PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Matematik, Doğa ve Sanat


2.  NEDEN MATEMATİK ÖĞRENMELİYİZ?

Matematik biliminin yayılma alanının ve derinliğinin sınırı yoktur.  Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlük yaşamda da vazgeçilmezdir.

Matematik, bilimin geliştirdiği teknolojileri kullanmak için de gereklidir. Bilişimde, veri işleme ve iletişimde, etkin algoritmalar ve modellemelerde, Kriptolojide (şifrelemede), Robotlarda da matematik gereklidir. Temel yapısı matematiğe (matematiksel modellemeye) dayanan elektrik ve mağnetizma teorisi olmadan radyolarımız çalmaz, televizyon göstermez, evler aydınlanmaz, röntgen cihazı çalışmaz, haberleşme ağı kurulmazdı. Matematik yalnızca çağdaş bilim ve teknolojinin temel aracı değildir. Tıp, sosyal, siyasal, ekonomik bilimler, diğer temel bilimler, v.b. matematiksel yöntemlere büyük ölçüde dayanmak zorundadır. Kısaca, matematik insan aklının yarattığı en büyük ortak değerdir. Evrenselliği onun gücüdür. Çağları aşarak ve gelişerek, ulusal sınır tanımadan bize ulaşmıştır, sonraki kuşaklara da ulaşacaktır.

Bir toplumun gelişmesi, çağdaş toplumlar arasındaki yerini almasında da temel öge, analitik düşünen kuşaklar yetiştirmektir. Matematik soyut bir düşüncedir.Aynı zamanda sosyal bir olaydır. Yani terkedilmiş bir adada tek başına yaşayan bir insan tarafından yaratılamaz.Napolyon ´´Bir ülkenin iktidar gücü ile matematik gücü eşdeğerdir´´ diyerek matematiksel düşünen kuşakların, her şeyden önce araştırmacı ve öğrenmeye açık olduklarını vurgulamıştır.Böyle kuşaklar karşılaştıkları her olayı neden sonuç ilişkileri bütününde düşünüp, akla uygun bir sentez yapmadan tatmin olmazlar. Sürekli araştıran, okuyan, öğrenmeye açık aydın kuşaklar her zaman diliminde ve her egemenlikte şarttır. Böyle kuşakların yetiştiği bir ülkede, dogmatizm yaşanmaz.

Bütün bu tanımlamalar ve açıklamalar ile insan beyninin analitik düşünceyle nasıl harmanlandığını ve her şeyin aslında bir matematiksel dengeyle kurulu olduğunu ve bu muhteşem dengede evreni, doğayı anlayabilmemiz, gündelik yaşamdaki problemlerimize pratik çözüm yolları sağlayabilmemiz için analitik düşünmeye ne kadar bağlı olduğumuzu görüyoruz.

Matematiğin en güzelyanlarındanbiridüşüncekarışıklığınavepolemiğeyervermemesidir.Sonuçolarak, analitikdüşünmesistemibirülkede ne kadaryerleşiksevebusistemlebirlikteyetişenbireyler ne kadarçoksa o ülkeningelişmişlikdüzeyinin de o ölçüdearttığınıdüşünüyorum.

Matematiğin, insanlığın bugünkü uygarlık düzeyine ulaşmasında ve toplumların zenginleşmesinde çok önemli bir yere sahip olduğu bilinen ve bu çağda artık kanıtlanması gerekmeyen bir gerçektir.Her türlü ileri teknoloji ürününde matematiğin ve ma­tematiksel araştırmaların ?olmazsa olmaz? bir rol oy­nadığı açıktır. Bilgisayar, büyük veri ve istatistikte yaşa­nan devrimlerin matematiksel bilimlerin önemini daha da arttıracağını öngörmek zor değildir.

Değerli okuyucular, matematiği anlamak istiyorsan ilk önce onu hayal gücünle besleyeceksin, besledikçe uysallaşır, sözünü geçirebilirsin ona. Sonra seni sahiplenecektir. Senin matematiğin olacaktır.

 

 

KAYNAKLAR

Boll; M.(1991) Matematik Tarihi (Çev. Bülent Gözkan) İletişim Yayınları

De Corte, E.,Verschaffel, L., &Masui, C. (2004). The CLIA-model: A frameworkfor

designingpowerfullearningenvironmentsforthinkingand problem solving. European

Journal of Psychology of Education, 19, 365-384.

Frenkel, E. (2015) Aşk ve Matematik (Çeviri: Cem Keskin) Paloma Yayınevi.

King, J.P.  (1992) Matematik Sanatı ( Çeviri: Nermin Arık (1997)) TUBİTAK

      Popüler Bilim Kitapları 49.

Mankiewicz, R. (2000) Matematiğin Tarihi (Çev. Gökçen Ezber) Güncel Yay. LTD. Şirk.

Pappas, T. (1993) Yaşayan Matematik (Çeviri: Yıldız Silier) SarmalYayınevi

Paulos, J.A. (1998) Herkes için Matematik (Çev. Başak Yüksel) Beyaz Yayınları

Russel, B. (1960) TheStudy of Mathematics in MysticismandLogic, Sayfa: 55-69).

Stewart, I.  (2000)  Doğanın sayıları (Çev. Selgin Zırhlı)İzdüşümyayıları

Stewart , I. (2012) Matematiğin Kısa Tarihi (Çev. Sibel Sevinç, 2016) Alfa Bas. Yay. Dağ.

Wells , D.(1995) Matematiğin Gizli Dünyası (Çeviri: Selçuk Alsan (2008))

Doruk Yayınları, İstanbul.

Wright, D. (2009) Mathematicsand Music, AMS.

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05