İnsan ruhunun en doğru aynası sanattır bana göre. Oraya yansıyanların zamanın ötesinde olması da bir çeşit mucize gibi gelir, çünkü görüntüler sonsuzluğa uzar.
Hem insanın hem toplumların hem de içinde yaşanılan ortamların gelişme göstermesinin sanatın bu gücüyle doğrudan ilişkili olması ise o aynadan yayılan parlaklık kadar gerçektir.
Dolayısıyla, bu gerçek bu kadar ortadayken, sanatın ve sanat adına yapılan tüm çalışmaların güneş ışığı kadar iyileştirici bir etkisi vardır.
Bu etkinin sürekliliğini ve çoğalmasını sağlamak yönünde yapılan her çaba da son derece önemli ve anlamlıdır. Adana da bu anlamda kendisine sahip çıkan akılcı projeler sayesinde geçmiş yıllarındaki değerlerinin üzerine konulan katkılarla buluşuyor son yıllarda.
– Kendisiyle bu konu hakkında bir görüşme de yaptığım- Adanalı ressamlardan biri olan sevgili Sibel Nur Ener´in ve emeğiyle, çabasıyla, özverisiyle koordinatörlüğünü ortaya koyan Sayın Kemal Erdoğan´ın da aralarında bulunduğu bir grup çok değerli insanın, sanata uzanan elleriyle şehrimize, ülkemize ve dünyaya dokunan onlarca sanatçı yetiştirmiş bu bereketli toprakların sanatla en iyi şekilde buluşmasını sağlamak, sanatın ışığında iyileşmek, iyileştirmek, onu yeniden parlatmanın yollarını bulmak adına bir araya gelmesiyle kentimiz için çok önemli bir adım atıldı geçtiğimiz günlerde.
Voltarie´nin Tüm sanatlar kardeştir, hepsi de ötekinin ışığında ilerler sözünü benimseyensanatın içindeki kişi ve kurumlar bir araya geldi ve Adana Sanat Paydaşları´nı oluşturup Sanatın Işığını Arıyoruz diyerek yola koyuldu.
Hem bu şehre hem de sanata gönül vermiş olanların büyük desteğiyle çalışmalar yapıldı ve Adana, cumartesi günü oldukça özel bir çalıştaya şahitlik etti.
Adana Sanat Paydaşları,ortak sorunlarını belirlemek, birbirleriyle ilişki ve iletişimlerini geliştirmek, sanatın kentin sosyo-ekonomik gelişimine katkısını sağlamak, sanatçının, sanatseverin, kurumların ve kentin sorunlarına çözüm aramak için 25-Şubat-2017 tarihinde, Ortak Akıl Çalıştayı´nda bir araya geldi.
Eski Kültür Bakanı Sayın Tınaz Titiz tarafından yönetilen toplantıya sanat dernekleri temsilcileri, üniversite, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, belediye ve kamudan kültür sanat ile ilgili temsilcilerden oluşan 60 kişi katıldı.
Adabul.com ile resim paydaşlarının organize ettiği, ATAK A.Ş. ve Seyhan Belediyesi´nin destek verdiği Çalıştay, Soru Konferansı yöntemi ile gerçekleştirildi.
Ali Suad´ın Yanıt soruların açtığı pencereden görünür sözünü motto edinen Ortak Akıl Çalıştayı´nda tüm sanat paydaşlarını olumsuz etkileyen sorunları en iyi ifade edebilecek sorular, bir beyin fırtınası ile belirlendi. Beyin fırtınası, çalıştay öncesinde internet üzerinden başlatıldı. Hem toplantıya gelen 60 kişinin hem de gelemeyen ama Adana´dan, başka şehirlerden ve dünyanın başka yörelerinden katılan 100´den fazla soru adayı üretildi. Bunlar, oluşturulan 10 çalışma grubu tarafından süzüldü, böylece en iyi 10 soruya ulaşıldı. Ardından da yine aynı çalışma grupları kendi aralarında tartışıp, uzlaşı arama yoluyla soruları cevaplandırdı. Bu çalışmaların devam ediyor ve edecek olduğu belirtildi. Çalıştayda ulaşılan çözümlerin www.adabul.com üzerinden yayınlanacağı duyurusu yapıldı.
Her şey sanatın Adana´dan göç etmesini değil, Adana´ya göç etmesini sağlamak içindi.
Adana Sanat Paydaşları Tanıtım Filmi´nde Sayın Kemal Erdoğan´ın da söylediği gibi;
“Böylesine sanat üreten bir şehrin daha planlı bir şekilde kendi değerlerine sahip çıkarak karnavalda olduğu gibi kişisel ve bireysel egolarından ayrılarak ortak akılla bir plan yaptığı zaman bugünkü başarılarının çok daha ötesine geçeceğine inanıyoruz. Kentimizin kültür ve sanat hayatını daha ileri bir düzeye taşımak için tüm Adanalıları katkı koymaya davet ediyoruz.”
Bu şehir için tüm ortak akıl üretenlere ve emeği geçenlere teşekkürlerimizle. Desteğimiz sizlerle.