Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,


Prof. Dr. Yaman Örs´ün Ölümü ve Felsefeye Bakış Açısı


Montaigne´inin ?Felsefenin insanlara yaşamaya başlarken de ölüme giderken de söyleyecekleri vardır? ifadesi Prof. Dr. Yaman Örs hocayı da ifade etmektedir.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi patolog, felsefeci ve bilim tarihçisi Prof. Dr. Yaman Örs hocamızın ölümü sonrası bir kez daha yaşamın anlamı üzerine düşünmek zorunda kaldım. Rahmetli Örs, felsefe (philio sophia -bilgi sevgisi) ile uğraşısını, insanın anlam arayışını bilimsel bir felsefeye oturmak üzere kurgulamıştı. Henry Fielding ?felsefenin büyük amacı insana ölmeyi öğretmektir? der. Aynı zamanda bir felsefe doktoru olarak Yaman hocamın ölümü, bir kez daha ölüm bilinci üzerine düşünme, ölüm bilinciyle yaşamla yüzleşme sorumluluğunu hatırlatıyor.

Yaman Örs Çok Yönlü Eğitim Almış Bir Bilim İnsanıydı

Prof. Dr. Yaman Örs, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi patoloji öğretim üyeliği yanında 1973 yılında Tıp Tarihi (Deontoloji Tıp Tarihi) uzmanlığı sonrası 1991 yılında ODTÜ´de felsefe doktorası yapmış çok yönlü bir hocamızdı. Ankara Üniversitesinde Deontoloji ve Tıp Tarihi dersleri yanında bir dönem ODTÜ´de Biyoloji Bölümü´nde Canlılık Bilimlerinin Yöntem Bilgisi ve Kavramsal Yönleri üzerine dersler vermişti. ODTÜ Felsefe Bölümünde bir yıl Biyoetik ve Biyopolitika dersi verdi. Ayrıca Ankara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Çevre Anabilim Dalı´nda Felsefe, Biyoetik ve Biyopolitika konularında doktora dersi vermişti. Ankara Üniversitesinden 2003 yılında yaş sınırından emekli olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi Deontoloji Anabilim Dalı´na dersler veriyordu.

Yaman hocanın başlıca ilgi alanları; felsefenin, biyoetiğin, tıp ve psikiyatri ile tarihin yöntem bilgisi; bilim felsefesi; patoloji ve biyolojinin kuramsal yönleri; ´evrim´ kavramı; insan doğa ilişkisinin etik yönleri; dil sorunları ve laiklik konusu oluşturmaktadır. Son yıllarda yeni gelişmeye başlamış olan Felsefe ve Psikiyatri disiplinler arası alanı üzerinde çalışmaktaydı. Değişik akademik alanlardan Bilim ve Bilimsel Felsefe Ağları oluşturuyor ve yönetiyordu.

Yaman hoca ile tanışıklığımız karşılıklı olarak yazdığımız gazete ve dergiler aracılığı ile özellikle Bilim ve Toplum derisinin yazarları olmamız aracılığı ile olmuştu. Kendisini birçok konuda yetiştirmiş, konuları derinlemesine analiz eden önemli bir bilim ve düşünce insanıydı. Tanıştıktan sonra dost olmuş ve değişik konularda görüş alış verişinde bulunuyorduk.

Bilim ve Bilimsel Felsefe Çevresi grubu adına beni Ankara´ya ?Bilim ve Bilim Tarihi? üzerine konuşma yapmak üzere davet etmişti. Sonra kendilerinin üniversitemizde bir konferans vermesi için çağırdığımızda memnuniyetle dediler ve 3 Kasım 2004 Çarşamba günü Mithat Özsan Anfisi´nde "Etik´in Anlamı ve Anlamsızlığı" konusunda geniş bir katılımcıya hitap ettiler.

Türkiye´nin Yetiştirdiği Önemli Bir Düşünce İnsanıydı Yaman Örs

Yaman hoca, adı üstünde YAMAN insandı. Taviz vermez, kimseye boyun eğmez örnek bir insandı. İyi bir savaşçıydı. Tek başınaydı ve kimseye eyvallahı yoktu. Çünkü özgür bir akla ve iradeye sahipti. Öğrencileri, meslektaşları ve toplumu bilim ve felsefeyle aydınlatmaya çalışıyordu. Kavramları mutlaka iyi analiz eder ve konunun anlaşılmasını sağlardı. Tıp doktoru-patolog olarak morfolojisini bildiği insanın etik değerleri ile derinden ilgileniyor ve felsefe-etik ilişkilerini irdelemeyi seviyordu.

Arslan Kaynardağ´ın ifadesi ile felsefe ?varlığın temeline araştırmaya yönelen, bilginin ilke ve yöntemlerini, bunlarla birlikte değerleri sorgulayan düşüncedir?. Yaman hoca hayata dair her şeyi sorguluyordu. Türkiye´nin bilim ve felsefe ile aydınlanmasını, dahası taşıyıcı bir ülke olmasını arzuluyordu. Çağımızı bilim ve felsefe belirliyor. Bu süreçte ulusumuzun elini çabuk tutup bilim ve teknoloji transferinde açığının kapatması konusunda çok şeyler yapması gerektiğini yıllardır söylemekteyiz. Ancak bilimden, tartışmadan, eleştiriden, öz eleştiriden ve sorunlar ile yüzleşmekten kaçınan bir yapımız var.

Felsefesiz Toplumların Başı Beladan Kurtulmuyor

Felsefe fukaralığına karşılık teknoloji zengini toplumların temel değer yargısı açıkgözlülük ve el becerisi ile iş ayarlamaktır. Günümüzde teknolojinin yarattığı kolaylıklar ve birim zamanda yaşanan birçok olay hayata dair birçok şeyi tüketti. Bütün dünya toptan tüketici oldu. İnsan ilişkileri tükendi, Bütün değerler alt üst oldu, kavramların içi boşaltıldı. Varsa yoksa insanın çıkarları, günlük tüketimi, önüne konulmuş ve çoğu da analize ve gerçeğe dayanmayan bilgi yığınları içinde pratiğe geçmektedir. Artık kavramların içi boşaltılmış ve değersizleştirilmiştir. İnsan ilişkileri artık çoğu kişi için teknolojinin esiri haline gelmiş ve küçük çıkarları için kendi yalanları ile yaşamaya başlamış bulunuyor. Her şey anlık tüketildiği gibi insanları da tüketmektedir.

Kant, felsefeye ilişkin şu üç soruyu soruyordu: ?neyi bilebilirim, neyi yapabilirim, neye inanabilirim?. İnsan teknolojinin yaratığı sosyal medyada önüne çıkan bu milyonlarca bilgi yığını içinde neyin doğu neyin yanlış olduğunu ayıklayabilmesi için sağlam nesnel bilgi birikimi ve konuları irdeleme bilincine ve birikimine ihtiyacı var. Bilginin irdelenmesi felsefe yapmaktan geçmektedir. Bugün sorunlarını felsefe üzerinden çözemeyen toplumlar yalan yanlışa yenik düşmek zorundadırlar.

Felsefe ve Bilinç İnsan Sağlıklı düşünmesi için Önemli

Bugünlerde basına yansıyan olaylardan hareket ederek, okumuş belirli mevkilere kadar gelmiş kişilerin nelere önem verdiklerine, kimlere ve nelere inandıklarına bakınca felsefenin ve sorgulamanın ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor. Sokrates gibi her koşulda ?doğru nedir?, ?iyi nedir? sorularının cevabını sormamız gerekir. Aksi takdirde herkes kendi yaptığını doğru ve iyi sayabilir. Bu ise ?mutluluk özlemimizi karanlığa gömer?. Melih Cevdet Anday´a göre de ?Günümüzde insanın kendisine yabancı olması, herkesin kendi doğrularını topluma dayatmasının temelinde felsefenin yetersizliği bulunmaktadır?, ?felsefesiz yaşamak bilinçsiz yaşamakla eş anlamlıdır?.

İnsana bilinçli yaşamak yakışır, bunu gerçekleştirmenin yolu başta doğa olmak üzere yaşamın bütün öğelerini incelmek ve onun sırlarını çözmekten geçer. Yaman Örs hocanın çalışma felsefesine bakarsak tam de Melih Cevdet Anday´ın belirtiği gibi biyoloji ve bioetik ilişkileri dolayımın da insan üzerine odaklanmıştır. Bu konuda Yaman hocanın ülkemiz bilim ve kültür hayatına çok değerli katkıları olmuştur. Çok sayıda eser ve bilgi bırakmış, ayrıca çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Ülkemizin Yaman hoca gibi insanlara çok ihtiyaç var.

Sayın Örs; hem nezaketi hem duyarlılığı ile yorulmak bilmez çabasıyla bana örnek oldu. Türkiye ve Ortadoğu´nun ağır sorunlarına ancak bilim ve felsefenin yol göstericiliğinde, eğitimle sanatla çözüm bulabiliriz. Yaman Örs´ün eser, uyarı ve çabalarının ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor. Kendisine rahmet, yakınlarına ve tüm dostlarına sabır, Türkiye´ye, Ortadoğu´ya, tüm insanlığa bilim, felsefe, sanatta ilerleme dilerim.

 

 

Williamol
14.02.2017 05:07:25
Hello. I need to contact admin. Thank you.

GraceNut
4.04.2017 01:15:42
Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 2.0": captchas breaking of Google, Facebook, VKontakte, Yandex, Solve Media, and more than 8400 another size-types of captcha, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 2.0 with all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms. Interested? Just Google for "XRumer 16 + XEvil 2.0", or you can find intro movie in YouTube: "XEvil: new OCR - captcha solver" See you later ;)

Money Loan
28.02.2019 21:57:58
<a href="https://loansforbadcredit2019.com/">loans chicago</a>

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00