topçusu  onun dönmeyen çocukları benim dönmeyen ağabeylerim ve o yaşta ben ?

            Nihayet bütün Anadolu´nun , Trakya´nın  ,İstanbul´un sonu gelmez bir yürüyüş kolu gibi bilinmezliğe karışan milyonları . Biz hepimiz , bu ordu milletin askerleriydik en ateşli çağımız onundu . Gel deyince gider ve gittiğimiz yerlerin adını bile beceremezdik . Bizim çocukluk hayallerimizi büyüleyen imparatorluğun nizamı buydu ?

            Bir sabah gün ağarırken Kayseri´den yaya yola çıktık . Daha sonra evlerden kurtulmadan ihtiyar topçu bir sokak aralığından görüldü ,bir süre konuşarak yan yana yürüdük . Sonra durdu :

            - Şunu teyzeniz gönderdi .

            Diye elime bir çıkın tutuşturdu . Bir takım yufkalar  içine bulgur pilavı konularak dürülmüştü . Ayrıca zerdali kurusu da vardı . Hepimizin boynuna ayrı ayrı sarıldı gözleri doldu :

            - Hakkınızı helal edin oğul , ama hepiniz helal edin diye yalvardı .

Evet ortada belki helal edilecek bir hak vardı .Fakat bu hak kimindir ve kime helal edilecekti ? .. ?( *)

                                                           *****
             Yıl 2016 ?

            Hergün şehit düşen asker ve polis haberlerini yazılı  ve görsel basından takip ediyoruz .

            21 yaşındaki Mehmetçik´le iki çocuk babası  30 yaşındaki polis Mehmet kalleş pusuda  kurşunu yemiş al kanlar içerisinde ?

            Peki bu askerler ve polisler  ne için bu kalleşçe kurulan pusuda can vermiş?

            Niçin el yapımı patlayıcıyla şehit düşmüş ?

            Cevaplamaya çalışalım :

            Ülkesini parçalatmamak için  !

            Evimizde rahat uyumamız için !

            Çocuklarımız rahatça okula gelip- gidebilsinler diye  can vermiş !

            Olası bir iç savaşı önlemek adına ölmüş !

            Şehit cenazesi gelmiş Türk bayrağına sarılı  tabutu,  musalla taşında ?Mezarlık görevlisi imam şehit cenazesi için gerekli dini ritüelleri yerine getirdikten sonra sanki şehit düşmemiş de hastalıktan ölmüş gibi  rahmetli için cenaze törenindekilerden  helallik istiyor !

            Topluluk  ise ? Helal olsun ? diye cevaplıyor . Şimdi benim anlamadığım şu :  Şehit düşen kişi benim için , çocuklarım için ve vatanım bölünmesin diye  kalleş kurşunla can vermiş ! Cenazedeki topluluk için  can vermiş .

            Benim o  şehitte ne alacağım olabilir ki ?  Borçtan başka ?

            Kimin hakkını kime helal ediyorsunuz ? Umarım tüm şehitlerimiz haklarını  , hepimize   helal  ederler ! Bence   şehit cenazelerinde daha titiz davranmak gerekiyor .

            Şehitlerimizi saygıyla anıyorum .Ailelerine sabırlar diliyorum .

            Sağlıcakla kalın .

             *  KAYNAK:  Şevket  Süreyya  AYDEMİR

             Suyu Arayan Adam .

Kadir TANİŞ
25.08.2016 16:50:23
Zekai abim yüreğine kalemine sağlık yıllarca hep kafamda yer ederdi bizim şedimizde ne hakımız varki şehidimiz bize hakkını helal edecek mi acaba helal etmesi için bizim onun canını verip cananlarından ayrıldığı bu topraklar için ne yapmalıyız.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00