Cezmi DOĞANER


SANAT YOLUNDA PİSACCO


Ülkemizin kültürel ortamına egemen olan karmaşık ve çelişkili renk mozaiği, doğu ile batı arasına sıkışmış ?kimliğini? arayan bir ?CUMHURİYET??i en iyi biçimde tanımlamaktadır.

Dünyanın en büyük müzik ve sanat festivallerinden biri İstanbul ?da gerçekleştirilirken, ülkenin bazı müzisyenleri, yazarları, sanatçıları eserlerinden ve düşüncelerinden ötürü kovuşturmaya uğrayabilmektedir. Uluslararası kültür ve sanat alanlarında tanınan sanatçıların

Eserlerine karşı ?resmi? engeller oluşturulmuş, hatta bazılarının isimleri bile yasaklanarak ulusumuza ulaştırılması engellenmiştir.

Öte yandan sanatın ve sanatçının besleneceği yerel kültür damarları kesilirken doğudan ve batıdan pompalanan yoz ürünler karmaşıklığa bir diğer boyut katmaktadır.

Siyasal iktidarların toplumun kültürel yapısıyla ilişkili olduğu bilinmektedir.

Ülkemizde ise henüz siyasal iktidarların oluşumunda antidemokratik güç ve müdahale ilişkileri belirleyicidir.

Kültürel kimliğin oluşması sürekli engellendiği için topluma kolayca müdahale etmek, neredeyse bir ?gelenek? oluşturmuştur. Toplumumuzun geleceğini ?demokratik, laik ve sivil bir cumhuriyet? olarak gören insanlarımız, Belediyeler kültürel değerlerimizi önyargısız olarak incelemeye araştırmaya ve geliştirmeye yönelik bir kültür çalışmasını başlatmalıdır.

PİSACCO(1)

?Ömrü boyunca bir saatın sarkaçı gibi, iyimserlikten karamsarlığa-karamsarlıktan iyimserliğe- aydınlıktan karanlığa- karanlıktan aydınlığa- insanı güzelleştirmekten çarpıtmağa- çarpıtmaktan güzelleştirmeğe- gidip gelecektir Picasso?

Dönem dönem, yıl yıl, çağının dünyasının, insanının acıları- sevinçleri, hayal kırıklıkları- umutları, savaşları- barışları, Picasso´nun kristal toparlağında, duygu olarak, renk olarak, çizgi olarak, üslüp olarak yansıyacaktır. Resimde, heykelde, seramikte?

İspanya Savaşıyla başlıyan ve ikinci Dünya Savaşında artarak süren kırğınlığı, kızgınlığı, huzursuzluğu, içinde, insanları büsbütün çarpıtır, çrkinlikleştirir Picasso. Resimleri çirkinleştirmez, resimlerdeki insan çirkinleşir?

Fakat yüereğindeki insan sevgisi dinmez hiçbir zaman??(2)

En tanınmış eseri Alman hava kuvvetlerinin Guernica kasabasını bombalamasını anlatan Guernica adlı eseridir. Resim 1937´de yapılmıştır. Bu resim şu anda Madrid´de Reina Sofía Müzesinde bulunmaktadır. İkinci dünya savaşından sonra eski bir Nazi generali Picasso´nun sergisini geziyormuş. Nazi general "La Guerra" (SAVAŞ) adlı tablonun önünde durmuş, çok beğenmiş. Picasso´ya sormuş. "Sizin eseriniz mi?" Picasso cevap vermiş. "Hayır! Sizin eseriniz!"

Bu resim Picasso´nun savaşa ve Guernica´nın bombalanmasına karşı duyduğu güçlü nefreti anlatmaktadır. Resimdeki insan ve hayvan figürleri acı, hüzün ve savaşa karşı duyulan nefreti yansıtmaktadır.

Evet, "Guernica" ilginc bir resim. Karma karışık. At, yerde yatan asker, lamba, çoçuk, bombarduman, evin içi, sokak, annesiyle beraber ölü çoçuk. Hic bir zamana sığmayan bir resim....... Resim ótesi bir belgesel. Guernika tablosu için, "ne zaman İspanya´ya demokrasi gelirse o zaman ülkeye girsin" diye vasiyeti üzerine uzun yıllar ülke dışında kalmıştı..

Sanatçı Rodin(3) deyişiyle:

?Sanat, Ruhtur? ruhun sevincidir? her yere yere girer? gittiği yerlerde ruh arar? bulduklarıyla da kendi ruhunu besler?

Sanat, usdur? usun kınancıdır? açık gözlerler evrene bakar? onu yeniden, hem de bilinçle aydınlatarak yaratır?

Sanat, görevdir? dünyayı anlamak ve anlatmak isteyen ussun çalışmasıdır?

Sanat, beğenidir? sanatçının yarattıkları, duygularının yansılardır??

Rönesans, kendi çağı için yeniden doğurduğu düşünürlerle, sanat alanının bütün kollarında bir doruğa çıkışın nasıl ilk basamağını verdiyse, Atatürk devrimlerinin dayanağı temel düşünceler de, Türk sanatının Avrupa sanatı ile boy ölçüşebilmesi için Türk rönesans´ının çığırını açmıştır.

 Bu yolda yürümek bizim görevimizdir.

(1)Pablo Picasso (25 Ekim 1881 - 8 Nisan 1973), İspanyol ressam ve heykeltıraş. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temelini atmıştır.

(2) Bülent Ecevit, Picasso ve Dünya, Özgür İnsan Dergisi, 12. Sayı, Mayıs 1973 (3)François-Auguste Rodin, (d. 12 Kasım 1840,  - ö. 17 Kasım 1917) yaratıcı deha ve düşünce adamıdır. Fransız heykeltıraş.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92