İlhan ALPER


SANATTAKİ ADANALILIK


               Bazı çok bilmiş laf ebelerinin hazımsızlıklayla ilgili bir konu varsa, o da sanattaki Adanalılıktır? Çapsız konumlarının marjinal takıntılıklarını yansıtan bodur düşüncelerle ahkam kesmeye kalkarlar?

            Neymiş efendim; abartıymış, övünmeymiş, gereksizmiş. Bunlar hiçbir zaman için ciddiye alınamayacak kadar fasafiso şeylerdir açıkcası. Çaplı bir özgüven de güler geçer bu deli saçması küçüklüklere?

Karşılarında olumlu örnekleme yükseldikçe her nedense kendilerini boşlukları oranlarında bir küçüklenme kalıbına hapsederler ki, psikolojik açıdan oluşturan özsavunma yorar zavallıcıkları.                                                                       

            Oysa, dikkati çeken bu bereketli topraklar varsıllığını takdir de etmek gerekir, özgüvenle alkışlamak da,   hakkını teslim eden bir duyarlıkla üzerinde övgüyle durmak da?

            Evet, dikkati çeker ki, kendinizi bildik bileli ?güzel düşünceli iyi kalemler´ sorar bu albenili vakanın sırrı hikmetini? Evrenselliğe açılma aşamasında boy veren bu iyi kalemler neden Adana´daki bu sanat bereketini merak ederler?..

            Şimdi diyeceksiniz ki sende mi ahkâm kesiyorsun, söyle peki neden  v.s.

            Valla doğrusu ben de bilmiyorum ama bildiğim bir şey varsa o da Akdeniz´le Toroslar´ın arasına sıkışan bu alüvyunlu topraklardaki insancıl ve emek tablosu çerçevesinin karma bir paylaşımdan oluşan derin bir tarihi uygarlıkta oluştuğudur.

            Yani öyle çapsız yargıların küçümseme indirgemeleri gibi basit bir şey değildir bu? Öyle ısrar eden de zaten kendi yukalıklarındaki yerlerini sürekli yüzeyselleştirmekten başka bir işe yaramazlar.

            Bizim toprağın çocukları kendi sanatlarıyla övünmezler?  İhtiyacı da yoktur samimi olmayan kötü niyetli vurgulara. Onlar, yaşamlarıyla örtüşen sanatlarının   boyutlarını zaten bilirler ve kendileri gibi bilen iyi niyetli değerlendirmelere inanırlar.

            Adana, Çukurova bu işte? Hapishane görünce şair olacaklarına inananlar gibi, bu topraklarda soluklanarak sanatçı olacaklarını hesap eden insanlar da yok değildir Türkiye coğrafyasında.

            İşte böyle bir şeydir sanattaki Adanalılık. Edebiyatta, sinemada ve müzikte dikkate ve takdire değer bir saptamanın ürünüdür bereketli topraklardaki?

            Toprakla teknolojinin gereksinim duyduğu emek tarihin derin koridorlarından kopup gelirken  su ile güneşin gizemli buluşmasından da varsıl katkılar sağlamıştır ki kuşkusuz ki insan adına emeğin yaratımcı gücü çağına sanatla tanık olmuştur.           

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00