Cezmi DOĞANER


ÖZGÜR İNSAN TOPLUMUN DA ÖZGÜR OLMASINI İSTER


       Avrupa´da insanlar demokrasi ve özgürlükleri yaşayarak öğrenir. Türkiye´de insanlar demokrasi ve özgürlüğü  kitaplardan okuyarak öğrenir. Türkiye´de okuduğunu anlamayan yüzbinlerce insan türedi!.. Demokrasi ve özgürlükler ayaklar altına alındı.

       Temiz, yufka yürekli, bir karıncayı ezmeyecek kadar insancıl düşünen insanlar düşüncelerinden dolayı hapse atılıyor. İnsanı insan yapan özgür düşünce ve özgür vicdanıdır. İnsanın düşünce ve zihin özgürlüğü, yaşamsal özgürlüğü kadar önemlidir. Bireyin düşünce ve inançlarını baskı altına alarak, yaratıcılığını ve üretkenliğini engellemek, onurlu ve güvenceli yaşamasına izin vermemek baskı ve dikta rejimlerinde görülen bir uygulamadır.

       Ecevit, Yasaklı olduğu, 12 Eylül Askeri Cunta döneminde şöyle diyordu:

       ? İnsanlar toplumda yaşadıklarına, toplum olarak yaşadıklarına göre, bir insanın gerçek anlamda özgür olabilmesi için, yalnız kendisinin özgür olması yetmedi içinde yaşadığı toplumun da özgür olması gerekir. Yoksa kendi kafasının içinde, kendi iç dünyasında özgür olsa bile, içinde yaşadığı toplumda özgürlüğünü kullanamaz.  

        Yani özgür olmak isteyen, özgür insan sayılmayan kendini özgür insan saymaya hak kazanmak isteyen insanın, yalnızca kendi özgürlüğüyle yetinmemesi içinde yaşadığı toplumun özgürlüğünü de kendi sorunu sayması gerekir.

        Bu konuda Atatürk´ün ilginç bir sözü vardır. Bildiğiniz gibi, Atatürk, Kurtuluş Savaşı´na öncülük etmesinin ve Türkiye´de demokrasiye yol açacak reformları yapmaya başlamasının gerekçesini çok özel bir cümlede belirtmiştir: "Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir." demiştir. Ama "hürriyet ve istiklal benim karakterimdir" deyip de Şişli´deki veya Selanik´teki evine çekilmemiş kendi kafasındaki, kem karakterindeki hürriyetle ve istiklâlle yetinmemiştir.

       -Eğer ben hür ve müstakil bir insan olacaksam, benim üyesi bulunduğum toplum da hür ve müstakil olmalıdır! Demiştir ve bütün ömrünü buna adamıştır.

        O halde içinde bulundukları, üyesi bulundukları toplumdan özgürlüğü esirgemeye kalkışanlar, Atatürk´e ne kadar bağlılık ifade ederlerse etsinler, Atatürkçü olamazlar, kendilerini özgür insan da sayamazlar.?

       Sokrat gibi bazı insanlar, düşüncelerini    gizlemektense  ölümü seçmişlerdir.                                                Düşünce özgürlüğü bir söz olmanın ötesinde, düşündüğünü yazma, konuşma, anlatma ve yayınlama- yayma özgürlüğünü de içerir.

       Avrupa´da ortaçağ boyunca insanlar siyasi, felsefi düşünceleri ve dini inançlarından dolayı baskılara, işkencelere ve insanlık dışı davranışlara uğradılar. Hapislere atıldılar.

Giordano Bruno, Aydınlanma Çağı´nın öncülerinden biri. Başkalarının kendi adına düşünmesine karşı  çıktığı için cellat dilini kesti. Diri diri yakıldı.

        ?Tanrı iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır... Yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı´yı kullanır.? Bruno´ nun  bu ifadesi insan zihnindeki tabuları yıktı.

       İnsanların özgürlüklerini, yaşam haklarını ellerinden alabilirler ama onurlarını alamazlar, alamadılar ?

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51