Ata Alp And


RESSAMLARIN SÖZLERİ


       Bu gün bu yazıyı yazarken ünlü ressamların resim sanatı hakkında söyledikleri sıra dışı sözler aradım. Kim ne demiş, neresinden yakalamış sanatı? Kim kendine özgü vurgular yapmış derken Salvador Dali aklıma geldi o hançer gibi bıyıklarıyla? En tanınmış tablosu ?Belleğin Azmi?(1931) olan sürrealist ressam, resmin yanı sıra heykeltıraş, film, fotoğraf ve bilime ilgi duyan, yaratılışın sırrı olduğuna inandığı hatta büyük aşkı Gala ile olan ilişkisinde de benzerlikler bulduğu DNA resimleriyle tanınır. Olumsuz eleştiriler de şöhretini arttırdığı İspanyol ressam Salvador Dali iyi bir ressamın portresini çizer:?Efendim iyi bir ressam olmak çok kolaydır. Sadece iki şartı vardır. Birincisi İspanyol olmanız gerekir. İkincisi adınızın Salvador Dali olması gerekir.? 

            Dali´den sonra diğer bir İspanyol ve kübist ressam Pablo Picasso´dur? Ressam bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Pablo,  ?Sanat ruhlarımızdan günlük hayatın tozlarını alıp götürür? sözüyle bilinir.  ?Her şeyi söylemem ama her şeyin resmini yaparım.?diyen Picasso; ?Cisimleri gördüğüm gibi değil, düşündüğüm gibi boyarım.? Sözü de ona aittir. ?İnsan ne kadar büyük ruhlu olursa, aşkı da o kadar derinden duyar? sözü de onun teşhisini yanlış çıkarmayacak gibidir. ?Bir manzara resmiyse içinde gezip dolaşmak, bir kadın resmiyse sırtını okşamak isteğini uyandıran tabloları severim. Bununla birlikte doğanın yansılamasının durması gerektiği bir nokta vardır? diyen ressam, fırçayı iki parmağının arasına iple bağlatarak, Empresyonist akımda olumlu örnekler veren Piere Augueste Renoir´dir. ?Ressamın paleti bir anlam taşımaz. Her şeyi yapan gözleridir? sözü de ona aittir.

            Papaz olan babası gibi kendisi de papazlık yapan Vincent Van Gogh resim galerinde satış memuru olarak iş hayatına atılır. Yaşamı fırtınalı ve sorunlu geçen Van Gogh bir fahişe ile bir süre yaşar. Ressam arkadaşı Gauguin´in gırtlağını kesmeye kalkışan Van Gogh, hırsını alamayınca kızıp kendi kulağını keserek genelevinden tanıdığı bir kadına götürüp verir. Akıl hastanelerinde kalan ressam daha sonra çıktığında kardeşinin evinde kaldığı temmuz günlerinden birinde tabancasını bedenine sıkarak intihar eder.  Resmi çok seven,boyayı doğruca tüpten tuval üzerine sıkan, parmağıyla ezen, bazen de boyayı yiyor, bazen de yemeklere renk versin diye katıyordu.    Hayatta iken satılan tek tablosu olan ?Kırmızı Üzüm Bağı? adlı resmi olan Van Gogh, ölümünden 10 yıl kadar sonra ortaya çıkan ?Fauve? akımına etki etmiş, ekspresyonistleri etkilemiş, kendinden önceki dönemlerin sağlam geleneklerini yıkmıştı. Renkcilikte ve ?itibari? boya kullanmakta hürriyeti sonsuza kadar götüren ressam olarak bilinmekte.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00