Zekai BULUÇ


M.KEMAL ATATÜRK ?ÜN HÜMANİST (İNSANCILLIK )YAPISI


İngiliz emperyalizminin kışkırtmasıyla üç kağıda gelen Yunanlılar İzmir´e asker çıkarıp işgal ederler . Amaçları Türkleri Ön Asya´dan geldikleri yere geri göndermektedir ! Fakat Atina ?daki hesap İzmirlilereve Egelilere uymaz !

Mustafa Necati adındaki genç bir yurtsever arkadaşlarıyla birlikte  Redd-i İlhak Cemiyetini kurarak ilk bildiriyi İzmir ?in Maşatlık semtinde dağıtmaya başlarlar .Mustafa NECATİ düşman kovulduktan sonra Öğrenim Birliğininin kurulmasıyla Milli Eğitim Bakanlığı da yapar. M. NECATİ ?nin genç yaşta ölmesi üzerine  haberialan  M. KEMAL ATATÜRK göz yaşlarını tutamaz . Bu ATATÜRK´ün hümanist yönünün ilk örneklerinden  birisidir.

Çanakkale´nin Gelibolu yarımadasındaki ölümcül savaştan sonra  mezarlıklar yapılırken M. Kemal ATATÜRK Anzak askerlerinin annelerine şöyle seslenir :"Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Bu söylemin eşi benzeri  dünyada görülmemiştir .Zaten İngilizler ve Anzaklar Çanakkale boğazından geri dönerken; Türk askerine  ? Kahraman düşman ? adını vermişlerdi . M. Kemal ATATÜRK ?ün diğer hümanist yanı ise  Sakarya Meydan Savaşından sonra  ortaya çıkmıştır .Kurmaylarıyla birlikte savaş meydanını gezen ATATÜRK ölü ve yaralı Yunan askerlerini görünce kurmaylarına dönerek  ? Türkler bunu hiçbir ülkenin topraklarında yapmayacaktır ! ? der ve kurulacak olan Türk devletinin anti-emperyalist olacağının müjdesini verir . ATATÜRK zaten ? Mecbur kalınmadıkça savaş cinayettir !? demiştir . Yurtta barış, dünyada barış öğretisi ise dört dörtlük bir hümanizmdir !

Bu öğreti anti-emperyalist öğretinin en büyük besleyicisidir .M. Kemal ATATÜRK´ün hümanist yapısı kesinlikle illüzyonist bir yapı değildir !

Sağlıcakla kalın.

NOT:Bu yazıyı Sayın Ahmet DUMAN´ın  Yeni ADANA Gazetesinde yayımlanan13.2.2019 tarihli ?Yılmaz Özdil´in Mustafa Kemal´i?başlıklı yazısından esinlenerek yazdım.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92