Cumali KARATAŞ


NECMİ ÖZDEMİR´LE MÜZİK KONUŞTUK


Ünlü bestekâr Kazım Sanrı´nın öğrencisi olan Necmi Özdemir yaklaşık 50 yıldan bu yana müziğin içinde olup, Emirgan Çay Bahçesi´nde sahne almış, Lunapark Gazinosu´nda dönemin ünlü ses sanatçılarıyla aynı sahneyi paylaşmış. Cumali Karataş

   ***Nasıl müziğe başladınız Necmi Bey?

 

            ---Düğünlerde sahneye çıkarak müziğe başladım. 

 

            ***Ailedesizden başka müzikle ilgilenen oldu mu?

 

            ---Hayır.

 

            ***Herhangi bir dernek ya da toplulukta müzik çalışmalarına katıldınız mı?

 

            ---Derneğe gitmedim? Kazım Sanrı´nın yönettiği, Gazipaşa okulunda  çalışmalarını yapan Halk Eğitim Korosu´na birkaç kez gittim.

 

            ***Dönemin rağbet gören eğlencemekânlarında olan çay bahçelerinde sahne aldınız mı?

 

            ---Asfalt Rıza´nın Emirgan Aile Çay Bahçesi´nde solist olarak sahne alıp, fantezi okudum. Piknik´de, /resimler/2018-4/16/1322021440100.jpg Kervansaray´da da ayrıca sahneye çıktım.

 

            ***Kimlerle sahne aldınız o yıllarda?

 

            ---Emirgan´daŞükran Ay, Fahri Işık, Canan Işık ve kendisi aynı zamanda berber de olan Fevzihan Çadırcı gibi ses  sanatçılarının olduğu kadroda sahneye çıktım. Piknik´te Handan Kara ile İsmail Polat´la sahne aldım. Kervansaray´ı ise hatırlayamıyorum.    

 

            ***Adana İl Radyosu´nun çalışmalarında bulundunuz mu? Radyoda solo ya da koro olarak bulundunuz mu?  

 

            ---Yarbaşı Karakolu´nun oralarda kurulanAdana Radyosu´nda hiç çalışma yapmadım. 

 

            ***O yılların müzik atmosferinden bildik isimler var mı?

 

            ----RahmetliAli Limoncu, Selahattin Sarıkaya ve başbağlama Gani Çelik gibi isimlerle beraber Şaban Gen ve Cahit Seyhanlı´yı hatırlıyorum. Ayrıca düğünlerde sahneye çıkan Sadık Altenmeşe vardı.

 

            ***İlçe konserleri ya da turne vb. Adana dışındaki yerlerde de program yaptınız mı?

 

            ---Misis, Ceyhan, Tarsus ve Mersin gibi yerlerde tek ya da grup olarak amatörce sahne aldık. 

 

            ***Plak ya da kaset çıkardınız mı?

 

            ---Aydoğanların Stüdyo 78´inden bir kasetim yapıldı. Cevat Yurdakul Caddesinde Aydoğanlar´ın stüdyo haline getirdiği yerde ilk kasetimi yaptım. Aydoğanlar aynı zamanda Abidinpaşa´dan Kızılay´a çıkarken, Büyük Postane civarında elektrik malzemesi satıyorlardı.

 

            ***Saz olarak kimler çaldı?

 

            ---Kartallar ile Şenyaylar adlı gruplar stüdyoda kasetime eşlik ettiler? Kartallar; klarnette  baba Yaşar Kartal, kemanda oğlu Bülent ile Kanunda  yine diğer oğlu Göksel Kartal´dan oluşurken; Şenyaylar´dan ise Hilmi (keman) ile Mahmut Altın (ritm) vardı.

 

            ***Size parasal olarak bir getirisi oldu mu?

 

            ---Oldu? Abidinpaşa, Atatürk ve Çakmak gibi Adana´nın belli başlı caddelerinde afişler asılıydı. Satış olarak iyiydi.

 

            ***Sonraki yıllarda müzik çalışmalarınızı nasıl sürdürdünüz?

 

            ---1979 yılında İstanbul´a gittim. Osman Kavran ile oğlu Mahmut Kavran´ın orda, Lunapark Gazinosu´nda Adnan Şenses,Müjde Ar,Ateş Böceği Ercan gibi sanatçıların kadrosunda sahne aldım.

 

            ***İstanbul´da başka bir çalışmanız oldu mu?

 

            ---İstanbul´da bir süre kalsam da daha sonra apar topar geldim. Bizim hanım çevreden biraz etkilenmiş? Eşin İstanbul´a gitti, artık gelmez, sizi terk eder gibi şeyler söylemişler. O da türlü bahanelerle gelmem isteyince daha fazla kalamadım.          

 

***Adana´ya döndükten sonraki müzik çalışmalarınızda neler yaptınız?

 

            ---Çukurova Türk Sanat Müziği Korosu´nun çalışmalarına katıldım ve hâlen orda çalışmalarımı sürdürmekteyim. Çukurova TSM Korosu´nu Savaş Oytun´la eşi Gönül Oytun yönetmekteler. Sağ olsun kıymetli koro şefimiz Savaş bey 2013 yılında verdiğimiz konserin ikinci bölümünün tamamını benim soloma ayırdı. Solo yaptığım bu bölümde altı şarkı seslendirdim. Hatta son şarkı olarak da benim güftesini yazdığım, Savaş Oytun´un da bestesini yaptığı ?Seçemiyorum? adlı roman havasındaki 9/8´lik hicaz şarkıyı seslendirdim.

 

            ***Şarkı sözü de yazıyorsunuz demek.. Başka sözleriniz de var mı? Kitap, CD vb. bir düşünceniz var mı?

 

            ---Kendimi bildim bileli yazıyorum. Bir arkadaş da sizin gibi kitap konusunu sordu. Şu an için düşünmüyorum.   

 

            ***Röportaj için teşekkür ederim..

 

            ---Ben teşekkür ederim araştırma zincirine bir halka olarak beni de dahil ettiğiniz için. Ayrıca? Adana´mızın bir asırlık tarihi gazetesinde yer almaktan mutluluk duyacağım.  Daha nice uzun yıllar dilerim Yeni Adana gazetesine.  

 

                                               ***NECMİ ÖZDEMİR***

 

            Şoför Rahime ile ev hanımı Güzide´nin üç çocuğundan biri olan Necmi Özdemir 07.02.1950 Adana´nınKocavezir mahallesinde doğdu. Babasını kaybetmesi nedeniyle Tepebağ İlkokulu üçüncü sınıfından itibaren çalışıp, okumaya başladı. İlkokul sonrasında, Yeni Garaj (Eski Devran) karöserci olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Ali Münif Caddesi´ndeki Alsan Pasajı´nda tuhafiyecide tezgahtarlık yapmaya başladı. Askerliğini Konya 3.Ana Jet Üssüve Adana İncirlik üssünde yaptı. Askerlik sonrası Sasa´ya operatör olarak girerek, emekli olana kadar çalıştı.(1994) Eşi Emine hanımla evlenen (1975) ve bir kız, bir oğlu bulunan Necmi Özdemir emeklilik sonrasına Yeni Karamürsel Mağazası´nda Müdür Yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Eşini kaybettikten sonra (1989) bir süre Mersin´de yaşayan ve şeker hastalığı yüzünden iki parmağı kesildi. Bir kaseti çıkan (1978); Emirgan, Piknik, Kervansaray gibi Adana´nın çay bahçelerinde Şükran Ay, Fahri Işık, Canan Işık, İsmail Polat ve Fevzihan Çadırcı; İstanbul Lunapark Gazinosu´nda  Adnan Şenses, Müjde Ar, Ateş Böceği Ercan gibi sanatçılarla aynı kadroda yer aldı. Şarkı sözü de yazan, Çukurova Öğretmenler Korosu´nun çalışmalarında solist olarak yer alan Necmi Özdemir Adana Huzurevi´nde yaşamını sürdürmektedir. 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00