Prof. Dr. Özer OZANKAYA


?ÖZGÜRLÜKÇÜ? SANAT VE DÜŞÜN İNSANI KİMDİR?!?--Yine Aydın Özeleştirisi Üzerine-


24 Haziran seçimlerinde Türkiye Cumhuriyeti´ni AKP yıkımlarından kurtarabilmede, yâni özgürlük düzenini savunmada, ?özgürlük simgesi? diye baştâcı edilmesi önerilen kişiliklerin seçiminde gösterilecek tutarlılık da büyük güncel önem taşımaktadır.

Kamuoyunu etkileme konumundaki yazarların bu konuda sergileyecekleri tutarlılığın güncel önemi ise çok daha büyüktür.

İkinci kez bu konuya değinmem bundan dolayıdır.

Atatürk, Türkiye Cumhuriyetinin sorumlu yöneticisiyken ve de Sovyetlerle Dostluk Bağlantısı kurmuşken bile, Bolşevik, yani sosyalist düzenin özgür düşünceli eleştirisini yapmış, tüm yurtta okunan YURTTAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER kitabında aynen şunları yazmıştı:

?Bir toplumu, bir bölüm insanlarının düşüncelerine zorla tutsak etmek ve cılız bağımlılar olarak yaşatmak, doğal ve akla uygun bir yönetim biçimi değildir. Bugünkü bolşeviklikte biz bunu görüyoruz.?

Gerçekten de Stalin Rusyası, ölümlü, sürgünlü sürekli siyasal tasfiyeler yaşıyor, Sovyet Komünist Partisi Tarihi, her tasfiye hareketinden sonra değiştirilerek yeniden yazılıyordu.

Atatürk ise, bolşevikliği eleştirdiği gibi, Türkiye´de demokrasinin hem siyasal, hem ekonomik gerekleriyle neleri gerektirdiğini, başarılı uygalamasını da sergiliyerek anlatıyordu!

İşte o dönemde Stalin Sovyetlerindeki bu ezici baskıcılık düzenine karşı tek eleştiri satırı yazmadığı gibi, Atatürk önderliğindeki Türk demokrasi devrimlerine de tek övgü satırı yazmamış olanlar, Atatürk´ten sonraki sapma ortamında ağır ve hukuk-dışı baskılara uğramış olsalar da ve sanatsal değerleri ne denli yüksek olursa olsun, bugün ?özgürlük ozanı, özgürlük düşünürü, özgürlük siyasetçisi? gibi sunulmamalıdırlar.

Bu tutarlılığı göstermemek, ?70´li yıllarda özgürlüğe dayalı Atatürk Cumhuriyetini öğrenmekten alıkonulabilen ve ?Marx, Engels, Lenin = Bilimsel sosyalizm; tek doğru budur!? yanılgısına düşen  gençlerden kimilerinin silahlı siyasal eylemlere girişme yanlışına sürüklenmelerinde etkili olduğu gibi, bugün de özgürlüğe dayalı niteliği nedeniyle sömürgeci BOP ve eşbaşkanı AKP´nin yıkımlarına uğrayan aynı Atatürk Cumhuriyeti´ni bu yıkıcı saldırılardan kurtarmayı güçleştirir, kanısındayım.
Prof. Dr. Özer Ozankaya

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00