İlhan ALPER


SAZIN, SÖZÜN USTASI ALİ LİMONCU


            Türk Halk Müziği´nin önemli isimlerinden biri olan Ali Limoncu 1940-45 yıllarından beri müziğin fiilien içinde olan birisi; yaklaşık 70/75 yıllık bir süreç.

Yani çoğu kişinin sanat hayatını ikiye, üçe katlayan bir hizmet, gerçekten önemli bir hizmet. Bunu saygıyla anmak gerektiğini vurgulamak isteriz.

Ali Limoncu derinliği ve açılımı olan çok yönlü bir sanatçı?

Aynı zamanda Adana ve Çukurova´nın müzik tarihinin başlarında olan bir isim.

Bakıyoruz onun çok yönlülüğüne?

Kendi kendine öğrendiği sazıyla müebbetlik bir dost olmuş yaşamında.

Bağlamasına sesini eklemiş; çalmış, söylemiş, döneminin birçok ünlü sanatçısına bağlamasıyla eşlik ettiği kadar sahnelerde sesimle de varım demesini bilmiş bir büyüğümüz.

Kaynak kişi olmuş?. Halk müziğinde beste yapmış yani kulağını obür eliyle göstererek, bestelerini de çalıp söylemiş rahmetli Ali Limoncu ağabey.  

Yazmış, âşık olmuş, ozan olmuş?

Halk şiiri tarzında şiirler yazmış âşığımız, ozanımız? Anlı şanlı Limoni Ali Baba olmuş; son yıllarında da hakka çalar olmuş.

Adana ve Çukurova´nın ilk saz evlerinden birini kurarak birçok sanatçıya, müziksevere bağlama çalmasını öğretmiş.

Adana´dan İstanbul´a kurduğu gönül hattında birçok kişinin İstanbul´a gidip sanatçı olmasını sağlamış ki aralarında bazı tanınmış sanatçılar da var.

Ve? ?Çukurova´dan Sesler? gibi döneminin ekol ekibini kurmuşki kurmuş ki içinde kimler yok? 

TRT Adana İl Radyosu´nun bu güzide ekibi, her ne hikmetse, radyonun Mersine taşınmasıyla birlikte adeta lağvedilmiş, eritilmiş, yerine Mersin´de bir çakma ?Çukurova´dan Sesler? kurulmuş ama, gerçek ?Çukurova´da Sesler?in esamesi bile okunmayan.  Yani anlayacağınız hangi kanaldan olursa olsun operasyon iyi yapılmış. Ama nedense bizimkiler yarım kilo kına gönderme zahmetinde bulunmamışlar?

İşte böylesine önemli bir çok yönlü sanatçı ağabeyimizi bir Adanalı olarak uzaklardan düşünürken aklımıza bunlar geldi doğrusu. 

Adana´nın halk müziğindeki önemli yeteneklerinden biri olan Sayın rahmetli Ali Limoncu ağabeyi sevgi ve saygıyla, yolunun açık olması dileğiyle uğurlayıp, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerken,  tarz ve farklı sanatsal süreçler nedeniyle yetişir mi onu da bilemem ama yeni Ali Limoncuların yetişmesini diliyoruz. İlhan Alper

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00