İlhan ALPER


MÜZİK EVRENSELDİR


            Yeteneğin duyguya hükmettiği en önemli sanat dallarından biri kuşkusuz ki müziktir. Kişiye özgü ayrıcalıklı duyumların farklı yansımalarla ortaya koyduğu özgün duyumlar, sanatın sınırlarında kendi konumlarında oluşurlar.

            Sanat elbette ki bir anlamda dil olayıdır?

            Evrensel anlamda geçerlidir o dil?

            Tabii ki de farklıdır onda dil?

            Bilenler için demiyorum tabii, hiç kimse de bir ağız içinde dil aramasınlar? Dili de gizlidir sonuçta yer olarak; sesli, sessiz olarak yapıtça kullanılan dil, payandaları ortak olan algı odaklarına zevk duyularıyla ulaşır.

Şiirin, öykünün, resmin sanatsal kavramlarına dayalı ifadesi o kendi özgünlüğünde, kendi dilince anlatımını yansıtır.                       

            Sınırları, çizgileri aradan kaldıran, en katı sınırlamaları dinlemeyen sanat dilleri içerisinde en önemli ve yaygın olanı kuşkusuz ki müziktir. Duygulara çevirmen olan bir müzik yapıtını beğenen dünya yurttaşı çok olur.

            Müziğin, ezgilerin yeteneğe bağlı bu etkileyici özelliği sanat ve kültür bağlamında gelişirken, dünyadaki tüm insanlar arasında da bir sevgi ve barışa dayalı bir dostluğun oluşumuna da neden olur.

            Renk, ırk, dil, din ayrımlarını da geçersiz kılan bu sanatsal kavramlara dayalı özgünlük dünyada da en çok demokrasiye yaklaşır, yakışır, demokraside boy verip kökleşir.   

            Farklı kültürlerin buluşmasına neden olan müziğin lisan sorunu nedeniyle güftesi anlaşılamayacaktır; şarkının ne anlatmak istediği öğrenilemeyecektir. Böyle bir gerçek de yok değildir?

            Şimdi elbette ki bu hiç önemli değildir? Naçizane, yazımızı okuyan aşina algıdarlar da bunun önemli olmadığını sanırız çoktan algılamışlardırlar da.  

            Yani kısacası?

            Uzakdoğu, Ortadoğu ya da Afrika ülkelerinin müziği olması; Müslüman, Hiristiyan ya da dinli, dinsiz, toplumların müziği olması da pek o kadar önemli değildir?

            Salt ezgi özgünlüğüyle çok şey yansıtabilir ama şu da göz ardı edilmemelidir?

            Notaların, ezgilerin şiirle buluşmasından doğan gücün de lisan sınırları içerisinde yansıttığı algı ve zevk bütünlüğünün her zaman için önemli bir değer ve güzellik taşıdığı da yansınamaz.  Söz konusu enstrümantel anlamdaki evrenselliğin yanı sıra, konunun bir de bu cephesi olduğu hiçbir zaman için yadsınamayacak bir şeydir.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00