PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


SANATÇI GİBİ DÜŞÜNEBİLİRMİYİZ

Prof. Dr. Fikri Akdeniz, Çağ Üniversitesi - “Sanatçı yetenek olmadan bir hiçtir; ama yetenek de çalışma olmadığında bir hiçtir”.


İnsanlar olarak türümüz eşsiz hayal gücüne sahip bir türdür. Hayal gücümüzü kullanmak zihnimizi ve yaşam deneyimimizi zenginleştirir ve canlandırır. Hayal gücümüzün meyve vermesini sağlamalıyız. Kendine güven esastır. Sanatçılar resim yapmak için izin almayı beklemezler ve yaparlar. Her bir sanatçıdan öğrenecek çok şey olmasına karşın ressamlar bize yaratıcı süreç hakkında en fazla şeyi öğretebilecek olanlardır.ABD li düşünür RalphWaldoEmerson (1803-1882) un deymiyle  “ Sanatta, el asla kalbin hayal edebileceğinden daha fazlasını gerçekleştiremez.”

Yaratıcı bir amacın peşinden giden insanlar hayatı da bir tür laboratuvar gibi görmek durumundadırlar. Eğer kendinize sanatçı derseniz ve sanat yaparsanız o zaman sanatçısınızdır. Elbette geliştirilmesi gereken yetenekler söz konusudur ve elde edilmesi gereken bilgiler vardır. Sanatçı olmak için izin almanız gereken tek kişi yine sizsiniz.  İngiltere doğumlu reklamcı David Ogilvy (1911-1999)’ ın ifadesiyle “ Büyük fikirler bilinçdışı (İnsan ruhunun, baskı altında tutulan isteklerle bunlara bağlı düşüncelerden oluşan ve bilince ulaşamayan bölümü)ndan gelir. Ama bilinçdışınız gerekli bilgilere sahip olmalıdır”.  “Cehaletten doğan fikirler her zaman zayıf ve sıklıkla kullanışsızdır.”

Fransız yazar EmilZola (1840-1902) ’ya göre sanat “bir mizaç aracılığı ile görülebilen doğa parçasıdır” Başka bir deyişle yaratıcılık, doğada var olan öğelerin ve fikirlerin bir bireyin algıları ve duygularının süzgecinden geçerek sunulmasıdır.İngiliz yazar WillGompertz (1955--)  yaptığı inceleme ve gözlemlerine dayanarak başarılı sanatçıların birtakım ortak özellikleri olduğunu bizlerle paylaşmıştır.Sanatçı kurduğu dünyasında tüm gerçekliğini ve özgünlüğünü arayan kişidir. Bu arayışında seçeceği yolu tamamen kendisi belirlemelidir. Sanatçılar kendilerini sanatları ile var etmektedirler.

Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso (1881-1973) ’nun düşüncesine göre “Sanatın hiçbir dalında tamamıyla pürüzsüz bir orijinalliğin gerçekten var olmadığını herkes bal gibi bilir. Bir sanatçının hangi ustaları kopyalayıp bir süre sonra kopyalamayı bıraktığını belirleyebilirsiniz Kopyalamak için biraz yeteneğe ihtiyaç vardır ama hayal gücü gerekmez. İnsan içgüdüsünün yaratıcı gücünü anlayan Picasso “Sanat, bir güzellik ilkesinin uygulanmasını değil, içgüdünün ve beynin herhangi bir ilkenin ötesinde kurabilecekleridir.” demektedir. O’na göre “Tümüyle orijinal fikir diye bir şey yoktur. Ancak eşsiz kombinasyonlar diye bir şey vardır.”

Sanatçılar belli bir bakış açısına sahiptirler. Bir sanatçı nasıl düşünür sorusuna verilebilecek en güzel yanıtlardan biri nasıl isterse öyle düşünür olacaktır. Bir şeyi aynı koşullardaki iki insanın asla aynı şekilde görmediği bilinir. 20. Yüzyılın en ünlü sanatçılarından biri olan Alman kökenli İsviçreli ressam Paul Klee (1879-1940) ’yegöre “Bir göz görür diğeri hisseder”ve “Sanat görüneni yansıtmaz; görünür kılar.”
Sonuç olarak, yeteneklerin gelişmesine katkıda bulunabazı yaklaşımları benimseyen ve sanatçı gibi düşünen herkesin, mesleği ne olursa olsun, yaratıcı ve verimli bir yaşama sahip olacağını başarı kazanma olasılığının artacağını savunabiliriz.Eğer sizde bir sanatçı gibi düşünmek istiyorsanız öncelikle kendinizi geliştirmelisiniz.
Yazımızı İngiliz ressam SirJoshuaReynolds (1723-1792) ’un bir özdeyişi ile bitireceğim: “Duvarlarına resimler asılı bir oda düşüncelerle donatılmış bir odadır”.
Dostça kalın
KAYNAKLAR
WillGompertz  (2018) Sanatçı gibi düşün (Çev. Süreyya Evren) Yapı Kredi Yayınları

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00