Zekai BULUÇ


“MANZARA-İ UMUMİYE”DEN SIZLANMAYAN ÖNDER: M.KEMAL ATATÜRK


Kimi önder “Manzara-i Umumiye”den dert yanar, kimi önder ise “Manzara-i Umumiye”den şikayet etmediği gibi radikal çözümler üretir! M.KEMAL ATATÜRK Erzurum,Amasya ve Sivas kongrelerinde “Para yok, ordu yok,düşman çok güçlü” diyenlere şu cevabı vermiştir: Para yoksa buluruz,ordu yoksa kurarız,düşman ne kadar güçlü olursa olsun yeneriz! 
Emperyalistleri “Geldikleri gibi göndermeye” karar veren M.KEMAL ATATÜRK ve Kuvayi Milliyeciler ilk önce Kars Sarıkamış’ta, bir kısmı toprak, bir kısmı kar altındaki topları, öküz arabaları eşliğinde aylar süren zorluklarla Afyon Şuhut’a getirip oradan da Afyon Kocatepe’ye çıkarmışlardır. M.KEMAL ATATÜRK’ün özgün buluşu Tekalif-i Milliye yasası devreye girince; Kuvayi Milliye’nin ihtiyacı karşılanmıştır. Yeni Adana Gazetesi’nin kurucusu Ahmet Remzi YÜREĞİR Adanalı küçükbaş hayvan satıcılarından parası sonradan ödenmek üzere Niğde’de iki koyun sürüsü alınca; bunu duyan Adanalı keresteciler Tekalif-i Milliye’ye katkı için iki adet Chevrolet otomobil alıp M.KEMAL PAŞA’ya göndermişlerdir. Kimi elinde bulunan on litre gaz yağının 4 litresini kimileri ise elinde bulunan bulgur, pirinç,un vb. gıdalardan karınca kaderince göndermişlerdir. 
Tarsus’ta dokuma fabrikası bulunan Rasim DOKUR, dokuma fabrikasını iki yıl boyunca Kuvayi Milliye’ye çalıştırmış olup; savaş sonrası alacağı paranın üzerine çizik çekmiştir! 
“Manzara-i Umumiye” den sızlanmayan tek kişi varsa o da M.KEMAL ATATÜRK’tür. 
6-7 yıl önce Yeni Adana Gazetesinde Çetin Remzi YÜREĞİR Beyle sohbet ederken bana şunları söylemişti: Babamla Rasim DOKUR iyi arkadaştı. Ara sıra annem bazı hafta sonları bizleri yanına alarak trenle Tarsus’a götürürdü. Tarsus’ta Rasim Bey’in ailesi bizi karşılayıp misafir ederdi. 
“Manzara-i Umumiye”nin olumsuzluğundan dert yanmayıp radikal çözüm üretenleri ve bu çözüme katkı koyan tüm yurtseverleri saygıyla anıyorum. 
Sağlıcakla kalın.

Taner kanan
11.11.2019 12:15:28
Manzara-i Umumiye ;Talep azlıgı.işsizlik,dış borç,iç borç,kutuplaşma,sınırlarımız da yaşananlar ,dışilişkier ,gelecek endişesi,başta ekonomik olmak üzere güven eksikliği dedikten sonra daha yazılacak çok şey var...Bukadar yetmezmi başırılı yönetildiğimizi anlamaya?!!!!!!

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92