Ahmet DUMAN


Neredeyse Koronayı Yendik! (1)

ya her şey eskidi olmaya devam ederse?


Durum vaziyetlerine göre öyle görünüyor: Sanki Korona virüsünü yenmişiz gibi. Bazılarına göre hayır yenemedik, bazılarına göre; ağır yaraladık can çekişiyor, bazılarına göre süreci çok iyi idare etti devlet, iyi ki bu “Tek Adam, Tek Tabanca” modeli var! Olmasaydı bu işi zor çözerdik. Diyorlar. herkes kendince haklı…

Bir şey dikkatinizi çekmiş olmalı: Türkiye “çok şey bilen adamlar ülkesi” olmaktan çıkmış artık. Ne mutlu bize ki artık “her şeyi bilen adamlar ülkesi” olmuşuz. Bu iyi bir şey mi? Elbette iyi bir şey! Onlar olmasaydı geçmişte çözdükleri birçok sorun gibi bu Korona salgını sorununu da çözemezdi Türkiye! İnanılmaz bir şey: Bir kısım medya açık oturumlar yapmayı pek seviyor. Ben izleyemiyorum. diyeceksiniz ki; niye? Bilgi dağarcığım o seviyeyi kaldıramıyor! Zaman zaman izlediğim bölümleri hukuk, politika, ekonomi içerikliydi fakat o zamanlar ayırt edememişim, tüm bu konuları tartışan bu konularda her şeyi bilenler birkaç kişi! Yaklaşık iki aydan beri bu malum zevat korona üzerine de ahkâm kesmekteler.

Çok şey mi biliyorlar yoksa her şeyi mi? Bilemiyorum ancak: “çok yaşa padişahım! Sen Koronayı da döversin!” demeyi iyi bildikleri kesin.

Şimdi Dünyanın önünde yeni bir sorunsal var: Korona sonrası sorunsalı. “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyenler var. Bunlar her olaydan sonra bu lafı etmeye bayılırlar. Sizlerde anımsayacaksınız; geçmişte birkaç toplumsal olayda gösterilen duyarlı tavır böyle sözler edilmesine neden olmuştu. Sonrasında her şeyin eskisi gibi sürdüğünü görüp düş kırıklıklarımızla baş başa kala kalmıştık!

Dünya doğal olarak kendine yeni baştan bir çeki düzen verecektir. Uluslar arası ilişkiler pandemi sürecinde gösterilen tavırlarla yeniden biçimlenecek sanıyorum. Ülkeler arasında bazı sayısal bilgiler akışkan olacak, sınırlar daha denetimli olacaktır. AB ülkelerindeki gibi serbest olmayacaktır. İnsanlık denilen evrensel kavramın özellikle bu türden, ülkeler arası konularda, daha çok öne alınacağını da bekleyebiliriz. Gelecekte ortaya çıkacak bu boyutta felaketlere karşı neler yapılması gerektiği de her yönüyle ele alınacaktır. İnsanlığın çook yıllardır biriktirdiği değerlere hep birlikte sahip çıkılacağını, belki fazla iyimserlik olacak ama, bekleyebiliriz. Küçük bir olasılık ama yine de, sağlıkla ilgili çalışmaların ticari bir konumdan daha insanı boyutlara çekileceği de beklenebilir. Burada yazdıklarımla ilgili veya bilmediğimiz daha birçok konuda çalışmalar başlamıştır bile…

Türkiye’de neler olacak? Mart ayından öncesine göre olasılıkla yavaş yavaş geçilebileceği müjdelenen “yeni normal” dönemde neler beklenebilir.

Baştan söylemek gerekirse, çok kötü bir başlangıç yaparak girdiğimiz salgın sürecini çabuk toparlayarak iyi yönettiğimiz söylenebilir. Sürecin bitirilmesi öyle olacağa benzemiyor. AKP hükümetinin çeşitli ekonomik ve siyasal endişeler nedeniyle zafer ve çok büyük bir başarıyla bu salgının da üstesinden geldik diyerek yaptığı işlere bakınca yapılacaklar konusunda insan kuşkulanmadan edemiyor. Geçenlerde Cumhurbaşkanı yardımcısının hazırladığı ve kamuoyunda da paylaşılan hac ve umre ile ilgili takvime bakılırsa Korona’dan daha çok mütedeyyin seçmenin öbür dünyası ile ilgili endişelerinin giderilmesi daha önemli ve öncelikli.

 Fakat ne yazık normalleşmeyle birlikte ortaya çıkacak ve zaten var olan ekonomik sorunlarla ilgili herhangi bir önlem paketi şu ana kadar kamuoyunda paylaşılmadı.

Konuyu gelecek yazıda da sürdüreceğiz.

 

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00