Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE ATATÜRK CUMHURİYET´İNİN EĞİTİM İLKELERİ!

-?Öğretmenler! Cumhuriyetin özverili eğitmen ve öğretmenleri! Sizler yetiştireceksiniz, yeni kuşak sizin eseriniz olacaktır!? Başöğretmen Atatürk


Atatürk´ün düşünce ve yaklaşımlarının bugün her iyi niyetli yurttaşça anlaşılmakta olan yol gösterici,   çağdaş ölçülerle dayanışma ve birlik sağlayıcı değeri,  bu düşünce ve yaklaşımların her alanda olduğu gibi eğitim alanında da içeriğiyle, örgütlenişi ile, kapsamıyla, gelişmiş bir demokratik toplum olmanın tüm gereklerine uygun niteliklerde oluşundan kaynaklanmaktadır.

AKP yönetiminin alalayıp özendiği çağdışı Osmanlı   ?hanedan?  devleti yıkılırken, Türk ulusunun % 90´ını okuma-yazma bile bilmeyen bir kara-bilgisizlik (cahillik) içinde bırakmıştı!

Atatürk Cumhuriyeti´nde ilköğretimden yükseköğretime, yaygın eğitime varıncaya değin eğitim ve öğretimin   her basamağıyla ilgili yön verici ve örgütleyici ilkeler geliştirildi; bu amaçla çağın en ileri uzman düşünürlerinden yararlanılmaya çalışıldı. Bu yol­dan, bilimselliğin de gereği olarak, kendi somut gerçeklerimize da­yalı özgün sentezlere varmak ereği ile yararlanıldı. 

Atatürk´ün Türk toplumu için eğitim alanında da kurtarıcı olan, ama ABD sömürgeciliğinin Büyük Orta-Doğu Projesinin eşbaşkanlığını üstlenmiş AKP yönetimince özellikle ters-yüz edilip yıkılmak istenen   eğitim kurumlarına yön veren  düşüncelerinin özeti, 1937 yılında yapmış olduğu Meclis açış konuşmasında yer alır: 

- ?Okuyup yazma bilmeyen tek yurttaş bırakılmamalıdır;

- Kalkınma savaşının gerektirdiği teknik işgücü yetiştirilmeli­dir;

- Yurt sorunlarının ideolojisini anlayacak, anlatacak, kuşak­tan kuşağa yaşatacak birey ve kurumlar yaratılmalıdır.?

Görüldüğü gibi Atatürk´ün eğitim konusundaki düşünceleri, bireyin, ulusal toplumun ve uluslararası ilişkilerin barış ve gönenç içinde gelişmesi için demokratik bir eğitimin yapması gereken kat­kıları son derece özlü, kapsamlı ve dengeli bir biçimde kavrayan, dizgeli düşüncelerdir

Denilebilir ki Cumhuriyet tarihimizde -dahası Türk ulusunun tüm bilinen tarihinde- çağdaş, demokratik, bağımsız bir ulusal top­lum olmada eğitimin ilkeleri ve uygulamadaki gereklilikleri üzerinde bilinçli ve kapsamlı olarak düşünülüp davranıldığı tek dönem Ata­türk Dönemi olmuştur.

Tüm ulus olarak özümlememiz gereken bu düşüncelerin en başta gelenlerinden bir demeti, Atatürk´e BAŞÖĞRETMEN sanı verilişinin de eşliğinde kutladığımız   Öğretmenler Gününde vurgulayalım:

«... En önemli, en temel nokta eğitim sorunudur. Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum durumunda yaşatır; ya da bir ulusu tutsaklık ve düşkünlüğe bırakır.»

«Efendiler, eğitim sözcüğü yalnız olarak kullanıldığı zaman herkes kendince amaçlanan bir anlayışa gider. Ayrıntılara girilirse eğitimin hedefleri türlülenir. Örneğin dinsel eğitim, ulusal eğitim, u­luslararası eğitim... Bütün bu eğitimlerin hedefleri başka başkadır. Ben burada yalnız yeni Türk Cumhuriyeti´nin yeni kuşağa vereceği eğitimin ulusal eğitim olduğunu kesinlikle belirttikten sonra öbürleri üzerinde durmayacağım.»

«Ne yazık gerçek durum şudur ki yeryüzündeki üç yüz mil­yonu aşkın müslüman kitleleri, şunun ya da bunun tutsaklık ve aşa­ğılayıcılık zincirleri altındadır. Aldıkları manevi eğitim ve ahlak, on­lara bu tutsaklık zincirini kırabilecek insanlık niteliğini vermemiştir, veremiyor. Çünkü eğitimlerinin hedefi ulusal değildir.»

«Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken, onlara özellikle varlığı ile, hakkı ile, birliği ile çatışan tüm yabancı öğelerle mücade­le gereği ve ulusal düşünceleri her şeyi bir yana bırakarak, her kar­şı düşünce önünde şiddetle ve özveriyle savunma zorunluluğu tel­kin edilmelidir... Sürekli ve korkunç bir mücadele biçiminde beli­ren uluslararası yaşamın felsefesi, bağımsız ve mutlu kalmak isteyen her ulus için bu nitelikleri şiddetle istetmektedir.»

«Efendiler ulusal eğitimin ne olduğunu bilmekte artık hiçbir türlü karışıklık kalmamalıdır. Bir de ulusal eğitim ilke olduktan sonra onun dilini, yöntemini, araçlarını da ulusal kılmak zorunlu­luğu tartışma götürmez. Ulusal eğitim ile geliştirilip yükseltilmek is­tenen genç kafaları bir yandan da paslandırıcı, uyuşturucu, düşsel nitelikteki gereksizliklerle doldurmaktan dikkatle kaçınmak gere­kir.»

«...hükümetin en verimli, en önemli görevi eğitim işleridir. Bu işlerde başarılı olabilmek için öyle bir program izlemek zorundayız ki o program ulusumuzun bugünkü durumuyla, toplumsal yaşamın gereksinimleriyle, çevrenin koşullarıyla ve çağın gerekleriyle tama­mıyla orantılı ve uyumlu olsun...»

«Bir yandan kara bilgisizliği gidermeğe çalışırken bir yandan da ülke çocuklarını toplumsal ve ekonomik yaşamda fiili olarak etkin ve verimli kılabilmek için zorunlu olan ilk bilgileri, uygulamalı bir biçimde vermek eğitim yöntemimizin temeli olmalıdır.»

«Uygar ve çağdaş bir toplumun bilim ve kültür yolunda bu ka­darla yetinemeyeceği kuşku götürmez. Ulusumuzun dehasının geli­şimi ve bu sayede layık olduğu uygarlık mevkiine çıkması doğaldır ki yüksek meslek adamlarını yetiştirmekle ve ulusal kültürümüzü yüceltmekle olanaklıdır.»

«Bu ilk ve son öğretim basamağı arasında ortaöğretimin de ge­rekliliği doğaldır. Ortaöğretimin amacı ülkenin gereksindiği türlü hizmet ve sanat adamlarını yetiştirmek ve yüksek öğretime aday hazırlamaktır. Ortaöğretimde de eğitim ve öğretim yönteminin uygula­malı ve işlemsel (ameli) olması ilkesine uymak şarttır.

?Kadınlarımı­zın da aynı öğretim derecesinden geçerek yetişmelerine önem veri­lecektir.»

«... Bir toplumun hastalığı ne olabilir? Ulusu ulus yapan, iler­letip aydınlatan güçler vardır; düşünce güçleri ve toplumsal güç­ler...Düşünceler anlamsız, mantıksız uydurmalarla dolu olursa, o düşünceler hastalıklıdır. Bunun gibi toplumsal yaşam akıl ve man­tıktan yoksun, yararsız ve zararlı bir takım inançlar ve geleneklerle dolu olursa kötürüm olur.»

«Ülkeyi, ulusu kurtarmak isteyenler için yurt sevgisi, iyi niyet, özveri en zorunlu olan niteliklerdendir... ama bir toplumu çağın gereklerine göre ilerletebilmek için bu nitelikler yetmez; bu niteliklerin yanında bilim ve teknik gereklidir.... Bilim ve teknik için okul gereklidir... Okul genç kafalara insanlığa saygıyı, ulus ve ülkeye sevgiyi, şerefi, bağımsızlığı öğretir... Ulus ve ülkesini kurtarmak isteyenler, aynı zamanda mesleklerinde birer namuslu uzman ve birer bilgin olmalıdırlar. Bunu sağlayan okuldur.»

«Dünyada her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en doğru yol gösterici bilimdir, tekniktir. Bilimin ve tekniğin dışında yol gösterici aramak aymazlıktır, bilgisizliktir, sapkınlıktır. Ancak, bilimin ve tekniğin yaşadığımız her dakikadaki aşamalarının evrimi­ni kavramak ve ilerlemelerini zamanla izlemek şarttır.»

«Öğretmenler , Cumhuriyet, düşünce, bilim, teknik, beden bakımlarından güç­lü ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni kuşağı bu nitelik ve yeteneklerde yetiştirmek sizin elinizdedir.»

«Erkek ve kız çocuklarımızın aynı yoldan bütün öğrenim dere­celerindeki öğretim ve eğitimlerinin işlemsel olması önemlidir. Ülke çocukları, her öğrenim derecesinde, ekonomik yaşamda etkin, ve­rimli ve başarılı olacak biçimde donatılmalıdır. Ulusal ahlakımız uygar ilkelerle ve özgür düşüncelerle beslenip güçlendirilmelidir. Bu çok önemlidir, özellikle dikkatinizi çekerim: Korkutma temeline dayalı ahlak, bir erdem olmadıktan başka güvenilebilir de değildir.»

 «Ulusumuzun yüksek karakterini, yorulmaz ça­lışkanlığını, doğuştan zekâsını, bilime bağlılığını, güzel sanatlara sev­gisini, ulusal birlik duygusunu durmadan ve her türlü araç ve ön­lemlerle besleyip geliştirmek ulusal ülkümüzdür.» 

«Eğer sürekli barış isteniyorsa, insan yığınlarının durumlarını iyileştirecek uluslararası önlemler alınmalıdır. İnsanlığın tümü­nün gönenci açlık ve baskının yerine geçmelidir. Dünya yurttaşları çe­kememezlik, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak biçimde eğitilme­lidir.»

UNESCO´nun da tanımladığı gibi ?Eğitim, bilim ve kültür alanlarında olağanüstü bir demokrasi devrim­cisi, uluslararası anlayış, işbirliği ve barış için çalışmış, gelecek kuşaklar için örnek olacak? Başöğretmen Atatürk´ü en derin sevgi, saygı, bağlılık duygularımızla anıyor, tüm   meslektaşlarımın bu engin anlamlı gününü kutluyorum. 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00