Zekai BULUÇ


RASİM DOKUR´UN DOKUDUĞU KAPUT BEZLERİNDEN NE YAPILDI?


            Osmanlı Mısır´ı fethettikten sonra nüfus oranını eşitlemek için Türkiye´den Mısır´a aile gönderir. Mersin´in Tarsus ilçesinden geniş bir Türk ailesi Mısır´a yerleşir.

            Zaman içerisinde bu aile çalışkanlıklarıyla zengin olur. 1. Paylaşım Savaşı sırasında ailenin gençleri Anayurtları Türkiye´yi görmek için Tarsus´a gelirler. Yaptıkları gözlemler sonucu Tarsus´un Mısır´dan daha iyi olduğunu anlarlar. Aile Mısır´dan Türkiye´ye dönüş kararı alır, fabrikalarını da Tarsus´a taşıtır. Mısır´daki gayri menkullerini paraya çevirip anavatanlarına yerleşirler.

1.Paylaşım savaşı sonucu Osmanlı savaştan yenik çıkar ve Sevr Anlaşması´yla ülkemiz işgal edilir! Amasya tamimiyle halka bir güven gelir. Düşman kovulacaktır!

Mısır´dan gelip anavatanlarına yerleşen ailenin yöneticisi Rasim Bey´dir. Rasim Bey Tarsus´taki dokuma fabrikasını Tekalif-i Milliye talimatıyla iki yıl boyunca Kuvayi Milliye´nin ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilmek için özveriyle çalıştırır. Kuvayi Milliye dokunan bezlerle giyecek, çadır gibi ihtiyaçlarını karşılar.

Anti-emperyalist savaşımızla düşman geldiği gibi geri gönderilir! Savaş sonrasında Adana´ya gelen M. Kemal ATATÜRK´ü karşılayanlar arasında Rasim Bey de vardır. M. Kemal ATATÜRK Rasim Bey´i görünce: Rasim Bey size Tekalif-i Milliye´den ötürü borcumuz var. Bir ödeme planı yapalım, helalleşelim, der. Sonradan DOKUR soyadını alacak olan Rasim Bey ATATÜRK´e şöyle cevap verir: Paşam, Allah o günleri bir daha göstermesin. Gösterirse de fabrikam emrinizde!

***

Duyun-u Umumiye´den Tekalif-i Milliye´ye başlıklı yazımda Rasim DOKUR´un ismini hatırlamadığım için gazeteme gidip Sayın Çetin Remzi YÜREĞİR´den öğrenmiştim! Sayın YÜREĞİR, Babası Ahmet Remzi YÜREĞİR´le Rasim DOKUR´un arkadaş olduğunu ve bazı hafta sonları annesi ve kardeşleriyle birlikte Rasim DOKUR´un ailesine misafir olduklarını da anlatmıştı. Rahmetli Ahmet Remzi YÜREĞİR´i ve  kız kardeşinin oğlu rahmetli Hüseyin POLİSÇİ´yi de saygıyla anıyorum .

Sağlıcakla kalın.

NOT: Rasim DOKUR´un dokuduğu kaput bezlerinden çuval yapıldı! Çuvallar ne mi oldu? Başta İngilizler olmak üzere işgalcilerin kafasına geçirildi.Arta kalan çuvallar ise işbirlikçilerin kafasına geçirildi .Emperyalistlerin kafasına çuval geçirenleri saygıyla anıyorum.

 Zekai BULUÇ

yılmazyaltı
12.12.2017 20:01:37
yerel gazete olarak begendiğimi ifade etmekisterim zekaibeyin nezdindediger yazarlarıda mükembel buluyorumonlarıdatakip etmekteyim onlarında yazıları cokiyi iyikivarsınyeni adana

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00