Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


SEVGİYLE KALALIM, SEVGİDE KALALIM


Her gece yatmadan, çocuklarınızın yanına giderek onlara erdemli olmayı öğretin. Onlara insanları mutlu eden şeyin para değil, erdem olduğunu anlatın, hatırlatın" demiş Beethoven.

Evet, başta çocuklarınıza ve yakınlarınıza, sonra çevrenize, bir tek kişi bile olsa anlatmaktan vazgeçmeyin.

Doğruluğun, dürüstlüğün anlamından, erdemin, onurun kazandırdıklarından, iyiliğin sonrasındaki mutluluktan, çalışarak elde edilen gücün keyfinden, emek harcanarak alından akıtılan terin değerinden, sorumlulukları üstlenmenin öneminden, masumiyetin, inceliklerin zarafetinden, aklın önderliğindeki duyguların insana sağladığı özgüvenden bahsedin. Olumlu davranışlarla örnek olmaya devam edin.

Öğrendikleri her bilgiyle ve hayata geçirdikleriyle kendilerine ve topluma yararlı bireyler haline gelmenin yollarını bilsinler. Hak etmedikleri başarı yerine, o başarıyı hak etmek için ne gerekiyorsa onu yapsınlar. Özgüvenle, saygısızlığı, özgürlükle, terbiye sınırlarını karıştırmasınlar.

Başlarını göğe kaldırıp baktıklarında, aynı gökyüzüne bakan milyarlarca insan olduğunu düşünsünler. Her biri farklı diyarlarda, kim bilir hangi sıkıntılarda ya da mutlu anlarda, bir saniyeliğine de olsa o derinliğin ihtişamına kapılanlardan biri olsunlar.

Gündüz, eşsiz maviliklerde uçuşan bir bulutun hareketini, geceyse, karanlığı aydınlatan bir yıldızın parıltısını izlerken, aslında ne kadar şanslı olduklarına inansınlar. Görebildikleri, duyabildikleri, dokunabildikleri, hissedebildikleri müddetçe hep başlarının üstünde duran o gökyüzü ve hayatı, kalplerinin tam ortasında bulsunlar. Hayatı, bu sonsuzlukta keşfetsinler.

Anlamını yitirmesin pek çok şey, kirlenmesin, karışmasın kavramlar. İnsanlık değer kazansın, sevgi, güven, iyilik, masumiyet, zarafet her zorluğun üstesinden gelsin.

İnsanı şiddetten arındırmanın bir yolu olmalı. Aslında en başta o ruhu, kötülüğün teslim almasına engel olunmalı. Bunun içinse en etkili yoldur, doğduğundan itibaren her masum, sevgiyle beslenmeli. Zaman içinde daha ziyade iyilikten, güzellikten bahsedilmeli. Bolca kitap okumalı, şiir yazmalı, şarkı söylemeli, çiçek koklamalı. Sanatın, doğanın gücü keşfedilmeli. Suçlamaktan, yargılamaktan önce anlamaya çalışmalı. Düşüncelerin, duyguların aktarımında davranışlar ve dil çok önemlidir. Nefret söylemlerinin yerini sevgi sözcükleri almalı.

Biliyorum, hiç kolay değil ama dünyanın ve hatta bizlerin daha iyiyi, daha güzeli hissetmeye bunca isteği ve ihtiyacı varken çözümün biraz da her birimizin gayretiyle bulunacağına inanıyorum.

Birlik ve beraberliğimizin, geleceğimizin güçlenmesi adına önem verdiğimiz, bizi biz yapan değerlerin ön plana çıkartılmasının ve onların etrafında buluşmamızın, hepimize iyi geleceğini düşünüyorum.

Sevgiyle kalalım, sevgide kalalım.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00