Ata Alp And


SAZ EVLERİNDEN ÇAY BAHÇELERİNE


Bilen azdır, çoğu da öğrenir ki şöyle bir 55-60 yıl önce Adana’nın müzik hayatında saz evlerinin ve çay bahçelerinin rolü büyüktür. Burda önemli sanatçılar buluşmuş, tanışmış meşk yapmışlardır.

İkinci planda ise radyoevi bulunmaktadır. Böyle bir temel üzerinde yükselmesinin çok hikâyeleri bulunmaktadır. Bu hikâyelerin masal kahramanları ise atlarına binip giden o güzel insanlardır…

Güzel insanlar ses sanatçısı, bestekâr ya da saz sanatçılarıdır… Bu güzel sanatçılardan bazıları da ne yazık ki ölünce İsmail Dede gibi hatıraları haraç-mezat satılan garibanlardır.

Müzik eridirler bunlar, para için sanat yapılmaz mantığının gölgesinde ileriye taşımışlardır kendilerini. Böyle bir naklonuşun da nüzik tarihinde yeri olduğu yadsınamayan bir gerçektir.

Mustafa Canan da bunlardan biri ve en başında olanlardandır..

Ama önce çay bahçeleri…

Görünen o ki…

Sazevleri ve çay bahçeleri bu işin kaynağıdır…

O yıllara doğru, Adana’da Yusuf Usta’nın, Ali Limoncu’nun, Selahaddin Sarıkaya’nın, Aydın Cangürger’in saz evleri vardır ki, buralar adeta bir buluşma ve sanat merkezi gibidir. . Tabiiki de yaygın sahne hayatında ve o günün koşullarında buralar hayli önemlidir. İşte Mustafa Canan gibi sanatçılar böyle bir ortamın sürecidirler

Adana’da, hatta Çukurova’da müziğin hareketlendiği o dönemlerde Ali Limoncu, Selahaddin Sarıkaya ve Kazım Karaörs gibi müzik adamlarının simge isimleriyle birlikte çay bahçesi ve Adana Radyosu gibi popüler zeminlerde Mustafa Canan’ın adı geçmektedir.

Yusuf Usta Sazevi, Sarıkaya Sazevi, Limoncu Sazevi ve Yuvam Sazevi gibi bağlama yapımı, öğretilmesi ve sanatsal buluşma ve gibi sanatsal odaklar da bu müzikal oluşum içerisinde önemli bir rol üstlenmekteydi.

Olayın içerisinde bir de âşıklar cephesi vardır…

Mustafa Canan gerek halk müziği ve gerekse folklorik eğilimi, dernek kurması vb. nedenler yüzünden.halk müziğinden folklora geçiş yollarını açık tutabilen bir ozandır da aynı zamanda….

Mustafa Canan’ı saygıyla anıp, daha nice öğrenciler yetiştireceğini umuyor,sağlıklı günler diliyorum.


 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00