Zekai BULUÇ


MENEMEN ?DE ŞEHİT DÜŞEN BEKÇİLER VE TEĞMEN KUBİLAY ANITI NASIL YAPILDI ?


Menemen Olayından sonra , kışlanın arkasındaki tepeye (Yıldıztepe) Cumhuriyet gazetesinin öneri ve öncülüğüyle bir anıt inşa edilmiştir. Anıt konusunda ilk öneri , ( Cumhuriyet başyazarı) Nadir Nadi´den gelmiştir.

Genç Nadir Viyana´dan babası Yunus Nadi´ye yazdığı mektupta olaydan duyduğu acıyı ve tepkiyi belirtiyor:  Cumhuriyet kurbanı Kubilay bey namına bir abide yapmaya teşebbüs edilse nasıl olur?  Diye soruyor.

Yunus Nadi 10 Mart 1931´de Ankara´dan gazetesine şu haberi veriyor ?´? Viyana´da tahsilde bulunan oğlum Nadir´den hemen bir ay kadar evvel aldığım mektupta bu meseleye, yani  Menemen´de Cumhuriyet Kurbanı Kubilay namına bir abide yükseltilmesi lüzumunu Türk gençliğine yakışacak  ateşli bir lisanla yazıyordu (?) Mektup oğlumdan geldiği için değil  belki  onu, Nadir´in mensup olduğu bugün ki Türk gençliğinin sadık ve canlı bir ifadesi telakki ettiğim için kıymet veriyorum. Ve bu fikir ile , his ile işte bu mektubun bazı parçalarını naklediyorum? ?´

Daha sonra oğlu Nadir´in önerisi , duygulandırıcı ve düşündürücü izlenimleri?

Kısa bir süre sonra ?´Anıt Komitesi  ?´ kuruldu. Cumhuriyet gazetesi  ?´Kubilay Anıtı Nasıl Olmalıdır ? ?´  başlıklı bir araştırma önerisi ile birlikte bağış kampanyasına başlandı. Okurlar , sancılarGüzel sanatlar akademisiüyeleri görüşlerini açıkladılar, bağışlara katıldılar. Çizilen resimler gazetede günlerce yayımlandı . Ve sonunda projelerden biri  HeykeltıraşRatıp Aşir´in projesi seçilir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı  Kazım Paşa´nın ( Kazım Özalp ) 31 Mart 1931 tarihindeki bildirisi de şöyledir : ?´? Kubilay timsalini taziz için ne yapsak yerinde olacağına şüphe yoktur. Bu hakikat ve kanaate istinadendir ki Cumhuriyet Gazetesi´nin ileri attığı Kubilay Abidesi fikrinin kuvveden fiile çıkarılması işini idare etmek üzere teşekkül eden komitemiz , Büyük milletimizin göstereceği  uyanık  ve civanmert iştirak sayesinde bu teşebbüsün pek az bir zamanda tahakkukedeceğine emin olarak faaliyete başlamış bulunuyor ve ilk iş olarak bu beyanname ile maksadını millete arz ediyor. ?´

Anıt komitesi böyle  bir bildiriden sonraçalışmalara başlamış ve Menemen´de Yıldıztepe´de devrim şehitlerine layık  bir anıt inşa ettirilmiştir. Kubilay Anıtı, gönüllerimizde , Ankara´daki Anıt-Kabir ´in bir bölümü , bir parçası gibidir?

Granit taşlardan örülmüş büyük bir bloktan sonra birbirine kenetlenmiş  üç sütunlu Kubilay Anıtı´nın ön yüzünde mermere işlenmiş Atatürk´ün Gençliğe Hitabesi (sesleniş ) görünmekte ; daha üst planda bu gençliği simgeleyen , elinde çelik mızrağı ile irticaı ezmeye hazır tunç bir heykel ufukları gözlemektedir. Anıtın ön ve iki yan yüzeyine , üç şehidin adı işlenmiştir .

Devrim Şehitleri kendilerine çok yarışan böyle anlamlı bir görüntü içinde yurt topraklarında sonsuz uykularındadır?

Çamlar arasındaki yoldan Yıldıztepe´ye çıkanlar yükselen anıt´ın taşlarına büyük kabartma harflerle işlenmiş ­ bir ant anlamı taşıyan şu sözleri okurlar : ?´ İNANDILAR ,DÖĞÜŞTÜLER , ÖLDÜLER , BIRAKTIKLARI EMANETİN BEKÇİLERİYİZ ?´

Sağlıcakla kalın.

KAYNAK : Kemal ÜSTÜN Devrim Şehidi Öğretmen Kubilay  4. Baskı 1990 Çağdaş Yayınları

NOT: YENİ ADANA gazetesine emeği geçenlerden  vefat edenleri saygıyla anıyorum. Yaşayanlara sağlıklı bir ömür dileyerek nice yıllara diyorum. İyi kalın , güzel kalın.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00