Ahmet Yaşar Aktaş


Sağlık Verilerinin Saydamlığı ile Etik?

Türkiye ile dünyayı kasıp kavuran, yeni milyonerler yaratan, milyonları özellikle kadınları yoksullaştıran kovid 19 sürecine bir de açıklanan sayılar açısından göz atalım.


Son 8 ayda milyonerlerimize 60 bin 582 kişi daha eklendi. Sağlık çalışanları görev başında şehit oldu,yoksullaştı,imamlar zenginleşti!

Cari açık, milyarca dolar iç, dış borçları asla aklınıza getirmeyiniz!

Ekonomi kötüye gidiyor, diyenler, bizi aldatıyor, iktidarın başarısını kıskanıyorlar!!!

Öbür yanda iflas edenleri, kapanan işyerlerini, işsiz kalanları, iş bulma umudunu yitirmişleri, uzaktan eğitim için internet ve teknik donanıma sahip olmayan aileleri, çocuklarınısakın düşünmeyiniz!

Çökertilen tarım sonucu gelecek yıllarda açlık olmayacağı iyimserliğine kapılmayınız! Merkez bankasının dövizi de eksi de.

Bizi kıskanan dış mihraklar, hangi ödünlerle borca vereceği olasılığı usunuzda yer etmesin!

Tüik eski başkanı, şöyle bir benzetme yaptı:Titanik batarken, güvertede orkestra çalıyordu. Benzetmesine hiç inanmayınız! Kendisi, Deva partisinde siyasetçi.

Kovid 19 hasta ya da vaka sayısı

Kafamız karıştı, aydınlatalım: Önceleri vaka sayısı derken, 2 aydır hasta sayısına döndü. “Her vaka, hasta değildir… Testi pozitif çıktığı halde belirti göstermeyenler var… salgınla mücadele sürecinde devletimiz, halkın sağlığı kadar, ulusal çıkarlarını da korumaktır.” diyen ilgili bakanın açıklaması uzmanlarca skandal olarak değerlendirildi.

Halkın sağlığı, ulusal çıkar değil mi?Halkı sağlıklı olmayan devlet zaten çökmek üzere değil midir? Sağlık olmadan ulusal çıkarlar nasıl korunur?

Ne vatan hainliği, ne de teröristliği kalan küçük ortağın derhal kapatılmasını istediği Türk Tabipler Birliği Başkanı ise, testi pozitif her vaka bir kovid 19 hastasıdır; salgını değil, sayıları denetim altına aldılar, dedi.

Chp Ankara milletvekiliDr. Murat Emir, bas bas bağırarak açıklanan hasta sayısının 20 kat daha fazla olduğunu açıkladı; hükümetin gerçek vaka sayılarını gizlediğini, dahası sayıların kimi sağlık kurul üyelerinden saklandığını belirtti, duydunuz mu?

Her mesleğin, siyasetin ahlakı, etik ilkeleri vardır. Salgınla ilgili açıklanan verilerin doğru,saydam (şeffaf)olmaması, yandaş hekimlerin Hipokrat andını(Hekimler, tıp fakültesi diplomasını almadan önce “Hipokrat Andı” içer), etik ilkeleri, dürüstlüğü akla getirmiyor mu? Devlet yurttaşına yalan söylerse,halk tüm güvenini yitirmez mi?

Seçilmeyip atanmış olan tarikatlı sağlık bakanı’nın“istifa etmesi gerekir, Reis izin verir ise.”

Uluslararası standartlara göre ilgili açıklama yapmayan Türkiye’yi Dünya Sağlık Örgütü, vaka-hasta ayrımının doğru olmadığı, verileri düzgün raporlayın dediği basına yansıdı. Ülke olarak onurumuz çok yükseldi!

ABDbaşkanı, eşi, ingiltere, ermenistan, brezilya, bolivya vb. iri başlar kovid 19’a yakalandı. Dünyanın en varsılları arasında bulunan Bill Gates bu durumu şöyle değerlendirdi: “Kapitalizmde sağlık sistemi çökmüştür.

Yurdumuzda 2001’de hekimlere 100 milyon hasta başvururken, bugün bu sayı 800 milyonu aştı!Sağlığın çöktüğüpalavrasını önemsemeyin!

Salgınla mücadeledebakanlığımızın üstün başarısı sonucu İngiltere, Türkiye’den gelen yolcuları, Almanya testi negatif bile olsa, karantinaya alıyor! N’olacak kıskançlar!

Yerli medikal üreticileri, bakanlıktan 26 milyar liraya yükselen alacaklarını 16 aydır tahsil edemedikleri için eylem yaptı. Artık hak arama eylem sırasında patronlar da var!

Ya yabancı şirketler? ABD’nin büyükelçisi bir haber ajansına şöyle bir açıklama yaptı: “Türkiye’deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine olan borcu 2 milyar 300 milyon dolar… borç sorununun çözüleceği söylenmiş. Şimdi Türkiye, abd şirketlerinden borç indirimi istiyor.”

            Bu açıklama şimdiye değin yalanlanıp protesto edildiği basına yansımadı. Herhalde her ikisi de, koca bir yalan atıyor ya da protesto etmeyip içimize sindiriyoruz!

Düğün ve virüs uyarısı yapan polis!

            Polis memuru, 1500 kişi çağrılan düğünde kovid 19 anımsatınca, akepe vekilden azar işitti.Ertesi gün hemen başka yere tayini çıkarıldı. İşte etkili bir mücadele örneği…

65 yaş üstü fobisi?

Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. M.N. İlhan açıkladı: Hastalığın bulaştırıcılığı, 15-49 arasındakiler sağlıyor. Koronavirüs tanısı koyulan bireylerin %60’ı yine bu 15-49 yaş arasında olanlar. En çok dışarda olanlar, en az kurallara uyanlar! Yaşlılar, sakın duymayınız!!!

Sağlıcakla sevgiyle Atatürk ile kalınız!

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04