Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY


ŞEHİTLERİ ANMA VE ÇANAKKALE ZAFERİ´NİN 103. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMASI TÜRK TARİHİNDE İMAN GÜCÜNÜN,MANAVİYATIN VE MORAL GÜCÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ NEDİR ?


/resimler/2018-3/19/0924172532244.jpg?Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor en ufak bir fütur göstermiyor;
Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet getirerek yürüyorlar. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur.?

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Türkler  M:Ö. 209 yılında Büyük Hun İmparatorluğu Mete Han zamanında ilk teşkilatlı orduyu kurdular. Bugün Türk Ordusunun kuruluşu,Mete Han ordusunun aynıdır.Bu nedenle Kara Kuvvetlerinin ambleminde sembol olarak kullanılır.

 Türk askeri üç şeye aşıktır.

1.Özgürlük ve egemenliğe,

2.Şanlı ay yıldızlı bayrağına ve

3.Vatanına

İşte bu gayelerine ulaşmak için,Türk zaferlerindeki askerlerimizin başarılarındaki en önemli sır:

1.İman gücü,

2.Vatan aşkı,

3.Kahramanlık duygusudur.

 Türkler, 10.Asırda Müslüman oldular.Yüce dinimizin rehberi Kuran-ı Kerim esaslarına göre şehitler ölmezler ve cennete giderler.

 Bu kutsal inanca göre,askere giden her Türk gencine ailesi tarafından, daha çok küçük yaştan itibaren bu inançla yetiştirilirler.Bu inançla yetiştirilen gençler, asker olup savaşa girdiklerinde hep şehit olmayı arzulamışlardır.

/resimler/2018-3/19/0925001439443.jpgVATAN NE DEMEKTİR ?

 Milli şair Ziya GÖKALP´e göre :´´Vatan, üstünde oturduğumuz toprak demek değildir. Vatan milli kültür dediğimiz şeydir ki, üstünde oturduğumuz toprak, ancak onun kabından ibarettir.Ve ona kab olduğu içindir ki,mukaddestir.´´

 Büyük şair Mithat Cemal Kuntay bakın ne diyor:´´ Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.´´

    Gazi Mustafa Kemal Paşa´nın, 23 Ağustos-13 Eylül 1921 de Sakarya Meydan Muharebesi sırasında söylediği ve harp tarihi ile askeri strateji sayfalarında yer alan ?´Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır! O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz!´´ sözü ile Türklüğün yıllar boyu özünde koruduğu vatan sevgisinin o büyük Türk´ün ağzında şekil bulan milli ifadesidir.

Bu kadar ana kuzusunun şehitliği göze almasının sebebi, iktisadi olamaz, şu halde sebep nedir ?

?´VATAN KUTSALDIR´´

Çünkü,´´ Kim Allah yolunda savaşır öldürülür veya galip gelirse,biz ona büyük bir ecir vereceğiz.´´.( Sure 4 (Nisa),.74)

Vatan toprağının kutsallığını hiç bir söz milli şairimiz Mehmet Akif kadar güzel dile getiremez.´´Şüheda (şehitler) fışkıracak, toprağı sıksan şüheda´´.

/resimler/2018-3/19/0926240034790.jpgŞEHİT KİME DENİR ?

?Kutsal bir ülkü veya bir inanç uğruna savaşırken ölen kimseye şehit denir.

Kutsal İslam dininin rehberi Kuran-ı  Kerim´deki ayetlere göre şehit kimdir ?

?´Allah yolunda öldürülenlere ´ölüler´ demeyin, aksine onlar diridirler. Ancak siz fark edemiyorsunuz´´ (BAKARA SURESİ 2/154)

?´Eğer Allah yolunda öldürürseniz veya ölürseniz, Allah´ın size Lütfedeceği mağfiret ve rahmet onların biriktirdiklerinden daha hayırlıdır. And olsun,ölseniz de öldürülseniz de muhakkak ki Allah´ın huzurunda toplanacaksınız.´´ (ALİ İMRAN,3/157-158)

?´Allah yolunda öldürenleri ölüler sanmayın aksine onlar diri olup Rableri katında rızıklandırılmışlardır.Allah´ın lütfündan kendilerine vermiş olduklarıyla sevinç içindedirler ve arkalarından henüz onlara kavuşmamış olanları, kedlerine bir korku olmayacağı ve üzülmeyecekleri üzere müjdelerler.´´ (ALİ İMRAN,3/169-170)

            ?Yarabbi bizi Dünya´ya tekrar gönder ve senin uğrunda bir kere daha şehit olalım.?

Hadis-i Şerif

ATATÜRK derki; Şehit ruhları semalarımızda dolaştıkça, şanlı bayrağımız vatan toprakları üzerinde dalgalandıkça, ulusumuz sonsuza dek hür ve bağımsız yaşayacaktır.

NAPOLYON derki; Şehitleri şehit yapan ölümleri değil, ölümlerinin sebebidir.

 ÇANAKKALE MUHAREBELERİNDE TEVHİT ŞUURU (ALLAH´IN BİRLİĞİNE İNANMA)

 Mustafa Kemal ATATÜRK sosyal ve özel  hayatında gerektiği yerde sert çizgileri olan, kararlılığıyla bilinen bir insandı. Savaş meydanlarında Mustafa Kemal Allah´tan başkasından korkmayan,  şehit olmayı en yüksek mertebede kabul etmiş bir askerdi. Tevekkül sahibi bir komutan haline gelmişti. Bu duyguları emri altında bulunan askerlerine de aşılamıştı.Şahadeti ve gaziliği en büyük gurur olarak kabul ediyordu. Bu savaşta Atatürkün emrinde savaşan ve sonra da Atatürk Anafartalar Gurup Komutanı olunca 19. Tümen Komutanlığına atanan Albay Şefik AKER Çanakkale Zaferi ile ilgili tarihi bir anısını şöyle anlatmıştı:

?Atatürk, 8/9 Ağustos (1915) gecesi bana 19. Tümen Komutanlığını teslim edip Anafartalar Grubu Komutanlığına idareye giderken benim sol yanımda idi. Ağzından çıkan bir fısıltı dikkatimi çekti. O´nun selamet ve başarı için Allah´a fısıltı ile niyazda bulunduğunu görmüş ve anlamıştım?. Şefik AKER´in anısında görülen Atatürk´ün bu tavrı Kuran´da da tarif edilen inanan insanın güzel örneklerinden biriydi:

?Eğer Allah size yardım ederse, artık siz yenilgiye uğratacak yoktur ve eğer sizi yapayalnız ve yardımsız bırakacak olursa, ondan sonra size yardım edecek kimdir? Öyle ise müminler yalnızca Allah´a tevekkül etsinler?.(Al-i İmran SURESİ 160)

Atatürk, on binlerce şehit verilen Çanakkale Savaşı´nda cesur askerlerimizin eldeki kıt olanaklara rağmen, inancını yitirmeyip manevi gücüyle ve tevhit inancıyla ayakta kaldığını görmüştü. Onların kararlılıklarını görünce hem bir komutan hem de inanan bir insan olarak şunları söylemişti:

?Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir fütur bile göstermiyor; sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyor. Bilinmeyenler, kelime-i şahadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerlerindeki ruh kuvvetini gösteren, şaşıracak ve övülecek bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur.?

Türk Ordusu Çanakkale Savaşı´nda iki yüz elli bin şehit vermişti ama inancında ve hedefinde asla bir sarsılma yaşamamıştı. Tarih yazacaklarının bile farkında olmadan içinde bulundukları sıkıntılara rağmen geri adım atmamıştı. Kahramanca mücadeleyi sürdürmüşlerdi. Bu azim ve gayretin tek açıklaması ?İMAN? dır. Çanakkale´de şehit olan ve bu savaşa tanıklık eden gazi askerlerin göstermiş olduğu bu üstün inanç ve imanın Kuran ayetlerinde de bulunan bir tecellisi idi.? ?Ey iman edenler, bir toplulukta karşı karşıya geldiğiniz zaman, dayanıklılık gösterin ve Allah´ı çokça zikredin ki kurtuluş bulasınız.? (Enfal SURESİ 45)

 ÇANAKKALE ZAFERİNİN KAZANILMASINDA MUSTAFA KEMAL´İN ÜSTÜN KOMUTANLIK VASFI, BU MUHAREBEDE OYNADIĞI ROL, TÜRK TARİHİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

 /resimler/2018-3/19/0927501755170.jpg?Komutanların emirleri altında verilen millet evladını, memleket araçlarını, düşmana ve ölüme sürerken düşündükleri tek nokta, milletin kendilerinden beklediği vatan görevinin ateşle, süngü ile ve ölümle yerine getirerek sonuç almaktır.Askeri görev, ancak bu anlayış ve inançla yerine getirilebilir.Lafla, Politikayla, Düşmanın aldatıcı vaatlerine kulak vermekle askerlik görevi yapılamaz.Omuzlarında ve kafalarında askerlik sorumluluğunu yükleyecek kadar kuvvet bulamayanların feci sonuçlarla karşılaşmaları kaçınılmazdır. 

Mustafa Kemal ATATÜRK

 Bu gün, Çanakkale zaferinin 103. Yılını, milli birlik içinde onur ve gururla anıyoruz.

Bu zaferin, ulusumuza hayırlara vesile olması dileği ve temennisi ile, kutlu ve mutlu olsun.

            1914-1918 yılları arasında devam eden 1. Dünya Harbi´nde Osmanlı İmparatorluğu 9 ayrı cephede savaşmak zorunda kalmıştı.

1. Dünya Harbi sonunda Osmanlı ordusu, 8 cephede yenildi. Yalnız 18 Mart 1915´te başlayan ve 9 Ocak 1916´da sona eren Çanakkale cephesindeki birlikler itilaf devletleri donanması ve ordusunu harikalar yaratarak, destansı bir mücadele ile ülkemizi ve milletimizi onurlu bir zafere kavuşturdu.

            Bu cephedeki muharebeler diğer 8 cephede cereyan eden muharebelerden çok farklıydı.

ÇANAKKALE ZAFERİ ÖYKÜSÜ

         /resimler/2018-3/19/0929234881990.jpgÇanakkale zaferi öyküsü, bir hikaye, bir roman ya da, keyiften kurgulanmış bir film değildir.Gerçek bir kurtuluş savaşı anısıdır.

            Yazar Ahmet Refik tarihin önemini bizlere bakın nasıl vurguluyor:

            ?´Bir milletin yükselmesinde hizmet eden vasıtalardan biri de, tarihtir.Tarih kadar, bir milleti irşad eden, mazinin ikbal ve idbarını göstererek terbiye eyleyen, hiçbir kuvvet yoktur, diyor.

ÇANAKKALE MUHAREBESİ BİZE NEYİ HATIRLATIYOR
BİR DEVRİN BATTIĞI, GÜNEŞİN DOĞDUĞU YERDİR ÇANAKKALE.

            Bir dakikada bir metrekare toprağa altı bin merminin düştüğü yerdir.

Çanakkale, ünlü yazar Alan MOOREHEAD yazdığı ?´ GALLİPOLİ´´ adlı eserinde ?´Çanakkale Geçilmez´´ ğerçeğini vurguluyordu. Milli Şair Mehmet Akif ERSOY Çanakkale´de savaşan Mehmetciklerimize: ?´ Sana dar gelmeyecek  makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın, Ey şehid oğlu şehid isteme benden makber sana aşuğunu açmış duruyor, Peygamber ?´ diye sesleniyordu: Çanakkale dünyayı yenenlerin yenildiği yerdir.

BEKLENEN KAHRAMAN ÇANAKKALE´DEN ÇIKIYOR ?MUSTAFA KEMAL

            Ömer SEYFETTİN Tanin gazetesi yazısında ?´ Balkan Faciası´´ üzerine içine düşülen durum, halkı da bir arayışa sürükler. ?´Bir kahraman çıksın, bizi kurtarsın.´´

Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU ATATÜRK isimli eserinde: ?´ Bizim ilk gençlik yıllarımız bir milli kahramana hasretle geçti´´der.

            Yakup Kadri yazısının devamında, bekledikleri milli kahraman seçenekleri üzerinde analizler yapar, Tevfik Fikret, Enver Paşa gibi kişilere bağladıkları ümitleri açıklar. Sonrasını alıntılarla sürdürelim:

/resimler/2018-3/19/0930323477046.jpg            ?´Ama günün birinde, Çanakkale savunmasının yankıları kulaklarınıza gelmeye başlayınca her şey değişiverdi? Halk, sanki devletin bilmediği bir sırra ermiş gibi idi. Halk emin ve içi rahattı? Evet, halk bizim bilmediğimiz bir sırra ermişti; evet,ona gaipten bir şey malum olmuştu? Bir şeyler mırıldanıyor? Bağrından bir takım nidalar geliyor?(Halkın) ağzında Çanakkale savaşı bir? destan şeklini almaya başladı? ( Halkın ) hayalinde? bir genç kahramanının yalın endamı çizgilenmekte idi. Bu kahraman , bu genç kumandan- yine halkın söylediğine göre- yanında bir avuç süngülü askerle,yerden, gökten, denizden kopan sürekli bir gülle, kurşun ve şarapnel sağanağının ortasında durmadan ileriye doğru atılıyor ve kollarıyla kızgın boyunlarından yakalayıp denize yuvarlayacakmış gibi düşmanın sıra sıra topları üstüne saldırıyordu. Bu insan, ateşte yanmıyordu, Vücuduna kurşun işlemiyordu ve zırhlıların attığı gülleler başının üstünde munisleşmiş yırtıcı kuşlar gibi geçip gidiyordu.

            Kimdi bu acayip adam ? Nereden peydah olmuştu(ortaya çıkmıştı)?... Halk onun adını da biliyordu; ?Mustafa Kemal!´ diyordu. Bir paşa mı? Bir miralay (albay) mı? Kimi bir paşa, kimi bir miralay olduğunu söylüyor. Zaten rütbesinin ne hükmü vardı? Böyle bir adama rütbe ne ilave edebilirdi?

            İşte, onun ismini, halkın arasında, böyle bir efsane atmosferinin içinden, ilk defa böyle işittimdi?

            O, Türk ordusunun yüzelli, belki iki yüz seneden beri mahrum olduğu bir zaferin gururunu ve Türk milletine bunun şevkini vermişti?

ATATÜRK NASIL BİR KOMUTANDIR? /resimler/2018-3/19/0931055196493.jpg

            Çanakkale Zaferinin kazanılmasında, Mustafa Kemal´in üstün komutanlık vasfı, bu muharebelerde büyük rol oynamıştır.

            Komutanlık büyük bir yaradılış özelliğidir.Yalnız rütbe ve makam sahibi olmakla komutan olunmaz.Geniş bilgisi ile kuvvetli iradesiyle tutum ve davranışı ile kıtasına kim sahip çıkabiliyorsa, zor şartlar altında, tehlikeli durumlar karşısında, kıtasını kim peşinden sürükleyebiliyorsa işte gerçek komutan odur.

            Atatürk, emretmek ve hükmetten tabiat ve yaradılışında olan, bir komutandır. O durumu çok iyi değerlendirir. Neticede doğru karar verir ve kararlarında genellikle direktif mahiyetinde verdiği bu emirler, o kadar veciz , o kadar anlamlıdır ki, o kısa emrin içinde, duruma göre yapılması gereken her şeyi bulmak mümkündür.

           Çanakkale muharebelerinde Türk tarihine ışık tutacak bir gerçek tespit edildi.Daha sonra arz edeceğim tarihi olaylar ışığında Mustafa Kemal ,Çanakkale´de kazandığı zaferlerde,yüce Türk milletine şu mesajı verdi:´´Ben ileride Türk milletinin girişeceği ulusal Kurtuluş Savaşı´nın Baş Komutanı olacağım´´.diyordu.Tarihi olaylar ve gerçekler bu görüş ve düşünce istikametinde gelişti.Mustafa Kemal Paşa Sakarya Meydan Muharebesin´den önce 5 Agustos1922 tarihinde Baş Komutan oldu.13 Eylül 1922´de kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi zaferi sonucu,TBMM tarafından kendisine 19 Kasım 1922´de mareşal rutbesi ve gazi ünvanı verildi.

/resimler/2018-3/19/0935427858170.jpgMUSTAFA KEMAL ÜSTÜN KOMUTANLIK NİTELİK VE VASIFLARINI ÇANAKALE´DE NASIL UYGULADI?

            Çanakkale muharebelerinde itilaf devletleri ordularına mağlubiyeti ve hezimeti yaratan ve yaşatan Mustafa Kemal, Türk tarihine kazandırdığı ve Türk ulusuna yaşattığı  Çanakkale zaferini üç safhada gerçekleştirdi.

            25 Nisan 1915 tarihinde, Arısurnu muharebesinde 19. Tümen komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, Arıburnu´na çıkan düşmana, Conkbayırı´nda en büyük darbeyi vurdu. Mustafa Kemal Conkbayırıharekatını idare eder. Bu harekatı anlatırken onun sözleri şunlardır: ?Herkes öldürmek ve ölmek için düşmana atılmıştı. Ya öldürmek, ya ölmek! Zaten bu verilmiş bir emirdir. Çünkü askerini bu taruza kaldırırken etrafına topladığı alay subaylarına verdiği emir şudur: ?Size ben taaruz emretmiyorum; ölmeyi emridiyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde, yerimizin başka kuvvetler ve /resimler/2018-3/19/0932275041851.jpgbaşka kumandanlar alabilir.? Evet, içinde bilindikları an, kıritik bir andı. Öldürmek ve ölmek lazımdı. Kumandan yerindeydi.  Kumandan böyle biranda bu emri verebilen insandır. Bu emri alanlar, öldürmeyi ve ölmeyi bilen insanlardı. Netice şu oldu. Düşmana saldırıldı, Boğuşuldu, Düşman dayanamadı geri çekildi. Sahile kadar gerileyerek oralarda tutunabildi. Arıburnu cephesi işte böyle açıldı. Ya 57. alay? 57. Alay bir başka alaydı. 57. Alaydan bu gök kubbede baki kalan bir hoş sedadır. Çünkü Çanakkale muharebesinde 57. Alay, tamamen şehit oldu.

            Bu emrin uygulanışı sonucunda yetişen mangalar, bölükler, taburlar, muharebenin mukadderatını lehimize çevirmiş , ve zafer kazanılmıştır.

            Türk tarihi, Mustafa Kemal´in pervasız cesareti, çevik iradesi, enerjisi, ve dehasıyla kazandığı bu ana, çok şey borçludur.

/resimler/2018-3/19/0936351609182.jpgBİRİNCİ ANAFARTALAR MUHAREBESİ (10 Ağustos 1915) 

             8 Ağustos günü saat 21:45´te Albay Mustafa Kemal  Anafartalar Grup Komutanlığına tayin olur.10 Ağustos sabahı saat 4:30 da 6 Tümenle taarruz edilir. Bu zafer Türk ordusuna büyük avantaj sağlamıştır.Bu muharebede Mustafa Kemal 4 gün hiç uyumamıştır.

Gün alaca karanlıktı. Mustafa Kemal ortadaki birliğin önünde durdu. ?Askerler, karşımızdaki düşmanı yeneceğimize hiç şüpe yoktur. Fakat siz acele etmeyin. Önce ben ileri gideyim. Siz benim kırbacımla işaret vereceğim zaman hep birden atılırsınız. ?Gazenız mübarek olsun? dedi.

Mustafa Kemal kırbacını havaya kaldırdı, bir süre öyle tuttu, bütün birlikler görmüş olmalıydı, hızla indirdi.

Askerlik tarihinde bir daha eşine raslanmayacak olan büyük süngü hücumu başladı. Binlerce subay ve asker, tek bir beden gibi hızla ileriye atıldı. Lav gibi aktı. Yer gök subayların ve Mehmetçiklerin çığlıkları ile sarsılmaktaydı. ?ALLAH ALLAH  ALLAH  ALLAH?

            Talihsizliğe bakın ki bu muharebede,  Mustafa Kemal, sağ göğsünden giren bir kurşunla yaralanır. Ancak, Kurşun sağ göğsündeki saati parçalar ama kendisine zarar vermez.        

İKİNCİ ANAFARTALAR MUHAREBESİ: (21 Ağustos 1915) 

           21 Ağustos 1915 Cmartesi günü Çanakkale muharebelerinin en büyüğü başladı. 2. Anafartalar muharebesi Türk Ordusu kuzeyden güneye 5. 12. 7. 4. 8. Tümen 1. Hatta düşmana taaruz etmektedir. Bunların gerisinde 9. Ve 6. Tümenler İhtiyatta bulunmaktatır. Hızlı bir düşman birliğinin 12. Tümenin soluna, oldukça zayıf tutulmuş olan ara kesime yaklaştığı görüldü. Orayı tutacak olan 9. Tümenin alayları daha yoldaydılar. Bu kesime bir kuvvet yetiştirmek gerekiyordu.

            Mustafa Kemal Telefonla Süvari Alayı komutatını yarbay Esat beyi aradı. Esat bey Alayı ile Silvi Köyünde idi. Durumu anlattı ve ?Oraya hızla yetişiniz ve düşmanı durdurunuz? dedi.

            Alay Komutanı doğal bir sesle yanıtladı ?Başüstüne?

            Bu doğallık Mustafa Kemali şaşırttı. Komutan görevini iyi anlamamış galiba: ?Ne yapacağınızı acaba iyi ifade edebildim mi? 

            Yarbay Esatbey: ?Evet efendim bize ölmemizi emrediyorsunuz.?

            Silvi Köyünden yola çıkan Süvari Alayı, biraz sonra dört nala koşarak Çamlık Tepeyi aştı. Kısa zamanda 12. tümen ile 7. tümen arasındaki hassas bölgeye yetişti ve böylece gelişmiş olan düşman tehdidi ortadan kaldırıld.

Atamızın 13 Kasım 1918 tarihinde, Adana´dan İstanbul´a geldiği gün, İstanbul Boğazında 64 parça İtilaf donanmasını gördüğünde, söylediği gibi geldikleri gibi gittiler.

/resimler/2018-3/19/0937397391843.jpgMustafa Kemal´in düşman kuvvetlerine vurduğu üç meydan muharebesi darbesi sonunda Çanakkale Muharebesi zaferi kazanımlıştır. Bu olay, Türk Milletine ve Atatürk´ün en sevdiği Gençlik MSarşının yazılmasına ilham olmuştur. İtilaf orduları denizdeki savaş gemilerine binmiş dönüş hazırlığı yapıldığı 8 Ocak 1916 gecesi, milli şair Ali Ulvi Elöve?ye ilham vermiş, o gece sabaha kadar uyumayarak bu coşkulu marşı yazmıştır. Bu nedenle Atatürk 16 mayıs 1919´a Bandirma Vapuru ile İstanbul´dan Samsum´a giderken kendisiyle birlikte bulunan görev ve kader arkadaşlarıyla üç gün aralıksız olarak ?GENÇLİK MARŞINI? Söyletmiştir.?Dağbaşını duman almış, Gümüş dere durmaz akar, Güneş ufuktan şimdi doğar, Yürüyelim arkadaşlar?. İşte bu marş Ulusal Kurtuluş Savaşının parolasını ve işaretini asil Türk Milletine vermiştir.

ATATÜRK´ÜN EN SEVDİĞİ MARŞ ?GENÇLİK MARŞI?

Dağbaşını duman almış,

Gümüşlere durmaz akar.

Güneş ufuktan şimdi doğar,

Yürüyelim arkadaşlar.
Sesimizi yer, gök, su dinlesin,

Sert adımlarla her yer inlesin

Bu gök, deniz, nerede var,

Nerede bu dağlar taşlar.

Bu ağaçlar güzel kuşlar

Yürüyelim arkadaşlar

Sesimizi yer, gök, su dinlesin,
Sert adımlarla her yer inlesin

ÇANAKKALE MUHABERELERİNE AİT RESMİ İNGİLİZ TARİHİNDE MUSTAFA KEMAL´İN KOMUTANLIK DEHASI NASIL TESPİT EDİLMİŞTİ?

            Çanakkale muharebelerine ait resmi İngiliz tarihi bir komisyon tarafından hazırlanmış olup, bütün belgelerin incelenmesi sonucu, Çanakkale muharebelerine iştirak eden General Aspinal Oglander tarafından iki cilt halinde kaleme alınmıştır. Kitap, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına İngilez büyük elçisi George Clerk tarafından 21 Mayıs 1932 tarihinde şu hitabeyle sunulmuştur:

            ?´ Büyük bir komutan, asil bir düşman, ve alicenap bir dost şerefine, Türkiye cumhuriyeti  Reisi Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine, Haşmetli İngiliz kralı hükümeti tarafından takdim kılınmıştır.´´

            İngiliz Çanakkale resmi tarihinde Gazi şöyle değerlendiriliyordu;

            ?´ Çanakkale´de geleceği elinde tutan komutan, üstün şahıs, Mustafa Kemal´di. Çanakkale muharebelerinde göstermiş olduğu çok yüksek sevk ve idare, fedakârlık ve feragat, her türlü övgünün üzerindedir.´´ Ve bu konuda ne söylense azdır.´´

            Özet olarak, Mustafa Kemal ?´ Çanakkale savaşlarının kaderinde tek tayin edici rolü oynamış, Çanakkale´nin kaderini tayin etmiştir. Kısacası; Gelibolu muharebeleri, bütünüyle Mustafa Kemal´in, üstün zeka, ve dehasının etkili olduğu bir öyküyü anlatır.´´

            İşte böyle; yenilmiş düşman bile, Gazi´nin büyüklüğünü teslim ediyordu.

KURTARICININ DOĞDUĞU YER ÇANAKKALE

            Çanakkale´yi  500 bin civarında asker fiilen yaşamış, 500 bin ailede Çanakkale´de yaşananlardan, ruhundan, sosyolojik sonuçlarından doğrudan etkilenmiştir.

            Alay ve daha üst seviyede 199 komutan, daha alt kademelerdeki binlerce subay ( Eylül 1915´te subay mevcudu 5287 + 1633 subay zayiat = 6920 subay) Çanakkale Zaferi´nin doğurduğu özgüvenden, kaynaşmadan etkilenmiş ve vatanı için vatanından başka her şeyini feda edebilme duyguları pekişmiştir. Milli bilinçleri kuvvetlenmiştir.

SONUÇ OLARAK;

           Dünya Harp Tarihinde birçok örnek ve değerli komutanlar yer almıştır.Ancak astkomutanlarına ve birliğine Mustafa Kemal gibi;ben size ölmeyi emrediyorum,biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar geçebilir.´´ Emrini vermiş ,bu emir sonrasında düşmanı taaruz eden 57.Alay başta Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni ve bilahere yerine geçen Ali Hayri bey olmak üzere bu Alay´ın en küçük rutbeli askerine kadar hepsi şehit olmuşlardır.

Böyle bir emri harp meydanlarında vermiş ve verebilecek başka bir komutan tarih sahnesinde hiç görülmemiştir ve görüleceği de yoktur.

         Türk ulusu milli varlığının kurtarılmasını Mustafa Kemal´e,  Mustafa Kemal´i kazanmasını da Çanakkale Muharebelerine borçludur.
       
Kurtuluş Savaşı, Çanakkale muharebeleri sayesinde yapılmış ve kazanılmıştır.

BARIŞSEVER BİR SAVAŞÇI:/resimler/2018-3/19/0938490518049.jpg

   Mustafa Kemal için askerlik,bir sanat´tı .Kendisine bu sanatı seçmişti.Kendini askerliğe vermişti.Ama harbi seven,harbi arayan adam değildi.Günlük hayatında,anılarında harbi hiçbir zaman özlememişti.1911 yılında Trablusgarb´da Osmanlı-İtalya harbinde   bulunduğu sırada çocukluk arkadaşı Salih Bozok´a oradan gönderdiği bir mektupta ?Salihçiğim, sen bilirsin ben askerleğin sanat yönününü severim´´demişti.Anılarında harbe,ancak gerektiği zaman,gerektiği kadar yer verirdi.Bu konuda büyük Nutku´nda Büyük Taaruz,ancak birkaç sayfa yer alır.

          Halbuki usta,cesur bir askerdi.Çanakkale´de muzaffer oldu.Anadolu´da meydan muharebeleri kazandı.Fakat savaş tanrısına hiçbir zaman tapmadı.30 Agustos 1922 Baş Komutanlık Meydan Muharebesi´nden sonra üniformasını çıkardı ve bir daha giymedi.İstiklal madalyasından başka bütün madalyalarını reddetti.Harbi değil,barışı özledi.Düşmanlarına gelince onları,yendiği gün affetti.Fakat Mustafa Kemal´in mücadele hayatında muharebelerin o harbi istememiş olsa bile,kader tayin edici yeri vardır.

         İstiklal Harbi,Türkler için bir nefsini koruma ve varlığını savunma savaşı olarak başladı.Öylece devam etti ve milletin kendi hayat hakkını kazanmasıyla bitti.Bu Ulusal Kurtuluş Savaşın´dan sonra ülkemizi ve ulusumuzu daha mutlu ve çağdaş bir konuma getirmek için devrimler yaptı.

         29 Ekim 1923 te Cumhuriyeti kurduktan sonra Türk dış politikasını ?Yurtta barış ve dünyada barış´´stratejisiyle tespit etmiş oldu.Bu konuda son sözü şu vecizesiyle oldu :?Ülkenin ve ulusun hayati menfaatleri mevzu bahis olmadıkça HARP BİR CİNAYETTİR.´´

SON SÖZ

            ÇANAKKALE

            TÜRK DİRİLİŞİNİN BAŞLANGIÇ GÜNÜDÜR,

            DEMİR DAĞIN ETEĞİNE ODUN VE KÖMÜR YIĞMAYA MUKTEDİR OLDUĞUMUZU ANLADIĞIMIZ GÜNDÜR,

            BEKLEDİĞİMİZ MİLLİ KAHRAMANI BULDUĞUMUZ GÜNDÜR.

          /resimler/2018-3/19/0939587238159.jpg SAYGIDEĞER VATANDAŞLARIM VE SEVGİLİ HEMŞERİLERİM;

                İngiliz Deniz Bakanı Mağrur W.Churchil Atatürk´ün Büyüklüğünü Bakın Nasıl Haykırıyor:

            İngiliz Deniz Bakanı Churchil;

            Çanakkale yenilgisini şu acıklı ve anlamlı cümlelerle ifade etmektedir; ?´ Şuan, mağlubiyeti bütün damarlarımda hissetmekteyim. Çok üzgünüm, Oldukça Mutluydum. Düne kadar, Çanakkale bizimdir diyordum, çünkü bu savaşı kazanmak için; askeri, parayı, cephaneyi, her şeyi hesaplamıştım, hepsinden çok üstündük, mutlaka yenecektik, yalnız bir şeyi hesaba katmamışız. Mustafa Kemal´i, bağrımda İngiliz gururu olmasa, Türkleri alnından öpmek, onları ayakta alkışlamak isterdim´´

Vatanı ve şanlı bayrağı için şehit ve gazi olan kahraman askerlerimiz: sizleri minnet ve şükranla anıyoruz! Seve seve canlarınızı verdiğiniz kutsal vatan topraklarında rahat uyuyunuz. Aziz ruhlarınız şad olsun.

      KAYNAKÇA

  1. BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA ÇANAKKALE CEPHESİ ? GENELKURMAY ASKERİ TARİH VE STRATEJİ ETÜT  BAŞKANLIĞI CİLT 1,2,3
  2. DİRİLİŞ ? TURGUT ÖZAKMAN
  3. ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ? ALAN MOOREHAD
  4. ATATÜRK ? LORD KİNROSS
  5. KURTARICININ DOĞDUĞU YER ? İSMET GÖRGÜLÜ
  6. ÇANAKKALE MUHAREBELERİ ? GENERAL ASPİNAL OGLANDER
  7. GEÇİLEMEYEN ÇANAKKALE ? YRD.DOÇ.DR BEKİR SAMİ ÖZSOY
  8. TEK ADAM Cilt1-2 ŞEVKET SÜRREYYA AYDEMİR 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00