İlhan ALPER


ŞAİR KARAOĞLAN


Biz onu Ecevit olarak biliyoruz,ya da namı diğer Kıbrıs fatihi Karaoğlan?

Ama asıl adı Mustafa Bülent Ecevit?

Anımsarız? Sırrakadem basan bir yazar kasa atıcısının kafa tuttuğu siyasi idaresi çok geçmeden dağılmış ve son deminde sıkıntılı bir tedavi sürecinin ardından aramızdan ayrılmıştı.

Yolu açık olsun iyi bir devlet adamıydı. Dünya siyasi literatürüne sade bir emekli yaşam süren dürüst bir insan olarak geçmesinin yanı sıra; şair bir başbakan olması nadir bir nevi şahsına mahsusluk özelliğindeydi.

 Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Prof. Dr. Fahri Ecevitile ressam Fatma Nazlı´nın çocuğu olarak İstanbul´da doğdu. (28 Mayıs 1928 - 5 Kasım 2006) Robert Koleji bitirdikten sonra çevirmenlik yaptı. Rahşan hanım ile evlendikten sonra Londra Elçiliğinin Basın Ateşeliği´nde kâtiplik yaptı, CHP´nin yayın organı Ulus gazetesinde görev aldı. Ardından ABD´de The Journal and Sentinel adlı basın organında konuk gazeteci olarak çalışıp, daha sonra yine aynı yerde burslu olarak Harward Üniversitesi´nde psikoloji ve Ortadoğu tarihi üzerine incelemelerde bulundu. Milliyet gazetesi ile Forum, Özgür İnsan, Arayış ve Form gibi dergilerde  çalıştı. Milletvekili seçilerek siyasete atılan Ecevit parti mesclisine de seçilmesinin yanı sıra; 1960 sonrası oluşturulan Kurucu Meclis´te yer aldı.  Daha sonra yeniden milletvekili seçilen  Bülent Ecevit, kurulan üç koalisyon hükümetinde de Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. Milli Selamet Partisi ile kurduğu koalisyonda Başbakan olarak yer aldığı dönemde Kıbrıs Barış Harekâtı´nı gerçekleştiren Ecevit, CHP azınlık hükümetinde de Başbakan olarak yer alır. 12 Eylül askeri darbesiyle gözaltına alınan ve siyasetle uğraşması 10 yıl yasaklanan Ecevit; daha sonra yapılan halk oylamasıyla Demokratik Sol Parti  Genel Başkanı olur.  Ardından yeniden milletvekili olarak Meclis´e girer, daha sonra kurulan koalisyon hükümetini ANAP´la gerçekleştirir. Son olarak MHP ve ANAP ile koalisyon iktidarı olduğunda da Başbakanlık yapan Bülent Ecevit 2002 seçimlerinde DSP barajın altında kalınca siyaseti bıraktı. Beyin kanaması geçiren Bülent Ecevit 81yaşında hayatını kaybetti.   

Kısaca bilgilerimizi tazeledikten sonra merhum Bülent Ecevit´in siyaset yaptığı dönemde  Kıbrıs fatihi olup ABD´nin ambargosuna karşı savaşım vermesinin yanı sıra; ABD´ye rağmen haşhaş ekimi konusunda bağımsız karar aldığı da hafızalardadır. 

Beyefendi bir aydın entellektüel olan Bülent Ecevit´in iz bırakan özelliklerinden biri de Şair Karaoğlan olarak yücelmesidir. Ondan bir şiirle yazımızı noktalıyoruz.   

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00