PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Matematik, Doğa ve Sanat


1- MATEMATİK NEDİR?
Matematiğin nerede, nasıl ve ne şekilde başladığını hiç kimse bilmemektedir. Fakat kuşkusuz saymak, ölçmek, paylaşmak ve değişmek gibi günlük aktiviteler sırasındaki fiziksel gözlemlerden başladığı söylenebilir. Bu insan yaşamına bağlı temel orijinlerden yola çıkarak gelişmeye başlayan matematik, aynı zamanda kendi dünyasını da yarattı. Hakkında konuştuğunuz şeyi ölçebiliyor ve bunu sayılarla ifade edebiliyorsanız, o zaman o konu hakkında bir şeyler biliyorsunuz demektir.
İnsanoğlunun binlerce yıl boyunca süregelen doğayı anlama ve egemen olabilme çabalarının bir sonucu olarak ?niçin, neden, nasıl, ne zaman, kim, nerede?? sorularının yanıtı aranmıştır. Bu çabaların sonunda elde edilen bilgiler, biçim, sayı ve çoklukların yapılarını, özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri mantık yolu ile inceleyen ve sayı bilgisi, cebir ve geometri gibi dallara ayrılan bir bilim dalını yaratmıştır. Bu bilim dalı insanlığın ortak kültürünün çok önemli bir parçası olan matematiktir. .
Dostlarınızla konuşurken ?Matematikte yapılacak ne kaldı ki? sorusunu sıklıkla duyarsınız. Eğitilmiş iyi niyetli, akıllı insanların bile büyük bir bölümü ?matematik nedir?? sorusunun yanıtını vermekte zorlandıkları gibi, bu konuyla neden bazılarının uğraştıklarını da kavrayamazlar.
O halde Matematik nedir?
Emekli Eğitim Psikoloğu Prof. Dr. Eric De Corte (2004) tarafından ?Yaşamın Soyutlanmış Bir Biçimidir.? şeklinde yapılan tanım en gerçekçi ve geniş haliyle matematiği ifade eder. Matematik, zihinsel fonksiyonların gelişmesini sağlayan, yaşamı kolaylaştıran simgelerle ifade edilebilen kendine özgü bir dili olan bir bilim dalıdır...
Macaristan doğumlu Matematikçi Paul Halmos´a (1916-2006) göre ?Matematik bazı fikirleri daha kısa, daha yalın anlatabilmek için bulunmuş, her gün kullandığımız dilden daha kesin, daha ince bir dildir? Bu yazımızda bu dili kullanarak bilim, doğa ve sanat arasındaki ilişkileri inceleyeceğiz.
Matematikçilerin tanımladıkları her kavram bir gereksinim sonucudur. Her kavramın bir temeli, bir geçmişi, gerekçesi vardır. Hiçbir matematikçi durup dururken bir kavram üretmez.
Matematik: ?Kimse engel olmadan çok çalışıp bağımsız olarak üretebilme özgürlüğünü içinde barındıran bir bilim dalıdır?. Matematik tektir (unique)Yalan söylemez. Sorgulamayı öğretir. İdeoloji, din ve ten rengi gözetmeksizin herkes için aynıdır. Bize umut verebilir. Çünkü Dünya gittikçe ayrımcılığa doğru gidiyor. (E. Frenkel, 2015)Matematik, insan aklının yarattığı en büyük ortak değerdir. Evrenselliği onun gücüdür.Kısaca Matematik bir Yaşam biçimidir. 
Matematikçilerin gözünde matematiğin üstün değeri işe yaramasında değil kendine özgü mantıksal kesinliği ve estetik yapısındadır. Matematikçiler matematiğin şiirde olduğu kadar kesinlikle belirlenmiş bir estetik değeri olduğunu bilirler. Kesinlik matematikçinin kalite damgasıdır. Çağdaş kültürün yaratıcı dilini bilim oluşturmaktadır. Matematik bu dilin alfabesidir. Matematik hakkında hakkıyla yazmak ve konuşmak kolay değildir. Öncelikle matematik için itici gücü olan güzellik; sonra matematiğin amacı olan doğrulukele alınmalıdır. Matematiğe hak ettiği önemi kazandıran şey ise matematiksel doğruların bize gerçeklikhakkında verdiği bilgilerdir (King, 1992). Matematik bir güzellik duygusunu beraberinde getirir. Matematik soyut ve insan aklıyla yapılan bir şey olduğundan sanatla da çok yakın ilişkisi vardır.Matematik , müzik, edebiyat , resim insanlığın ortak değerleridir.Matematiksel düşünceler tıpkı renkler ve sözcükler gibi uyum içinde olmalıdır.ABD li düşünür RalphWaldoEmerson (1803-1882) un deyimiyle ?Sanatta, el asla kalbin hayal edebileceğinden daha fazlasını gerçekleştiremez.?.Bu düşünce matematik için de geçerlidir.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05