Ata Alp And


OKUR OLMAK


Konuya girerken sormak istiyoruz, yaşamınız boyunca kaç kitap okudunuz?... Okurlarla birlikte, kültür/sanatla ilgilenenlerin yanı sıra, zaman zaman gündeme geldiği üzere, kendi yazdığını okuyan edebiyatçılar konusunu da anımsatarak, özellikle edebiyatçılara bu sorumuz? Kaç kitap okudunuz?.. Tabii bunu derken de, ülkemizdeki gazete ve kitap tirajlarını anımsamanın yararlı olacağını düşünmekteyiz?
Kitap okuma oranında üç basamaklı sayılara dayandığımızı düşünmenin yanı sıra, yine özellikle hızlı okuma tekniğiyle kitap okuma yarışına girenleri kulvar dışına iterek sorumuzu soruyoruz?
İyi bir kitap okuru olmak kuşkusuz ki kitap sevgisi ve öğrenme merakı ile dolu bir zevk alma duygusuyla olur? Okuduğunuz kitaplar sizi alıp başka dünyalara, kitap yazarının hayal ya da yaşam dünyasına götürür; öğrenme açlığınızı ve merakınızı giderir, ufkunuzu açar, hayal dünyanızı besler.
İşte kitap ve okur denince bunlar insanın aklına gelebiliyor.
Bu konuda, deneme, biyografi, çevirmen olarak tanınan, romanları bulunan, ?Edebiyat, ideal okurlara değil; sadece yeterince iyi okurlara bağlıdır? gibi güzel bir söz söyleyen Arjantinli yazar Alberto Manguel dikkat çekiyor?
?Palmiyelerin Altında?, ?Yabancı Bir Ülkeden Haber Geldi?, ?Gezgin, Kule ve Kitap Kurdu?, ?Geceleyin Kütüphane?, ?Hayali Yerler Sözlüğü?, ?Okumalar Okuması?, ?Dönüş?, ?Merak?, ?Bütün İnsanlar Yalancıdır?, ?Ayrıntılara Âşık Adam?, ?İlyada ve Odesseia Homeros?, ?Okumanın Tarihi?, ?Okumanın Günlüğü?, ?Borges´in Evinde?, ?Tanpınar´ın İzinde Beş Şehir?, ?Başka Ateşler? ve ?Kelimeler Şehri? adlı yapıtları bulunan ödülleri evrensel düzeye uzanan bir Alberto Manguel?
Alberto Manguel bir yazardan çok okur olarak tanınıyor? ?Okumak sohbet etmektir? diyor; okuduğu metne kalemiyle yanıtlar veriyor, iyi bir okuru ikinci yazar olarak görüyor. ?Okumanın Tarihi?ni yazabilmek için yedi yıl okuyan Manguel; okuduğu iyi yazarların karşısına onlar kadar iyi bir tümce ile çıkamayacağı için yazmaya da direnmiş ve ?Hayali Yerler Sözlüğü? adlı yapıtıyla bu direnci kırmış.
Alberto Manguel´e göre okuma: ?Metne girme ve onun bireysel kapasitenin tamamıyla keşfetme, yeniden icat etme edimi içinde yeniden sahip olma yeteneğidir. Okuma, okurlarının kelimeler labirentine girmesini, kendi yollarını kesip açmasını ve sayfanın kenar boşluklarının ötesinde kendi haritalarını çizmesini talep eder.? (www.arkakapak.com)
İşte Manguel´in okurluktan edebiyata doğmasının kısaca öyküsü bu.

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04