İlhan ALPER


SEVGİLİLER GÜNÜ-3


            Diğer bir vurgu, Hiristiyanlık inancından vazgeçmediği için 14 Şubat 270 yılında öldürülen Valentine´in ardından her yıl 14 Şubat´ın sevgililer günü olarak kutlanırken; konunun mitolojik yönünde, İmparator Claudius ile aynı dönemde bir tapınakta papaz olarak görev yapan Aziz Valentine´nin, imparatorun emirlerine uymayıp, kendisine baş kaldırdığı için öldürülmesi ve daha önce de belirttiğimiz gibi, bu olaydan 226 yıl sonra 496´da Papa Gelasius´un Aziz Valentine´i onurlandırmak için 14 Şubat´ı Aziz Valentine Günü olarak ilan etmesidir. (ANKA-Haber 7 Com)

            Şimdi tüm bunlara rağmen Sevgililer Günü konusundaki başlangcın Hiristiyanlık öncesine ait olduğunu ve baharın başlangıcını vurgulayan kaynak da var?

Burda üç tane Valentine konusuna gönderme yapılarak hangisinin adına Sevgililer Günü kutlandığının bilinmediği yer almakta. Kayıtlarda geçen diğer iki Valentino´nun ise Roma yakınlarındaki Terni kentli Valentine ile Kuzey Afrikalı bir şehit olduğu da belirtilmektedir. Net olarak hangisinin adına 14 Şubat Sevgililer Günü kutlandığı net olarak bilinmese de asıl konunun etrafında döndüğü Romalı Valentine olayla bağlantılı bir ağırlık kazanmaktadır.

Bir diğer ilginç konu ise genç askerlerin evlenmesine yönelik ilginç notta bulunmaktadır. Söylentiye göre, Roma İmparatoru Claudius, evli Romalı askerlerin kötü adam oldukları yönünde taşıdığı inanç için genç askerlerin evlenmelerini yasakladığı belirtilmektedir. Valentine ise evlenmenin, tanrının insan için planladığı şeylerden biri olduğu ve ayrıca dünyanın amacı olduğuna inandığı için genç askerleri, gizlice evlenndirmeyi sürdürmüş. İmparator Claudius´un emriyle hapse atılan Papaz Valentine hapiste gardiyanın kızına âşık olmuş ve idama götürülürken, sevdiği kıza ??senin Valentine´ın? imzalı bir aşk mektubu göndermiş. Sonrasında sevgililerin, insaların birbirlerine kart göndermelerinin kökeninde de bunun yattığı belirtilmektedir.

Dahası konunun aşkla ve hediye vermekle bağlantılı hale gelmesinin, Orta Çağ ve sonrası olduğundan söz edilerek; Birleşik Krallık´ta, Avrupa´da ve Yeni Dünya´da bu denli popülerleşmesinden ve ticarileşmesinden İngiliz edebiyatçılar Chaucer ve Shakespeare´nın sorumlu tutulmasıdır. Endüstreleşme, fabrika üretimi nedeniyle kartpostal kutlamasının yaygınlaşmasındna söz edilerek, 1916´da pek bilinmeyen ABD Missouri kentindeki Kansas merkezli Hallmark Kartları´nın seri üretime geçip, 132 milyon kart sattığından (1916) söz edilmektedir. Tabii bu konudaki önderliği de yapmak yine bir Amerikalıya düşmüş? 14 Şubat 1800 tarihinde Amerikalı Esther Howland ilk sevgililer günü kartını göndererek tarihe geçmiş. (BBC-Türkçe Bölümü)

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00