Ahmet DUMAN


?Sandık sandıklar içinde çok şanımız var?


Başlığa bakıp İstanbul Türkülerine takıldığımı sanmayın. Öyle bir müzik tutkum var olmasına var ama şimdi yazsam, içinizden bazıları hemen fitneyi sokacak: Siyaset gibi çok ciddi bir konu varken musikinin sırası mı? Bu işin şakası. Musikisiz yaşam olmaz, yaşamın kendisi musiki zaten. Rahmetli Attila İlhan bazı yazılarının başına küçük bir not koyardı ; örneğin ?bu yazıyı Dedenin Sultan-ı yegah yürük semaisi eşliğinde okuyunuz? gibi.

Geçen hafta yazdığım yazıda seçim sandığını sihirbaz şapkası metaforuyla anlatmaya çalışmıştım okuyanlar anımsayacaklar. Bir hayıflanmaydı o yazı: Sandıklardan artık kuşlar ve yumuşacık tavşanlar çıkmıyor ne yazık ki?

Sandık sandık üstüne geliyor. Majestelerinin Dünya siyaset semalarında belirdiği 2002 yılından bu yıla kadar 15 yıl geçmiş. Siz bakmayın her ağızlarını açtıklarında 50-60 yıl öncekilerinden şikâyet eder gibi konuştuklarına 15 yıldır iktidardalar kendileri ve bu 15 yılda ne hallere düştüğümüz de ortada?

Bu 15 yılda 11 adet seçim yapılmış yani 11 kez sandığa gitmişiz. Yalnız bir tanesi Abdullah Beyin Cumhurbaşkanlığı seçimi parlamentoda yapılmış. Bu da anımsatmadan geçemeyeceğim bir özelliği olan seçim; Parlamentonun seçtiği son Cumhurbaşkanı Abdullah Bey. Ancak topluma yansımaları bir genel seçim havasında olmuştu. Bu nedenle 11 seçim içinde o seçim de var.

Demek oluyor ki 1,5 yılda 1 seçim yaşamışız! Bu inanılmayacak bir sayı. Aşağı yukarı bu 15 yılda seçim ve sandıkla yatmış seçim ve sandıkla kalkmışız. Her seçimin öncesi var sonrası var. Her seçimin kendine özgü atmosferi var. Yerel yönetim seçimleri ayrı bir hava, genel seçimler ayrı bir hava. Yerel seçimlerde ayrı ekonomik ve siyasi uygulamalar var genel seçimlerde daha ayrı.

İşsizlik artmış, kimin umurunda sırası mı şimdi işsizliğin? Seçimden sonra çözeriz.

Ekonomi durmuş, hele bir seçimler geçsin işler yoluna girer.

Terör artmış, her yıl inanılmaz sayıda can kaybı yaşanmış ?olur böyle şeyler ama bu son çırpınışlarıdır?

Seçim ekonomisi, seçim zammı ve bitmez tükenmez vaatler, vaatler. Bu vaatlerin içinde istikrar diye bir tehdit de içeren bir kelime var ki asıl sihir onda! Necip milletimizin inanılmayacak bir algı operasyonuyla kilitlendiği kelime bu!

Şimdi yine bir sandık var önümüzde hiç kimse sonucunda ne olacağını kestiremiyor.

Yine vaatler, vaatler. Bu bir halk oylaması:  Evet ve hayır seçenekli.  Evet olursa ne olacağı aşağı yukarı belli. Fakat ya hayır çıkarsa ne olacağına dair bir belirti yok!

Merak ettiğim; acaba sonucuna katlanabilecekler mi?

Şu başlıktaki İstanbul Türküsünü mırıldanıyor musunuz ne?

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51