İlhan ALPER


SEVGİLİLER GÜNÜ-2


14. yy.´da ortaya çıktığı belirtilen Valentino hakkındaki dinsel bağlamlı diğer bir değini ise şöyle? Öldürülmeden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine ?Valentine´ninden? imzalı bir aşk notu veren Valentine´in, Roma ordusunun güçlenmesi nedeniyle Roma İmparatoru Claudius II´nin genç askerlerin evlenmelerini yasakladığı dönemlerde biraz da cesaretle yaptığı, onların gizlice evlenmelerine yardımcı olarak yanlış bir otoriteyi ters yüz eden mantıklı ve olumlu hareketidir. Tabii kelle koltukta yapılan bu cesaret gösterisinin son sahnesinde, gizli nikâhlar düzenleyen Aziz Valentine´nin koltuğunda bir şey kalmamış. Rivayete göre M.S. 14 Şubat 270´de Aziz Valentine´nin idam edilmesinden neçe sonra,   Valentine´nin onuruna kutlama gününün 14 Şubat 1496 yılında Papa Gelasius tarafından ilan edildiği de vurgulanmaktadır. 

Tabi ki burda tüm söylentilere gerçek gözüyle bakılması da olası değildir? Örneğin, ?1908 tarihli Katolik Ansiklopedisi´ndeki eski şehitler listesinde, 14 Şubat gününe kayıtlı, inancı yüzünden öldürülmiş üç tane Valentine adı geçmekteymiş. Ayrıca, bazı tarihçilerin efsane olarak değerlendirildiği olayın kökeni tam bilinmiyor. (Cumhuriyet Gazetesi-14 Şubat 201)

 Şimdi burda, Juno ve putperestler konusuyla bağlantılı kaynaklar arasında bazı farklar da görülmektedir. Örneğin; bir diğer kaynakta, Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak bilinmenin yanı sıra, tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olarak kabul edilen Juno adına kutlanan, tatil yapılan bir 14 Şubat´tan da bahsedilmektedir. Bu günü takip eden 15 Şubat´ta o sözünü ettiğimiz gençlerin kura çekerek birlik oldukları Lupercalia Bayramı başlarmış.  Claduis II burda devreye giriyor. Nişan ve evlenmeleri yasaklıyor. Kendi gibi papaz olan Aziz Marius´la birlikte gizlice evlendirmneleri sürdürdüğü için Aziz Valentine sopa ile dövülerek öldürülüp, Hiristiyan şehitliğine gömülüyor.                                                                                                                                                                                                                  

            Putperestler konusu var bir de demiştik farklı bir not olarak? Putperestler Lupercalia Bayramı´nı seromoniye bağlı kalmadan kendi putperest tanrıları için kutlarken, bayram öncesi yapılan geleneksel çekilişi ise seromoniye bağlı kalarak kendileri için uygulamaya başlamışlar.  Kilise, özellikle de evlenmemiş gençlerin isimlerinin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsızlık duyduğu ve bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istedikleri için Lupercalia Bayramı´nın başladığı günü Aziz Valentino günü olarak kutlanmaya başlamışlar.

            Enine boyunu araştırmasını yaptığımız 14 Şubat sevgililer günü hakkındaki yazımız bir bölüm daha sürecektir.                                                                                                                              

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00