İlhan ALPER


PAKER KARDEŞLER


               Adana ve Türkiye´nin  müzik tarihinde Paker kardeşlerin ayrı bir yeri ve önemi vardır? Adına ister arabesk, ister piyasa ister serbest müzik diyelim, sonuçta milyonların diline düşen şarkıların söz yazarı ve bestecisi olarak anılır Paker kardeşler.

              Bendeniz naçizane bir müzik sevdalısı olarak çok dinlemişimdir. İnsanımız, gencimiz, kahredenimiz, dost arayanımız, sevenimiz, sevilenimiz, âşık olanımız, ayrılanımız yüreğine şırıngalar onların melodik duygularını.  

          Peki kimdir bu Paker kardeşler diyeceksiniz kuşkusuz değil mi?..

          Onu da size bildiğim ve dilim döndüğü kadar anlatmak isterim?

              Tahir Paker ve Burhan Paker müzik dünyasında iz bırakan gururlarımızdan olan Adanalı iki kardeş,,, Tahir Paker söz yazarı, besteleri de var.  Burhan Paker de, şarkılarının güftelerini de kendisi yazan tanınmış bir neyzen - bestekâr. 

              Tahir Paker?i birkaç ay önce 13 Şubat 2016´da kaybettik ne yazık ki. ?Mutlu Ol Yeter?, ?Yalan?, ?Bir Kulum İşte?, ?Yalnızım Dostlar?, ?Topraklara Gömeceğim? ve ?Vur Gitsin Beni? gibi İbrahim Tatlıses?in yorumuyla anımsayabileceğiz, Burhan Bayer ağırlıklı güzel bestelerin sözlerini yazmış Tahir Paker. Tahir Paker aynı zamanda Müslüm Gürses´in seslendirdiği ?Güle Güle Git?, ?Seneler?, ?Bu İnsanlar? ve ?Acılı Sevda? gibi şarkı sözlerine de imza atmış. Bunların dışında, yazdığı daha birçok şarkı sözü var rahmetli Tahir Paker?in.

              Burhan Paker ise bir nefesli çalgılar uzmanı? Müzik uğruna hukuk okumayı tepen iyi bir müzisyen? Plak döneminin ve ünlülerin konserlerine kadar profesyonel geçmişi var. Ayrıca Adana Belediye Konservatuvarı´ndan Çukurova Üniversitesi´ne kadar da yıllarca çalışmalar içinde bulunan bir öğretim görevlisi. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü´nden emekli olana kadar ise yüzlerce neyzen yetiştirmiş ve hâlen de yetiştirmeye devam ettiğini görüyoruz Burhan Paker´in. Bir de özellikle sanat tekniği yönünden ney yapımına yönelmesi dikkat çekiyor.

              Son zamanlarda tasavvufun da etkisiyle, terapi müziği diye tanımladığı enstrümantel müziğe yönelen Burhan Paker?in 50 kadar bestesinden biri olarak  ?Sevenler Anlar? (Yürüyorum Sokaklarda) adlı Müslüm Gürses´in okuduğu çok güzel bir şarkısı da var. Müslüm Gürses için 25 kadar da beste hazırlayan Burhan Peker, Müslüm Gürses öldükten sonra bu şarkıları kimseye vermemiş. Bu konuda çok seçici yani. İbrahim Tatlıses okumak istemiş ama onun da son durumu ortada sonuçta? Her şarkıcının bu şarkıları okuyamayacağını dile getiren Burhan Paker´in bu şarkıları Mine Koşan ve Kibariye gibi ses sanatçıları tarafından okunmayı bekliyor. 

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00