Prof. Dr. Özer OZANKAYA


NUTUK/SÖYLEV´İN 91. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!


 

Bu hafta, Atatürk´ün bir dünya klasiği değerindeki NUTUK/SÖYLEV adlı yapıtını CHP Genel Kurulunda okuyuşunun 90. Yılını geride bırakıp 91. Yılına girişinin yıldönümü günleridir.

NUTUK/SÖYLEV, bireysel onur ve özgürlükle ulusal onur ve özgürlüğün ayrılmaz birlikteliğini, ulusal bağmısızlık ve özgürlük ile cumhuriyet´in de aynı anlamı taşıdığını sergileyen bir düşün ve eylem ürünüdür.

Bağımsızlık ve özgürlüğün birlikteliğinin somut simgesi olan Cumhuriyetin, bu nedenle hem bireysel hem ulusal var oluşun tek temeli olduğunu haykıran NUTUK´un her yıldönümünün, özellikle de AKP iktidarının Atatürk Cumhuriyetini ?kapanmasını istediği devre arası? saydığını açıkça duyurduğu şu karanlık ortamda, DEMOKRATİK MEŞRULUĞUNA SAYGISI OLAN TÜM SİYASAL VE TOPLUMSAL KURUMLARIMIZCA, bunlar arasında öncelikle de Cumhuriyet Halk Partisi yönetimince tüm yurt yüzeyinde bilimsel ve sanatsal, sportif şenliklerle kutlanması, Türk demokrasi kültürüne eşsiz katkılar yapacak önem taşımaktadır.

Ne yazık ki CHP yönetiminin bile, anımsatmamıza ve somut çalışmalarımıza karşın, bu konudaki duyarsızlığı üzüntülerimize üzüntüler katmaktadır.

Özellikle tiyatronun, insanlarda değer ve tutum değişikliği sağlamadaki etkinliği bilinmektedir. NUTUK/SÖYLEV gibi bir demokrasi klasiğinin tiyatro yoluyla genç kuşaklara ve genellikle yetişkinlere sunulmasının, demokrasi kültürümüze eşsiz katkı yapacağı açıktır.

Nitekim seçkin tiyatro oyuncusu ?yeri ışıklar içinde osun- Müşfik Kenter, 70. Yıldönümünde benden bir seçki istemiş ve yaptığım seçkiyi 2-3 yıl boyunca sahnelemişti.

90. yılında da NUTUK/SÖYLEV´den yaptığım seçkiyi Ankara´da TOBAV Başkanı değerli sanatçı Mehmet Yılmaz ve Tiyatro Atelye Topluluğu sahnelemeyi kabul etmiş ve 10 Kasım 2017´de Ankara Yenimahalle Belediyesi´nin katkılarıyla seyircilere ulaştırmıştı.

Ancak CHP yönetiminin bundan başka bir katkısı olmadı.

NUTUK´un CHP Genel Kurulunda okunuşunun 91. Yılıdönümü olan bu haftada da hiçbir anma ve kutlama çalışması yapılmış görünmüyor. Bu ilgi zayıflığını üzüntü verici bulduğumu bir kez daha dile getirmekten kendimi alamayacağım.

Başkent Üniversitesi´nin Sayın Prof. Dr. Seçil Karal Akgün´ün yönetimindeki Atatürk Araştırma Enstitüsü´nün, 8 Kasım 2018 günü Tiyatro Atelye´ye bu değerli emeklerini Üniversite Kampusu´nda sergileme olanağı sunduğunu teşekkürle duyurmak isterim.

NUTUK/SÖYLEV´in Türk Gençliği´ne seslenişi, dünya durdukça, bağımsızlık ve özgürlük ülküsünün sesi olmayı sürdürecektir:

?Ey Türk geleceğinin çocuğu! İşte bu ortam ve koşullar içinde bile ödevin, Türk bağımsızlığını ve Cumhuriyetini kurtarmaktır!
Gerekli olan güç, damarlarındaki soylu kanda vardır!?

İsmet İnönü´nün unutulmaz tanımıyla ?Devletimizi kuran, ulusumuza özveri ve doğrulukla hizmet eden, insanlık ülküsünün tutkun ve seçkin kişiliği, eşsiz kahraman Atatürk?ü SÖYLEV´iyle de Türk uusuna ve tüm insanlığa özgürlük ve bağımsızlık yolunda yaptığı sonsuz hizmetleri için en derin sevgi, saygı ve bağlılık duygularımızı anıyoruz..

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00