İlhan ALPER


MÜZİĞİN ÖNCÜLERİ


            Bir akım kurmak, öncü olmak, farklı, kendine özgü, sıra dışı, özgün olmak kuşkusuz çok önemlidir. Her alanda bunun geçerliliği vardır. Özellikle sanat alanında kalıcı ve iz veren bir olgu olarak kabul edilir. Sözüm ustalaradır tabii ki? Sanatına imzasını atabilenleredir. Kuşkusuz herkes o kategoride yer almak isteyecektir, bu da çok doğaldır. Çeşitli donanımlar kazanmak ve ileriye yürümek gerekir ama yetenek en baştadır. ?Sanatçı olarak doğmak ne demek?..? gibi tam açık bir söze sırtını dönen bazı ideolojiler geçit vermese de  işin başı bu olmadığını kim söyleyebilir.   

            Öncülere toplum ve insan olarak gereksinimimiz vardır? Onlar kendilere özgün yaratı ve birikimleriyle sanat alanının da kapılarını zorlar, ufkunu açar, aydınlatır, yol verir. Özellikle de tabulara düşkün olmayan ve ufku olan aydınlarsa sanatçılar izine düşenleri yoğunlaştırabilir. Yaşam ve sanatla özdeş olan insancıl açının odağında çağın getirdiği içeriklere özgü modeller böylece oluşur. Genel anlamda müzikte bundan etkilenebilir. İnsana gıda olan, toplumun hayat damarı durumundaki evrensel özelliği olan müziği de hiçbir ayrımsız, aynı bütünlükte değerlendirmekteyiz.

Fazla zıplama olmasın açılıma koşut ve biz diyelim Türk müziği artık?

Konumuz Mustafa Sağyaşar ve Aziz Şenses gibi çok değerli olan Adanalı iki müzik öncüsü ses sanatçımız? Sayın Mustafa Sağyaşar´ı biliyoruz? 65 yıldır Türk Müziği´ne katkıda bulunan Sağyaşar Usta adına bu hafta sanat sayfamızın müzik tarihine bir yaprak bırakma çabası da var. Mustafa Bey gibi bereketli toprakların bir önemli ses sanatçısıyla gurur da duyuyoruz ama Aziz Şenses´i ne kadar biliyoruz, ya da ne kadar anımsayabiliyoruz?..  

            Aziz Şenses (1914-1991) önemli bir Türk Halk Müziği ses sanatçımız??İbrişim örmüyorlar?, ?Yenice yolları? ve sanki kendi yazgısı üzerine söylediği ?Kara bahtım, kel talihim? adlı türküler onun sesinden duyulan güzelliklerden birkaçı. Fakat yeterince gündeme gelmeyen bir değer. Her nasılsa, TRT´den emekli olduktan sonra Adana´ya döndüğünde çok sıkıntılı günleri olmuş.  Bir hayranı ona yardımcı olmaya çalışmış.

            1950´li yıllarda TRT Ankara Radyosu´nda Mustafa Sağyaşar Türk Müziği´ni tanıtırken, Aziz Şenses de Türk Halk Müziği´ni tanıtmaya başlamış. Çukurova türküleri, bozlaklar, hoyratlar onun sesinde daha bir dinlenir olmuş. Saygıyla anıyoruz kendisini.

            Demem o ki? Müzikte simgeleşen her iki sanatçımızın da adını yollara, meydanlara, tesislere verelim. Yaşasın, yaşamasın; unutmayalım değerli sanatçılarımızı. Sevgi ve saygıyla anmanın bir yolu da budur.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00