Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


RAKKA´DA AÇILAN POSTER


Türkiye´nin bekasına yönelik yapılan planlamalarla, 1974 yılında, Ankara´da fikirsel oluşumu başlatılan ve 1976-1978 arasında Apocular olarak anılan terör örgütü, Marksist-Leninist ideolojiyle kendini tanımlayarak, 1978´de silahlı eylemlere başladı. Aynı yıl, Diyarbakır Lice´de ismini PKK olarak belirledi. PKK olarak ilk önemli eylemini, 15 Ağustos 1984´te Eruh ve Şemdinli ilçelerinde eş zamanlı gerçekleştirdi.

12 Eylül 1980 ile başlayan dönemin kaotik ortamından faydalanarak ve kongrelerle belirlediği hedefler doğrultusunda, dönemin Hükümetinin birkaç çapulcu tanımlaması arkasında yaptığı acımasız eylemlerle güçlenmeye ve bulunduğu bölgelerde ağırlıklı olarak korku imajıyla tutunmaya başladı.

Ermeni terör örgütü ASALA´nın ardından, ülkenin başına bela edilen PKK, dağılma sürecine girerken, Türkiye´ye paket olarak verilen Abdullah Öcalan, istemediği kadar yoğun korunaklı bir camekân içerisine konularak, koruma altına alındı. Bunun çeşitli nedenleri ortaya atılsa da daha önce de defaten verilen, önemli bir örnek göz önünde duruyordu: Nelson Mandela. Oldukça fazla dile getirilmesine rağmen, ne denli dikkate alındığı tartışılır.

Ardından, bu camekândaki Öcalan, hazırladığı bir sözleşmeyle hedefini ortaya koydu: KCK. KCK´nın tartışılmayan, değişmez lideri Öcalan olurken, askeri gücünün PKK olduğu belirtilerek, hedef olarak tespit edilen bölge; Suriye, Irak, İran ve Türkiye sınırları içerisinde kalan bölünmüş Kürdistan olarak tanımlandı. Her ne kadar, aynı sınırlar Büyük İsrail´in vaat edilmiş topraklarını da tanımlasa da, bu, çoğu kez göz ardı edilirken, bölgede bu güne kadar yaşanan gelişmelerde, İsrail´in tutumu hep arka planda kaldı.

BOP ile başlatılan süreçte, Arap Baharı adı verilen ancak hiç de baharı anımsatmayan gelişmelerin ardından, ortaya IŞİD çıktı. IŞİD ile mücadeleye girişen PKK, bir anda Kuzey Irak bölgesinde kurtarıcı rolünü üstlenirken, bir yandan da Kuzey Suriye´de, YPG/PYD ismini kullanarak, küresel güçlerin silahlı eli olarak sempati toplamaya çalıştı. Bu bölgede de küresel güçlerin amacına hizmetle, IŞİD´le karşılıklı mücadelesinde bilinçli, planlı, koordineli ileri geri manevralarla, bölgesel demografiyi değiştirmeye gayret ediyordu. Üstelik bunu başardı da denilebilir.

Ardından Türkiye´nin ısrarlı YPG/PYD=PKK söylemine karşılık, ABD ve hatta Rusya, YPG/PYD adını kullanan örgütle ilişkilerini dinamik tutarken, Rakka Operasyonu bahanesiyle yaptıkları, önemli miktarlarda silah yardımıyla, PKK, düzenli orduya geçişin temellerini atmaya başladı. Türkiye, Fırat Kalkanı Operasyonu ve Sincar bölgesine düzenlediği hava saldırısıyla, küresel güçlere göre çizmeyi aşarken, Rakka´da, TSK´nın kullanılması teklifi doğal olarak kabul görmedi. Çünkü amacın farklı olduğu çok açıktı.

Ayrıca, bölgesel Kürtleri birleştirme operasyonu yapılması da gerekiyordu. Barzani kendi güçleriyle tarihe mal olmaya çalışırken, ABD´nin hedeflerine yönelik hareket ettiğinin farkında mıydı tartışılır ama bence her ne kadar hitap ettiği etnisite heyecanlı olsa da O, bunun farkındaydı. Yine de kazanımlar elde etmek, her zaman şaşırtabiliyor.

Gelişmelerle, bölgesel referandumla elde edilen, ?evet? cebe konulurken, KCK´nın tek örgüt çatısı olması idealinden hareketle, Barzani Kerkük´ten çıkarılarak, eski sınırlarına gönderildi. Her ne kadar, Rusya Barzani ile yaptığı petrol antlaşmasıyla güvence verse de biten Rakka operasyonu ardından, uzun zamandır dile getirilmeyip, bir nevi unutturulan önemli bir isim yeniden gündeme getirildi. Rakka´da açılan Öcalan posteri, her ne kadar ABD, PKK terör örgütüdür dese de YPG/PYD üzerinden KCK bütünlüğüyle, gerekli yerlere verilmesi gereken mesajı iletti.

Türkiye´nin elinde önemli bir koz vardı. Ancak bu kozunu ne kadar doğru ve etkin bir strateji belirleyerek uyguladı tartışılır. Çözüm süreci, Akil İnsanlar, Derin Strateji derken oyalanan Türkiye, gerçeklerin farkına vararak uyguladığı stratejiyi geç de olsa değiştirdi. Yeni stratejiyle uyguladığı hamlelerde ne kadar başarılı olacak, bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz. Ancak Öcalan´ın, yeniden ve etkin olarak sahneye çıkarılmaya çalışılacağını öngörmek zor değil.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00