Ata Alp And


SEVGİDEN AŞKA


            Aşk üzerine yakaladığım vecizelerden dikkatimi çekenleri sergilemeyi sürdürüyorum? Empatiyle karışık algılamaya çalıştığımızda doğru bir teşhis konulma olayını doğrulayabiliyorsunuz.  

            Nietzsche´nin, ?Aşkta her zaman biraz delilik vardır. Ama delilikte de her zaman biraz mantık vardır? sözü anımsanmaya değer ?Uçurumları sevenin kanatları olmalı? sözünün arasındaki mantıksal çelişki yarattığı kadar; ?Evlilikleri mutsuz kılan sevginin eksikliği değil, arkadaşlığın eksikliğidir? sözü ise günümüzün resmi birlikteliklerine teşhis koyan güçlü bir vurgulamadır. 

             Bakıyoruz, Montaigne ne demiş aşk konusunda? Aşkın, utanma ve çekinmenin olduğu her yerde bulunduğunu vurgulayan Michel de Montaigne; ?Aşk dediğimiz şey, arzulanan bir varlıkta bulacağımız tada susamaktan başka bir şey değildir? gibi bir vurgulamayla tinsel bir biyolojik gereksinme gibi sunar.

            ?Aşk, imkânsız birçok şeyi mümkün kılar? diyen Goethe; ?Aşk ele geçirmez, yetiştirir? tümcesine düşüncelerine eklerken; ?Kalbini açtıklarına dudaklarını kapama? sözü ile de bir gereksinimden doğan yaklaşımla tinsellikle tensellik arasındaki köprüyü kurar.

            ?Aşk, amansız birakıl hastalığıdır? sözüyle tam olmasa da süreçli bir yarı gerçeği işaret eden Eflaton (Platon); biraz da belki Aziz Nesin´i haklı çıkarabilecek bir yaklaşımla, ?Aşk, amansız bir akıl hastalığıdır? teşhisiyle, düşünce doktorluğunun deneyimiyle amansız aşk hastalığına bir neşter atar. Madem biraz tıpa girdik, o zaman da, Jules Renard´ın ?Aşk kum saati gibidir; kalp dolarken beyin boşalır? sözünü bir tarafa not etmeliyiz.

            Nietsche´nin aşk konusundaki kanat anımsatmasına karşın, Albert Stein:?Aşk düşmekten yer çekimi sorumlu değildir? vurgusunu koyar orta yere.

Konfüçyus, Evliliğin, servisinin önceden yapılan upuzun bir ziyafet olduğundan söz ederken; Eş seçmeyi kitap seçmeye benzeterek, iyi bir kapak ve cildin ilgimizi çekebileceğini ama içeriğinin sağlam olmadıkça, sonunu getirmenin kolay olmayacağının anlatıyor.

Sokrates, filozofluğa başlattığı mutlu örneklerde felsefenin altında demlenir: ?Ne pahasına olursanız olun evlenin. Karınız iyi çıkarsa mutlu olursunuz, yok fena çıkarsa o zaman da filozof olursunuz.  

            Seneca ?aşka ulaşılmaz? denen o demirbaş tanıma kendince açıklık getirir: ?İnsan geride bıraktıklarını özler, sahip olduğundan sıkılır, ulaşamadığına tutulur. Ve ulaşılmaz olan hep aşk olur .?  

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00