Ahmet DUMAN


Ne Geceymiş Yahu?


Türk Vergi Sistemi beyana dayalı bir sistemdir. Bu şu demektir: Mükellef kazandığını veya kazanmadığını kendi hür iradesiyle hazırladığı ve altına imza attığı bir belgeyle devlete bildirir. Bu belgeye Beyanname deriz. Kuramsal olarak sistem böyle çalışır. Sonra neler olur? Her şey olur! Eğer, devlet bu beyana inanmaz ise beyan edilen gelir ve giderler üzerinde inceleme yapar ve kendi lehine farklılar bulursa farkı tahsil eder. Yani edebilirse! 

Yaşamın her alanında bu beyan ilkesinden söz edilebilir. Siyasette de geçerli. Siyasetçi çıkıp açıklamalar yapmıyor mu? sözler vermiyor mu? İşte size beyan. Bu nedenle olacak, siyaset bir gelenek oluşturmuş: Seçimler den önce ?seçim beyannamesi? yayınlıyorlar. Bir çeşit beyanname yani. Çoğu zaman  işe yaramasa da.

Siyasetçilerin kişisel beyanları da çok inandırıcı gelmiyor bizim kamuoyuna özellikle necip medyamız bu konuda çok duyarlı yalan -veya daha hafif deyimle- hilaf-ı hakikat beyanları şıppadak bulup üzerine gidiyor! Gidiyor mu? Duruma ve adamına göre.

Muharrem Bey´in son gecesi -tuhaf biçimde film adına benzedi - çok merak edildi. Necip medyamız hala işin üzerinde duruyor. Medyacılık´da bu gibi durumlara ?fikri takip? deniliyor. Yani işi sonuna kadar götürme anlamında.

Siyaset yazmak kolay bir iş, hele bir de muhalif değil de yandaşsanız işiniz daha kolay. Canınız sıkılınca patlatırsınız bir CHP haberi iktidar memnun olur; ee CHP bu, her zaman içinde muhalefeti olduğundan onlar da memnun olur. Bu tür haber yazanlar hep majestelerinin uçağında toplantı masasının ilk sıralarında oturmaktalar. Bu günlerde yandaş medyada CHP manşet!

Şimdi konu ?Muharrem Bey´in son gecesi.? Herkes soruyor; o gece neredeydin Muharrem?

Epeyce soruldu bu soru. Sonunda, Muharrem Bey geçti kameraların karşısına o gece nerede olduğunu ve neler olduğunu tek tek anlattı. Bir çeşit beyanname doldurdu imzaladı ilgili kamuoyuna teslim etti. Ne Yazık ki, kamuoyu da maliye bürokrasisi gibi: Senin beyanın önemli değil beyan edilmesini istediği şeyleri beyan edeceksin! Muharrem Bey de aynı durumda. Bir takım köşe yazarları veya TV anchormanlerini Muharrem Bey´in beyanı tatmin etmedi.

Neden 50 bin avukatı cübbeleriyle YSK nın önüne dikmedin? En önemli soru. Adam diyor ki ?konuşlandığım otelden YSK ya ulaşmam yürüme beş dakikaydı.?  İkinci en önemli soru telefon mesajıyla ?adam kazandı? denilir mi? Denilmez. Peki, nasıl söylenir? Kanal kanal gezerek canlı yayınlara dalarak ?adam kazandı? denecek miş.

İşin birde, CHP nin kaybetmesi hatta Kemal Bey´in sayısız yenilgilerine bir yenisini eklemesi yönü var. Çözüm de hazır: Çekil Kemal bey! Adam çekilmiyor. Benzetmek gibi olmasın ama neredeyse ?balkon konuşması? yapacak.

Türkiye siyaseti uzun yıllardan beri Lider üretemiyor. Alanlarda hep aynı yüzler aynı insanlar var. Bu seçimlerde yeni yüz ve farklı söylem olarak iki siyasetçi çıktı ancak her ikisi de soğuk savaş yıllarından kalma siyaset modeline takılıp kaldılar.

Şimdiii soru bir: CHP de Kemal Bey seçim gecesi istifa etseydi kimin genel başkan olmasını isterdiniz? Bir soru daha: Eğer toplanabilirse Olağanüstü Kurultayda CHP Genel başkanlığına adayınız var mı? Bu iki soruya ?Muharrem İnce? diye yanıt veriyorsanız elinizi vicdanınıza koyun ve şu üçüncü soruya içtenlikle yanıt verin: Muharrem İnce´yi biraz fazla yıpratmadınız mı?  

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00