İlhan ALPER


ŞARKILAR SUSTU MU ARTIK?


            Dönüp dolaşıp hep aynı konuya geliyoruz ama bu konu bitecek gibi değil?

            Neden değil? Biliyorsunuz işte? Taşı, toprağı kültürdür bir uygarlığın. Dört bin kitap deviren Gazi Mustafa Kemal Atatürk: ?Türkiye Cumhuriyeti´nin temeli kültürdür.? sözünü boşuna söylememiş. 

            Sanattan ayrıştırılayamayacak olan bu önemli söz de aslında Gazi´nin diğer söylediği sanatsal vurgulu sözler gibi ulusun yurttaş bireylerine, tarihe, Türkiye Cumhuriyeti´nin geleceğine bırakılmış birer önemli uyarılardır aslında. Tabii bu uyarıların doğru adresi bulması, okunduğunda yanılsama ve yanıltmaları aşıp doğru adreslere ulaşması da son derece önemli bir konudur. Fakat öyle ki, üzücü de olsa, Gazi´nin, her biri içeriğinde birer kitap gizleyen bu mektupları ne yazık ki bazen doğru ellere ulaşmıyor, bunu üzülerek söyleyebiliriz?

            Laf lafı açıyor böyle geliyor nerelere ama geçmişi, tarihi, yurt ve ulus bilinci olmayan insanlar la karşılaşmak üzüyor insanı. Ne söylerseniz de söyleyin boşuna? Tartışma, değerlendirme, yorumlama kapasitesi olmayan tek tip bu insanlar şaşırtabiliyorlar sizi?   

            Örneğin? Bu ülkenin, bu ulusun,bu yurdun nasıl kurtulduğunu bilmeyen, bilemeyen  bu insanlar Kurtuluş Savaşı ve Atatürk´le ilgili bir konu olduğunda,??o eskidendi?? diyebiliyorlar ve tartışma ortamının bütün çoraklığının bilinmesine rağmen ister istemez sizi o tartışma ortamına çekebiliyorlar?

            Konu dağılıyor, uzuyor ve yazıyı aşıyor ama söylemek zorundayız?

            Şimdi bakın Allah aşkına tarihimize; Galiç´ya dan Yemen´e, Sarıkamış´a, Sakarya´ya, Çanakkale´ye kadar? Halkın verdiği çorap ve fanilarla savaşılarak kazanılan Kurtuluş Savaşı´nın değerini bilmeyen insanlar elbette ki ulusun, yurdun ve insanın da değerini bilemeyeceklerdir ne yazık ki. Birçok alanda başlayan erozyon ve yozlaşma insanı kendi değerlerine yabancılaştırabiiyor.  

            Bu ara tarih bilincinden söz açılmışken emperyalizmin ve küreselleşmenin dayatması olan sanattaki postmodernizmi de atlamayalım lütfen?

            Hani, ?Müzik? de ?ruhun gıdasıdır.? diyoruz ya?  Şimdi bakıyorsunuz milyonların dilinde olan şarkılar çıkmıyor, milyonlar satan şarkı ve albümler yok artık. Neden yok deseniz kimse burnundan kıl aldırmıyor? Bu çarkta dönen, yararlanan bestekârlar  ?yokk-mokk??falan diyorlar flulukla kimseleri gücendirmemek için ama bal gibi de ortada olan bir gerçek var ve ortada aydınını bekleyen bir bozgun.

Sebebi ne olursa olsun müzik bitmiştir artık.  

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00