Prof. Dr. Özer OZANKAYA


NUTUK (SÖYLEV), YÜCE DEĞERİNİ, 90. YILINDA DA TÜM GÖRKEMİYLE KORUYOR!


15 Ekim 2017, Atatürk´ün, önderliğini yaptığı Türk Bağımsızlık Savaşıyla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti´in kuruluşunu belgelere dayalı olarak anlattığı NUTUK (SÖYLEV) adlı büyük yapıtını, CHP Genel Kurul´unda okuyuşunun 90. Yıldönümüdür.

Atatürk, NUTUK´u yazmaktan amacını şöyle anlatmaktadır:

?.. ulusum için ve yarınki çocuklarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek kimi noktaları belirtebildiysem, kendimi mutlu sayacağım.?

NUTUK´u bitirirken de Türk bağımsızlık ve Cumhuriyeti´ni Türk Gençliğine şu sözle emanet etmektedir:

?Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardanberi yaşanan ulusal yıkımların yarattığı uyanıklığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır.

Bu sonucu Türk gençliğine emanet ediyorum.?

Bugün, Türk Gençliğine emanet bırakılan o sonuç, yani bağımsız, özgür, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti devleti, onun sağladığı özgürlük düzeninden yararlanarak iktidar olan, ama onu benimsemediğini açıkça ilân eden bir kadronun çok yönlü saldırıları altında örselenmiş, örselenmekte, yıkılmak istenmektedir..

Bir kıskaç niteliğindeki bu saldırılardan ulusal bağımsızlık ve özgürlüğümüzü, yurdumuzun bütünlüğünü kurtararak yeniden Atatürk Cumhuriyeti´nin esenliğine ulaşabilmede, NUTUK/SÖYLEV´in bu 90. Yıldönümünü gerektiği gibi kutlayıp anarak, başta gençler olmak üzere her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının okumasını, anlamasını, okumuş olanların yeniden okuyarak düşünce ve duygularını pekiştirmesini sağlamak, çok işlevsel değer taşımaktadır, kanısındayım.

Bu amaç için en başta CHP olmak üzere, Türk ulusal bağımsızlık ve Türk Cumhuriyeti´ne, yani demokrasiye doğrulukla bağlı olan tüm siyasal, mesleki, eğitsel kurumların, bu 90. Yıldönümünü tüm yurt yüzeyinde özenli konferanslarla, konserlerle, kültür, sanat ve spor etkinlikleriyle, .. kutlamaları, tüm yurdu Atatürk´ü  NUTUK´u okurken gösteren büyük boy resimlerle,  duyurularla bezemeleri gerekir, kanısındayım.
Bu amaçla, kişisel bir çaba olarak  NUTUK´tan yapmış olduğum bir seçki, geniş bir çevreye ulaştırılmak üzere hem Atatürkçü Düşünce Derneği, hem Bodrum Belediyesi tarafından yayınlanmaktadır.
Bu seçkiyi, ışıklar içinde olsun, değerli tiyatro sanatçımız Müşfik Kenter´in isteği üzerine, NUTUK´un 70. Yıldönümü olan 1997´de sahnelemesi için yapmıştım. Seçkin sanatçımız 3 yıla yakın süreyle sahnelemişti.
90. yıldönümünde de Opera ve Tiyatro Sanatçıları Vakfı´nın başkanı Sayın Mehmet Yılmaz NUTUK´tan yaptığım seçkiyi 10 Kasımda Ankara´da  sahneleyecektir. 

NUTUK (SÖYLEV)in 90. Yılı dolayısıyla bir dileğimi de paylaşmak istiyorum:
Yurdumuzun her köşesindeki okul ve resmi kurumlarda özenle çerçevelenmiş biçimde sergilenen Gençliğe Sesleniş, anlamını pek az yurttaşın bildiği ?ilelebed, bedhah, şerait, nâmüsait, dalalet,müstevli, tevhid, bitâb" gibi Arapça, Farsça sözcükler içermekte, yüksek sanatsal anlatımı nedeniyle şiir gibi belleklerde yer etse de, zihin ve ruhlarda tam olarak kavranamamaktadır.
İkisi de Başbakanlık yapan Prof. Dr. Sayın Tansu Çiller´in "halel" yerine "helal", SBF çıkışlı Sayın Mesut Yılmaz´ın "bedhah" yerine "bedbaht" dediğini kulaklarımla duydum, gözlerimle TV ekranlarında izledim.

Bu nedenle Gençliğe Sesleniş, yine Atatürk´ün önderliğine borçlu olduğumuz güzel Türkçemize ulaştırılarak, eğitim kurumları başta olmak üzere kamusal ve özel tüm kurumların salonlarında, bir yanda aslı, yanıbaşında da özleştirilmiş biçimi ile birlikte sergilenmeli, Türk Gençliğine yapılan ve yol-gösterici değeri sonsuza dek sürecek   bu olağanüstü    çağrıyı genç-yaşlı tüm yurttaşların anlayarak okumaları sağlanmalıdır.

 Prof. Dr. Özer OZANKAYA

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00