Ata Alp And


SEVGİLERDE


Bu kez sevgi yolundayız, kim ne söylemiş, neler denmiş, onları, literatürümüze alıyoruz. Anlam, özgünlük ve teklik çerçevesiyle böyle bir sevgi seçkisiyle dosyamızı dolduruyoruz.

“En yüksek sevgi Allah sevgisi, en iyi sevgi anne sevgisi “diyen bir Alman atasözü var ilkin.   

       Onun ardından Anatole France: ”İnsan yalnızca sevdiği zaman kötülük etmez” diyor. 

            “Gençliğimizde, düşüncelerimizi oluşturan bütün konular sevgi ile ilgilidir, sonraları ise bütün sevgilerimiz, düşüncelerimiz olur” diyen Albert Einstein’dir.

            “Sevmek, insanların birbirlerine bakmaları değildir, birlikte aynı yöne doğru bakmalarıdır” diyen Andre Gide, sevgi ve sevmek konusunda, farklı açılardan gerçekçi ve ilginç bir sonuca dikkat çeker. Aynı Andre Gide:”Sevmekten sonra en büyük mutluluk sevgiyi itiraf etmektir “ derken de gönüllerdeki sevgi yolunun anahtarını tinsel terapiye de bağlar.

            B.Spinoza, olaya olumsuz açıdan bakarken, kefelerine sevgi ve acıyı koyduğu vurgulamayla dilde güzelleştirerek; ”Sevgi ne kadar büyükse acı da o kadar büyük olacaktır” derken; Budha:”İçinde sevgi barınan için, bütün dünya tek bir ailedir” sözüyle insancıl ve barış yönünden sevgiyi değerlendirir.

            “Sevgi bizi zamanın yıkımından koruyan yıkılmaz bir kaledir” diyen Constance Foster bir başka gerçeğin altını çizip; François de La Rochefaucauld:”İnsan, başkasına ilham ettiğinden çok kendi duyduğu sevgiyle mutlu olur” der…

Burda, Foster’e yakın olan, ruh biliminde Marksist-Sosyalist bir yaklaşım sergileyen psikanalist, sosyolog ve filozof Erich Form:”Kendine karşı sevgi, başkalarını sevebilme yetisine sahip olanlarda görülür” diyerek dikkatleri aynı noktaya yöneltir.                Aynı Erich Form:”Sevgiyi canlı açısından dönemsel olarak değerlendirirken sevgi konusunda özgün bir detayın felsefisine yakın durur:”Çocuk sevgisi, sevildiğim için seviyorum; büyüklerin sevgisi, sevdiğim için seviliyorum; olgunlaşmamış sevgi, seni, sana gereksinmem olduğu için seviyorum; olgun sevgi, seni sevdiğim için sana gereksinmem var.”

“Fazla iktidar yüzünden düşen melekler oldu, fazla bilgi arzusu da insanları düşürdü; fakat sevecenliğin fazlası yüzünden tehlikeye giren ne bir melek, ne de bir insan olmuştur” diyen Francis Bacon, sevginin fazlasının yaşanabileceğine işaret eder ve sanırım ki taşıyabilenler için geçerlidir Bacon’un dedikleri.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00