Ata Alp And


MUSTAFA CANAN VE ADANA


Uzun, upuzun bir sanat hareketi Canan üstadımızın sanat yaşamı… Bizi alıp Güneydoğu’dan Akdeniz’e, Çukurova’ya, İstanbul’a, Kıbrıs’a, Almanya’ya götürüyor Sayın Mustafa Canan.

Urfa-Diyarbakır açık hava konservatuvarından(!) Adana çay bahçelerine, Adana, İstanbul Radyolarına, İstanbul Konservatuvar’ına uzanan zorlu bir sanatsal yolculuğu notaların gücüyle aşıyor adeta.

Ve… Takdir ve sevgi toplayan bir ilgi odağı hâline geliyor onun sanatı. Mikrofonlu, mikrofonsuz dinlemiyor, atıyor eli kulağa; Allah ses vermiş ya; buradan bir atlılar geçiyor, Ezo Gelin’ler görünüyor dağ başlarında; türküler, uzun havalar, mayalar, gazeller onun sesinde güzelleşiyor.

Türkülerin rüzgârına kapılan Mustafa Canan’ın roman gibi bir hayatı var… En güzel romanlar söyleşilerden, röportajlardan çıkmıyor mu? İsterseniz Yaşar Kemal’e bir bakın; Orhan Pamuk’a da gidip sorabilirsiniz…

Sayın Mustafa Canan’ın, sevgili Karataş’a verdiği röportaj Güneydoğu, Adana, Çukurova ve hatta Türk müziği tarihinden belirgin izler taşıyan bir nehir söyleşiye dönüşmüş…  

Zirveyi yoklayan bir ses Mustafa Canan…  Aziz Şenses, Mustafa Çağlar, Ahmet Üstün, Abdullah Yüce, Safiye Ayla Müzeyyen Senar, M. Nureddin Selçuk ve hatırlayamadığım birçok sanatçıdır benim ustalarım…” diyen Mustafa Canan Mıkım Tahir’den, Celal Güzelses’e uzanan ve kendisinin “Açıkhava konservatuvarı” olarak tanımlamaya çalıştığı yöresellik ve yerellik kokan ilk döneminde kendisini ilerideki müzikal hedefine taşıyacak olan altyapısını kuruyor, donanımını tamamlıyor.

Müzikteki pratiği, uygulama alanı Adana oluyor Mustafa Canan’ın… Çay bahçeleri ve Adana İl Radyosu hünerini sergilediği alanlar oluyor. Başta Kâzım Karaörs, Selahattin Sarıkaya, Ali Limoncu gibi ustalarla karşılaşıyor. Birlikte sahne ve radyo çalışmaları oluyor. Mustafa Canan’ın Urfalı Yusuf Usta gibi bir saz yapımcısıyla tanışması bir şans oluyor amma asıl şans, çay bahçelerinin de gündemde olduğu o yıllarda, TRT ve ülke müziğine egemen Nida Tüfekçi ve Talip Özkan gibi isimlerle tanışması ve aynı sahnesi paylaşmasıyla oluyor.     

Dolu dolu geçen müzik yaşamında Mustafa Canan “Âşık mısın Arkadaş?” örneği gündemde yer bulan besteleriyle de tanınıyor. Bunun yanı sıra, dernek, koro, dershane gibi yerlerde sayısız öğrenciler de yetiştirerek müziğe hizmet ediyor sanatçı Mustafa Canan.     

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00