ALİ TAŞ ADN.


“SEVGİ SENSİN”(*)


Sev, yaşadıkça sev. A. Kadir Kaçar’ın değindiği gibi, “Yaşamak görevin, sevgi ödevin”(s.11). “Sevgiler acılarını peşin, mutluluklarını taksit taksit öde(rler)”me (s.3) dengesini kendinden yana kursa da;  “... mutlulukla acıyı, ateşi aynı kapta su(nar)nsa” da (s.6), “Sev,” der yazar, “mutluluk okyanuslarına kaptan her zaman gerekli” (s.7) Ve bir anımsatma da yapar : “Duygularının mimarıysan başyapıtın sevgi olur.”

                   Sevgi buza imza atmaktır.

                   Bazen su üstünde yürümenin adı,

                   Sevgi bulutlara yazılan isim

                   Rüzgara söylenen şarkı,

                   ...(s.30)

                   Yazar, yaşamın sıcak izleri ve sosyolojik olgularıyla, felsefi içerik taşıyan bir canlılık üzerine kurar denemelerini.’ Şiirden gelen, şiirdeki büyüyü fotoğraf sanatına taşımaya çalışan bir gazeteci olarak çabasını sürdüren A. Kadir Kaçar, sayısı bir düzineyi aşan kitaplarına “Sevgi Sensin”i de eklemiş. Böylece, sevgi ardındaki duyarlılığı yer yer izler bırakmış; özlü sözleri de, yaşamsal ve felsefi irdelemeleri de,bir anlamda süreklilik kazanmış..

                   Sevgi zamanla öğrenilir,

                   Mutluluklar zamanla.

                   Acı zamanla öğrenilir,

                   Sadece ölüm öğrenilmez

                   ... (s.67)

                   Yaşamın hiçliğine değinen yazar, önem ve değerine de yer verir. Onu öğrenmenin, onunla bütünleşerek güzelliğe ulaşmanın yollarını zamana dayar. “Sabırla zaman en sihirli sevgi formülünü oluşturur” (s.18) diyen yazar; “Sevgi mevsiminin hasadı yaşam boyu sürer.”(s.10) gerçeğinden hareketle, sevgi yoluna ışık tutmaya devam eder ince duyarlılığıyla: “Sevginin değerini tam öğretebilirsek, çocuklarımız yaşamın değerini daha doğru anlarlar.”(s.38)

                   Sevgim gel,

                   Işıktan kanatlarımı ört üstüme.

                   ...(s.48)

                   Günümüzde yoğunlaşarak etkisini sürdüren ve bazı göstergelerle ‘bunalımlı toplum’ olduğumuz gerçeğini ortaya koyan olumsuzluk tablosunda, sevgi de eğitim vb. gibi, yokluğu duyulan temel toplumsal olgulardan biridir. “Gülümseyene yakındır sevgi”(s.15) gibi özlü söz de, “İnsan insan olduğunu sevince anlar”(s.21) vurgulamasının yanında yer alırken; sosyo/ekonomik kökenli bu olumsuzluğun uzantısı olmaktan  kurtulamaz. “Sevgiyi içinde bulamazsan başka yerde arama” (s.43) diyen yazar; “Yaşarsan değil, seversen yaşamın ustası olursun.” (s.44) tümcesiyle, sevginin önemine, yaşamsal deneyimle gönderme yapar.

 

                   ...

                   Sevgi sevenine göre renk alır

                   Sevmeyene karanlıkları kalır.”(s.36)

 

                   “Sevginin iki ucunda da insan bulunur”(s.54) anımsatması, insan-sevgi ilişkisinin önemli bir yansıması...”Yakıtı sevgi olmayan yaşam biter.” (s.45) gibi özdeyişsel özellikteki tümceyle, insan-sevgi ilişkisi bir üçgene dönüşürken; “Sevgi tohumu ekilen yürekte, nefret ağacı bitmez”(s.54), “Hayal gücünün armağanıdır sevgi”(s.59) gibi değinilerle anlam kazanır. Sevginin erişilmezliği, yaşamsal deneylerle onu öğrenebilmenin felsefesi ise hoş bir biçimde vecizleşir:”Sevmek sanattır ama, insanın ömrü hep çıraklıkla geçer”(s.56)

                   “Zamansız sevgi ölü doğar”(s.65) ve “İçindeki güneşi farkeder seven insan”(s.46) tümceleri; “”Sevginin ateşi yakarken güzelleştirir”(s.11), “Her öykü bir sevgiyi anlatmasa bile, her sevginin bir öyküsü vardır”(s.16),”Bedenin dilidir sevgi”(s.14),”Sevgi sevgiye kanat olur”(s.16),”Seven kendini keşfeder”(s.37) gibi değiniler, ‘felsefe-yaşam-insan’ arasındaki ilişkide ‘varılan doğru noktalardır.’ Bu çizgide; “Yaşam sadece sevgiyle öğünür.”(s.41), “Hükmettiğin  sevginin ateşi azdır”(s.24),”Umutlarını sevgiye teslim et ama götürmesine izin verme.”(s.47), “Efendisi yapmak için sevgi, işini köleleştirerek başlar”(s.52) ve “Sevgi istemese bile para ve ihanet onun peşini bırakmaz.”(s.52) gibi ‘yaşamın imbiğinden süzülen’, doğruluk payı olan ‘özgün tümceler’ anlamlı bulunur.

                   Anlam anlam içinde,

                   Anlam sevgi içinde,

                   Sevgi insan içinde.

                   ... (s.32)

                   Felsefi duyarlılık labirentlerine hümanist bir sevecenlikle giren Kaçar, ‘sevgi saptamalarını’ kendine özgü spot vurgulamalarla ortaya koyarken; “Sevginin bir ruh dili olduğunu”(s.15) ifade etmekten de geri durmaz. ’Sevgi-akıl ve acı’ arasındaki duygusal trafiği özgün tümcelerle nitelendirir:

                   “Sevgiye tadını acısı verir.”(s.12)

                   “Acın çoksa sevgin olduğu içindir. Acın yoksa sevgin olduğu içindir.”(s.134)

                   “Akıl gerekli ortamı sağlamadan yüreğe sevgi girmez.”(s.22)

                   “Akılla sevgi zafere dönüşür.”(s.25)

                   “Sevgin, aklın armağanıdır insana.”(s.25)

                   “Akıl sevgiye kalkan olur, sevgiyse onu istediği biçime sokar.”(s.26)

                   “Mermere yontu, sevgiye acı şekil verir.”(s.33)

                   “Büyük sevgilere büyük acılarla ulaşılır.”(s.33)

                   “Her gökyüzünün güneşi olmaktır sevmek.”(s.s.34) ve “İyiyi ödül alan sevgi, kötüye bazen ceza sayılır.”(s.28) tümcelerinin farklılığına ; “Sevmek öğrenmektir kendini.”(s.18) tanımlamasını eklemek gerekir ve son bir uyarıyı:”Unutma! / Sevgin kadarsın.”(s.15)

                   Can can’a yaklaşır

                   Can can’la sırdaşlaşır

                   Can can’la yoldaşlaşır

                   Sevgi cana girince”(s.24)

                   Yunus’tan Platon’a, Galile’den Descartes’e  ‘Freud sevecenliğiyle’, insan olmanın düşünsel erdemini yaşama geçirmeye çalışan yazar; devingen yaşamsallığa koşut yenilenen ve yanıtlarıyla canlılık kazanan düşünselliğin temelini sevgiyle kurarken, tanımlarıyla ufuk açıyor; insana yürüyor Kaçar....

                   Kendine yürü sevgi içinde

                   Sevgiye yürü kendi içinde(s.13)

                  

                   * (Sevgi Sensin / kendi yayını / 200 / 68 sayfa)

                        * (Damar dergisi / sayı : 172 / Temmuz 2005)

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00