Zekai BULUÇ


MİLLİ BURJUVAZİYE SEVABINA ÖNERİLER -2-


Milli burjuvaziye 2. Önerimi rahmetli  İsmail CEM´in    Türkiye ?de geri kalmışlığın tarihi isimli kitabından alıntı yaparak başlamakistiyorum . Aslında biraz sonra yazacaklarımı daha önce yazmıştım . Önce alıntımı yapayım daha sonra önerime geçeceğim .

Çin ?in petrol konusunda geçirdiği tecrübe , bizim açımızdan hayli ilgi çekicidir . Çin ?i gezen Türk gazetecilerden Oğuz Akkan´a  Çin Petrol Enstitüsünün müdürü şu bilgiyi vermektedir : ? İhtilalden önce ünlü İngiliz , Fransız , Amerikan şirketleri çeşitli bölgelerimizi kapatmış , petrol aramaları yapmış , kuyular açıp petrol bulamamış , aldıkları olumsuz sonucu bize bildirmişlerdi . İhtilalden sonra Sovyetler Birliği , Romanya ve Çekoslavakya´dan teknisyen ve mühendis ekipleri getirerek petrol gücümüzü anlamak istedik . Bu ekiplerin içinden en başarılısı Çekler oldu . Sebebi de şu : Ruslarla Romenler Çin ?in çeşitli bölgelerine dağılıp araştırma yaparken Çek ekibi başka yerde vakit kaybetmeden hemen batılı şirketlerin geçmişteki sondaj bölgelerine gidip ? Verimsizliklerle ? nitelenmiş topraklarda araştırma yaptılar ? kör ? kuyuları tekrar incelediler . Aldıkları sonuç şaşırtıcıydı  bu kuyuların %75 inde batılılar petrol bulmuş  fakat hemen kuyuyu körletip  durumu bizden gizlemişlerdi . Bulunup gizlenmiş petrolü kısa zamanda ortaya çıkaran Çek ekibi tabiatıyla öteki ekiplerden daha faydalı oldu.? -1-

*****

Aslında milli burjuvazi Irak ve İran ?a yakın  yerlerde petrol arayacağı gibi daha önce  yabancı şirketlerin arayıp da bir türlü bulamadıkları (!)yerlerde de sondaj yapmalıdır .

Milli burjuvazinin bulacağı petrol Türkiye´yi 50 Milyar dolar masraftan kurtaracaktır .

Türkiye ?de petrol bulmak ütopya değildir . Yabancı ortaklarından  korkmayan milli burjuvazi ; petrolü bulup Türkiye ?yi büyük bir yükten kurtaracaktır . Nakliyat düştüğü için hayvancılık gelişecek  yoksulların evine bile et girecektir . İyi beslenen bebeler hasta olmayacaktır . Çiftçinin girdileri düşeceği için sebze ve meyvenin fiyatı da düşecektir .

Petrolün pahalılığı yüzünden kamyon ve otobüs sahipleri dizel akaryakıt yerine 8-10 numara yağ kullanıp  belli bir zaman sonra araç motorlarına  şanzımanlarına büyük zarar vermektedir .

Sağlıcakla kalın .

NOT: Şimdi bana  ? Ya Zekai , Türkiye ?de milli burjuvazi var mı ? ? diye soracaksınız . Cevabım şu olacak : ?Bizler  bu ülkenin ve bu ülke emekçilerinin sayesinde  zengin olduk ! Bu ülkeye  borcumuz var , bizler bu borcumuzu kısa sürede ödeyeceğiz . ? diyen her sermaye grubu benim için milli burjuvazidir .

Ya yoksa ben çok mu safım ?

Kaynak : -1- İsmail CEM ,Türkiye ?de Geri Kalmışlığın Tarihi 4.Basım 1974  Sayfa 465

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04