İlhan ALPER


SABİT GÜRSES DERKEN?


Eskilerden bir isim Sabit Gürses? 

Adanalı olanlar bilirler, o gümbür gümbür plak dünyasından güzel sesiyle aklımıza kazınan önemli biri. Kendisini sesiyle, sahnesiyle unutturmayan güzide bir  isim. 

O yıllar deyince, plak yılları, neler gelmez ki akla?

Numune Gazinosu, Eski Baraj Çağlayan Gazinosu, Turan Pavyon, Beyaz Saray, Emirgan Çay Bahçesi ve daha neler neler.

Bu işin okulu düğün salonları tabii?.

Görgün mü dersin, Konak mı dersin, Deniz mi, Manolya´mı? Daha bir sürü salonlar ve sanatçılar geliyor akla..

Tabii başlamak kolay olmuyor müziğe de hayat gibi?

Sabir Gürses´le aynı yolların çocuğu sayılırız?

Yoksulluk ve okumak? Ne yapar ki demeyin. Bir ailede birçok nüfus, bütün yok omuzlarında bir kişinin. Okumak bir şekilde uzak düşüyor. Mücadele, mücadele büyüyor kavga. Bata çıka gidiyorsunuz hayatta. Başaran oluyor, başaramayan.

Sabit Gürses ailece sanatçı; genetik bir özellik var? Baba cümbüş çalıyor, gazel çekiyor, ?Sabahın Seherinde? isimli 45´lik bir taş plakı var. Oğulları  Ahmet, Ali, Ayhan, Necati ve Sabit Gürses enstrüman da kullanabilen ses sanatçıları. Babayla beraber oldu mu müzik beşleri? Tabi içlerinde bu işi ulusallaştıran Toros´u aşabilen Sabit Gürses. Biz de onun sesini hatırlayabiliyoruz 60´lı,70´li yıllardan.

Sabit Gürses;  sanatı, bestesi, kendisi güzel bir adamdan ders almış? Rahmetli Kazım Sanrı o da. ?Uykuda mısın Sevgili Yârim?ve ?Feryat? gibi besteleriyle müzikte ben de varım demiş olan, sanatın etik boyutuyla örtüşen  altın plaklı bir kişilik.

İlginç şeyler çıkıyor karşımıza Sabit Gürses´in hayat hikâyesinde? 

Sözünü ettiğimiz o yıllarda Mersin Emirgan Çay Bahçesi´nde program yaparken, Kıbrıs´dan gelip kendisini dinleyen bir ailenin kızının kendisine âşık olması üzerine Adana´ya gelip ailesinden kendisini istiyorlar. İlk evliliği bu şekilde gerçekleşiyor.

Sonra, yurt dışı, turneler, Hollanda´dan Amerika´ya uzanan sanat maratonunda bir dönemin ünlü isimlerinin nostaljik geçidi: Sevim Tanürek´ler, Cemile Cevher Çiçek´ler, Ahmet Turşah´lar?  Zeki Müren, Orhan Gencebay, Baki Çallıoğlu, Metin Bükey, Bülent Ersoy,   Ömer Faruk, Hamdi Bilgin, Vahdet Vural? 

Dönüp dolaşıp yine Mersin? Kumkapı Fasıl Restaurant´ı, ardından ?Rakışıklı? gibi bir imgelem meyhanesi.  Mersin Sabit beyi dinliyor artık ?Rakışıklı? da? 

  İlhan Alper

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00